Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Srebro zasjenilo zlato

17.01.2020. 14:30


Iako su vremena kada se zlatni nakit kupovao u raznim prilikama odavno prošla, još uvijek ima onih koji se odlučuju za zlato posebno kad nekome žele darovati trajnu i vrijednu uspomenu, kaže vlasnik jedne zadarske zlatarnice, te dodaje da se ipak mnogo više kupuje srebro koje je jeftinije od zlata, ali koje također može biti lijep dar.
– U zimskim mjesecima nema prometa, najčešće se bavimo popravcima jer nam građani nerijetko donose nakit koji treba popraviti, bilo da je riječ o razbijenoj kopči ili je nakit slomljen ili na drugi način oštećen, dodaje zlatar i ističe da je promet mnogo bolji već od proljeća kada turisti dolaze u većem broju.
– Turisti često navraćaju u zlatarnice, bilo da samo zavire unutra ili se odluče za kupnju, a najčešće kupuju za sebe jer iz Zadra žele kući ponijeti i vrijednu, u ovom slučaju »zlatnu« uspomenu, kaže zlatar i navodi kako se od zlatnog nakita najčešće kupuju lančići s križićem, prstenje, naušnice, privjesci i sl.
Također, kupci češće posežu za jeftinijim primjercima, pa se tako najčešće odlučuju za nakit čija je cijena oko nekoliko stotina kuna, dok se puno rjeđe prodaje skuplji nakit među kojim neki primjerci dostižu i nekoliko tisuća kuna. Takvi veći i atraktivniji primjerci, posebno oni s dragim kamenjem, češće se samo razgledavaju.
Osim nakita, zadarske zlatarnice nude i ostale ukrasne predmete poput okvira za slike, što se također dosta kupuje, a posebno kao svadbeni ili rođendanski dar.
U godinama nakon Domovinskog rata vladao je trend prodaje zlatnog nakita, koji se otkupljivao u zlatarnicama, a donosili su se na prodaju čak i zlatni zubi. Danas se zlato donosi najviše na procjenu.
– Ljudi žele znati koliko im vrijedi neki komad zlatnog nakita ili neki drugi predmet od zlata kojeg imaju kod kuće ili su ga naslijedili, dozanjemo još od zlatara.
U drugoj zlatarnici ističu kako je danas rođendanske darove od zlata zamijenila tehnika, pa se umjesto lančića ili prstena najviše kupuju mobiteli, laptopi, tableti, dakle prolazne i potrošne stvari za razliku od zlatnog nakita koji je vječan, a kojeg u velikoj mjeri istiskuje i najraznovrsnija i na svakom koraku dostupna jeftina bižuterija.