Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čermak prodao Petrolu benzinske crpke Croduxa

16.01.2021. 10:16


Slovenski Petrol kupio je lanac benzinskih crpki hrvatske tvrtke Crodux, u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka, objavljeno je na stranicama ljubljanske Burze, a preuzimanje Croduxovih maloprodajnih mjesta potvrđeno je i u priopćenju iz Petrola. Transakciju, potpisanu u utorak, još moraju odobriti nadležne agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Visina transakcije nije službeno objavljena, ali prema pisanju slovenskih medija riječ je o iznosu između 150 i 200 milijuna eura, što je najveće pojedinačno ulaganje Petrola u posljednjih desetak godina. Petrol je, osim benzinskih crpki, preuzeo i Croduxove skladišne kapacitete u Hrvatskoj. Čermak je prošle godine Petrolu već prodao poslovanje prirodnim plinom, ukapljenim naftnim plinom i električnom energijom, svoje tvrtke Crodux plin.
U priopćenju Petrola navodi se kako će, s preuzimanjem devedeset jedne benzinske crpke od Croduxa, broj Petrolovih maloprodajnih mjesta biti povećan na više od dvije stotine. Istodobno, udio slovenske tvrtke na hrvatskom maloprodajnom tržištu naftnih derivata povećat će se s 13 na 23 posto.
Crodux zapošljava 1150 radnika, a zasad nije objavljeno hoće li s promjenom vlasništva biti i otpuštanja zaposlenika. U 2019. godini tvrtka je ostvarila prihode veće od 5,5 milijardi kuna, uz neto dobit od 142 milijuna kuna. Ivan Čermak, odnosno Crodux, otkupio je 2013. godine maloprodajnu mrežu austrijske naftne tvrtke OMV u Hrvatskoj, ukupno 63 benzinske crpke, a iako cijena te transakcije nije objavljena, tada se u medijima spekuliralo s iznosom između 110 i 120 milijuna eura.


TRANSAKCIJA
Ivan Čermak, odnosno Crodux, otkupio je 2013. maloprodajnu mrežu austrijske naftne tvrtke OMV u Hrvatskoj, ukupno 63 benzinske crpke, a iako cijena te transakcije nije objavljena, tada se spekuliralo s iznosom između 110 i 120 milijuna eura