KRNČEVIĆ: Neki se bave politikom, a mi se bavimo poslom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Neki kritiziraju pilanje krošnji, a direktor Nasada ističe da se ne radi o devastaciji zelenila
Drvored japasnkih sofora u Ulici Krešimira Ćosića je fiziološki zreo drvored kojem siječom krošnji produžujemo vijek trajanja. Drvored je posađen pedesetih godina, a životni vijek japanske sofore je 40 godina. Dakle, taj drvored bi trebalo i zamijeniti, ali na ovaj način, mi mu produžujemo život, ističe Josip Krnčević, direktor Nasada
Vedran SITNICA
U Foši stabla bez krošnji

Otpilane krošnje stabala na parkiralištima u Foši i uz bedeme, izazvale su komentare pojedinaca i grupa na društvenim mrežama kako je Zadar grad betona te da Nasadi pilom devastiraju zelenilo.
Porezane krošnje ogolile su bedeme te otkrile pomalo tužan prizor drvoreda debla te sivih bedema. Postavilo se i pitanje hlada u ljetnim mjesecima, ali iz Nasada ističu kako nije riječ o devastaciji, već o redovnom održavanju.
- Drvored japasnkih sofora u Ulici Krešimira Ćosića je fiziološki zreo drvored kojem siječom krošnji produžujemo vijek trajanja. Drvored je posađen pedesetih godina, a životni vijek japanske sofore je 40 godina. Dakle, taj drvored bi trebalo i zamijeniti, ali na ovaj način, mi mu produžujemo život. Može se pročitati u bilo kojem članku o hortikulturi kako se stabla mekih listača, kad se počnu orezivati, orezuju svakih 5-8 godina. Također, to su brzorastuće vrste, tako da ćemo već sljedeće godine ponovno imati lijepi drvored. Ovo nam nije prvi put da to radimo, tako da znamo, rekao je Josip Krnčević, direktor tvrtke Nasadi.
Kako kaže nadalje Krnčević, bolje spriječiti, nego liječiti.
- Kako se radi o fiziološki zrelim stablima, iznutra su na mjestima bolesna i gnjila, a pojedine grane suhe. Onda se dogodi da padnu na automobil, pogotovo uslijed lošeg vremena. Pa ljudi imaju štetu, naganjaju se s osiguravajućim kućama... Ovako smo maknuli te bolesne i gnjile dijelove, suhe grane. Tako da, mi ne devastiramo, već produžujemo život tim stablima, spašavamo ih. Održavamo. No dobro, neki se bave politikom, a mi se bavimo poslom, osvrnuo se Krnčević na komentare.
Sječa se radi u siječnju i veljači, jer već kasnije, kako pojašnjava Krnčević, deblo povuče sok iz korijena i onda je sječa problematična.
- Sad stablo miruje, a samo korijen radi svoje. Tako ćemo tijekom siječnja i veljače orezati crnike u gornjem dijelu Ulice Stjepana Radića u onaj standardni oblik kugle. To radimo svake 2-3 godine jer inače ljudima grane crnika počnu udarati u prozore. Na dionici ceste D8 smo nešto posadili, postojeće oblikovali, a plan je kroz veljaču srediti nasade između Supernove i Plodina, posaditi neke nove vrste. I još kroz siječanj i veljaču posaditi još nešto stabala što nam je ostalo. U ožujku nam kreće košnja. A uskoro ćemo početi s postavljanjem informativnih ploča o vrstama stabala i biljaka u Perivoju kraljice Jelene, najavio je Krnčević ukratko planove ove gradske tvrtke.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)