Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»Oni koji primaju do tri tisuće kuna mirovine neka budu oslobođeni komunalne naknade«

16.01.2021. 09:24


Velik broj naših starijih sugrađana nalazi se u teškoj financijskoj situaciji s obzirom da žive od nevelikih mirovina. Mile Marić, predsjednik zadarske Udruge invalida rada koja djeluje još od 1969. godine, obratio nam se želeći upoznati širu javnost s problemima s kojima se na dnevnoj bazi susreću članovi udruge.


Ovrhe
– Dobio sam rješenje o ovrsi za komunalnu naknadu Grada Zadra koja je izvršena preko FINA-e što me prisililo da uzmem zaštićeni račun. Zakonski mi mogu oduzeti 25% moje mirovine koja iznosi oko 2.200 kuna. Već su mi jedan mjesec uzeli taj iznos od mirovine i to će činiti narednih pet mjeseci. Ovakvo nešto nije se dogodilo samo meni već i mnogim drugim članovima udruge koji su mi se potom, kao predsjedniku udruge, obratili. Radi se o ljudima, koji su kao invalidi rada, uglavnom prerano umirovljeni što znači da imaju manje staža zbog čega im je mirovina niska. Tražimo od Grada da oni koji primaju do tri tisuće kuna mirovine budu oslobođeni komunalne naknade. Isto tako, željeli bismo da se cenzus za dodjelu uskrsnice podigne s dvije na tri tisuće kuna. Iskoristio bih priliku da uputim kritiku Stranci umirovljenika s ciljem da ih potaknem da se kod svog koalicijskog partnera HDZ-a više založe za naša prava. Član sam Predsjedništva hrvatskog saveza udruga invalida rada gdje s nama sjedi Ljubica Lukačić, članica Hrvatskog sabora i savjetnica premijera. Podsjećam da su prilikom posljednjih izbora Vlada i premijer Andrej Plenković obećali da će se više založiti za prava umirovljenika. Nažalost, mi najbolje živimo u doba izbora. Iskoristio bih priliku da upoznam javnost kako, prema podacima s kojima raspolažem, u Republici Hrvatskoj trenutno ima milijun i sto tisuća umirovljenika te 115 tisuća invalida rada što predstavlja značajan udio populacije, kaže Marić.


Nedostatna sredstva za provođenje programa
Već dugo vremena invalidi rada čekaju nadajući se jasnijem zakonskom definiranju svog položaja.
– Još od vremena Vlade premijerke Jadranke Kosor govori se o donošenju posebnog zakona namijenjenog regulaciji položaja invalida rada na poseban način u odnosu na tjelesne invalide. Nikako da dočekamo spomenuti zakon. Kao udruga dobijemo na godišnjoj razini od Grada deset tisuća kuna. Radi se o namjenskim sredstvima, dužni smo svake godine slati papirologiju iz koje je vidljivo na što su ona utrošena. Plaćamo knjigovodstveni servis te čak sedam režijskih troškova za naš prostor u Ulici Rikarda Katalinića Jeretova veličine 55 metara četvornih. Tim novčanim iznosom taman se uspijemo pokriti, održati na životu, ali nisu dostatna za provođenje nekakvih programa. No, zadovoljni smo medijskim tretmanom koji imamo, bili smo na televiziji, na radiju, govori Marić.




Udruga djeluje na razini županije
Naš sugovornik upozorio je na pomalo besmislenu situaciju.
– Stopostotni invalidi imaju povlasticu, konkretno, samo oni kojima su oštećeni donji ekstremiteti. Plaćaju samo polovicu iznosa računa za telefon i televiziju, Iimaju pravo na parking, na automobilska invalidska mjesta, oslobođeni su od plaćanja cestarine na autocestama… Htjeli bismo da se povlastica proširi na sve invalide, ističe Marić dodajući kako kao predsjednik nije mirovao već je stalno sam bio aktivan.
– Već sam dvanaest godina na čelu udruge i rado bih se povukao s te pozicije, ali nitko je ne želi obnašati jer se radi o funkciji koja nije plaćena. Inače sam iz benkovačkog područja, u Zadar sam doselio nakon odsluženja vojnog roka. Vrlo mali broj naših članova nalazi se u radnom odnosu, velikom većinom su u pitanju umirovljenici koji žive od mirovine. Iako se nazivamo Udrugom invalida rada Grada Zadra mi smo u biti udruga koja funkcionira na razini županije, imamo članove i iz Silbe, Gračaca, Paga, Vira, Biograda na Moru… Neke od njih godinama nisam vidio, sada se boje koronavirusa te ne žele ići u javnost tako da se na razne načine snalaze kako bi platili godišnju članarinu. Članstvo nam se osipa, u 12 godina mog predsjedanja umrlo je 87 naših članova, sve ljudi visoke starosti i invalidnosti. Nemam saznanja da je netko umro od koronavirusa, zaključuje Marić priču o svojoj udruzi i njenim problemima.


»Još od vremena Vlade premijerke Jadranke Kosor govori se o donošenju posebnog zakona namijenjenog regulaciji položaja invalida rada na poseban način u odnosu na tjelesne invalide. Nikako da dočekamo spomenuti zakon. Kao udruga dobijemo na godišnjoj razini od Grada deset tisuća kuna. Radi se o namjenskim sredstvima, dužni smo svake godine slati papirologiju iz koje je vidljivo na što su ona utrošena«
Mile MARIĆ