Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

POSTIGNUT KONSENZUS – SDP želi Mira Morovića za kandidata za župana

16.01.2021. 09:37


U političkim kuloarima ovih se dana može čuti kako će SDP-ova koalicija za kandidata za župana istaknuti jednog zadarskog liječnika, što je dio medija i objavio aludirajući na bivšeg HSLS-ovca, danas člana Stranke s imenom i prezimenom, Ivicu Žuvelu.
Međutim, od izvora u SDP-u saznajemo kako je u opciji jedan drugi liječnik, ugledno ime zadarske medicine – umirovljeni infektolog dr. Miro Morović. Poznavajući njegov renome, razumljivo je zašto je lokalnom SDP-u upravo on najizglednija opcija i zašto su odustali od prijedloga jednog od koalicijskih partnera da im kandidat bude dr. Ivica Žuvela. Naime, Morović je bio članom SDP-a u njegovo najbolje doba, no u javnom ga životu više nema te se za njega čulo tek nedavno kada je ponudio svoju pomoć zadarskoj bolnici na vrhuncu epidemije covida.


Žuvela nema političku težinu
Za razliku od Morovića, Žuvela je dobrim dijelom već potrošio svoj politički kredibilitet izlaskom na izbore s HSLS-om te Strankom s imenom i prezimenom, ali bez apsolutno ikakvih rezultata. Na zadnjim lokalnim izborima čak je bio HSLS-ov kandidat za dogradonačelnika Zadra, no nije uspio ući niti u Gradsko vijeće. Velik poraz doživio je i na parlamentarnim izborima u srpnju, iako je bio nositelj liste za IX. izbornu jedinicu.
U SDP-u saznajemo da oko njegove kandidature nije ni postignut konsenzus jer su neki na vrijeme shvatili da kao kandidat nema nikakvu političku težinu te su prijedlog o njegovoj kandidaturi odmah odbacili. Za razliku od Žuvele, oko Morovića je brzo postignut dogovor jer je većina njih svjesna njegove karizme, smatrajući da bi s njim osvojili dobre rezultate. Novo rukovodstvo gradske i županijske organizacije ozbiljno razmatra sve kandidature nastojeći izabrati onu najbolju, no povjerenik Županijskog odbora, Erol Gaši, pak ne želi govoriti o Moroviću ili bilo kome drugome kao kandidatu, ističući kako to nije korektno dok se ne postigne konačni dogovor:


Čekaju rezultate ankete
Naime, osim Morovića, županijski SDP ima još jedno ime u opciji za župana, a to je Zlatko Marasović, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Paklenica. Ne želeći, dakle, govoriti o imenima, Gaši napominje kako vode intenzivne razgovore u Zadru i županiji.
– U četvrtak navečer smo imali prvi sastanak županijskog Izbornog stožera i sastanak svih predsjednika općinskih i gradskih organizacija i povjerenika. U ovom trenutku mogu reći da vodimo i razgovore s potencijalnim koalicijskim partnerima, no o kandidatima za župana ne mogu govoriti jer ne bi bilo korektno ni prema njima ni prema koalicijskim partnerima. Ono što zasad mogu reći je da radimo anketu koja bi nam pokazala koliko tko zapravo, kako se kaže, piza u javnosti, kaže povjerenik županijskog SDP-a.




Okrećemo se novima snagama
S obzirom da je načelnik Vira Kristijan Kapović jučer u našem listu potvrdio da radi na okupljanju HNS-a, HSS-a, HSLS-a i nezavisnih načelnika, Gašija smo pitali tko im u tom slučaju uopće ostaje za suradnju, jer zasad je tu samo Akcija mladih.
– Nisam siguran da nam ostaju samo oni jer postoji niz stranaka koje u javnosti kotiraju puno bolje od navedenih koje okuplja gospodin Kapović, što pokazuju i najnovije ankete. Naš je cilj na izborima se okrenuti novim snagama i svima onima koji doista žele promjene. Trgovačke koalicije u SDP-u više ne prolaze jer na taj način mi više ne radimo, dobrodošli su nam samo oni koji žele promjene, poručuje na kraju SDP-ov povjerenik.
Bit će zanimljivo pratiti koga će sve u koaliciju okupiti SDP, a osobito to hoće li Morović u konačnici prihvatiti ovu intrigantnu ponudu te u svibnju ući u politički ring s HDZ-ovim kandidatom.


Gaši: SDP više neće biti Kapovićeva igračka
Osvrćući se na okupljanje koalicije ili »trećeg rješenja«, kako ga zove načelnik Vira Kristijan Kapović, Gaši kaže kako je Kapovićevo legitimno pravo okupljati oko sebe sve koje misli da treba okupiti, ali:
– SDP više neće biti ničija igračka, pa ni igračka Kristijana Kapovića. Naprotiv, već sada mogu najaviti kako ćemo imati svojega kandidata za načelnika Vira, kaže Gaši.


»U ovom trenutku mogu reći da vodimo i razgovore s potencijalnim koalicijskim partnerima, no o kandidatima za župana ne mogu govoriti. Ono što zasad mogu reći je da radimo anketu koja bi nam pokazala koliko tko zapravo, kako se kaže, piza u javnosti
Erol Gaši, povjerenik ŽO SDP-a Zadar