Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

POVRATAK U ŠKOLE Prvi dan nastave počet će evakuacijom i edukacijom

16.01.2021. 10:00


Svi se učenici nižih razreda osnovnih škola, ali i većina hrvatskih maturanata u ponedjeljak vraćaju u školske klupe, a iznimka su maturanti Primorsko-goranske i Istarske županije, koji će prema odlukama Stožera civilne zaštite do kraja siječnja imati online nastavu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je donijelo i odluke o odgodi početka polugodišta u školama s područja koje je pogodio potres. Ukupno se nastava odgađa u 17 škola, a riječ je o odgodi početka polugodišta najdulje do 29. siječnja za devet škola čiji je osnivač Grad Sisak te osam škola čiji je osnivač Sisačko-moslavačka županija, ali do 25. siječnja.
Prema najavama ministra Radovana Fuchsa, škole u kojima se odgađa početak polugodišta morat će nadoknaditi nastavu. Postoji nekoliko varijanti na koji se način to može rješavati, od toga da je moguća nadoknada subotom, ali i produžetak školske godine.
Još u četvrtak je Grad Sisak ustvrdio da nastavu neće biti moguće organizirati jer je znatan broj učitelja zatražio plaćeni dopust od 10 dana, koji je Vlada odobrila javnim službenicima s područja pogođenog potresom, a prema priopćenju Vlade, oko 460 učenika s područja pogođenog potresom nema pristup internetu te oko 10 posto, odnosno nešto više od 1.400 učenika nije više na tom području, nego se nalaze negdje drugdje. Devet škola morat će se rušiti zbog oštećenja.
Za sve u škole u kojima u ponedjeljak počinje nastava prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja prvi bi nastavni dan trebao započeti edukacijom o potresima te vježbom evakuacije.
Sigurnost prije svega
– Sigurnost i zdravlje djece, učenika, i zaposlenika odgojno-obrazovnih ustanova jedan je od prioriteta svake odgojno-obrazovne ustanove i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ravnatelji i osnivači predškolskih i školskih ustanova dužni su brinuti se o sigurnosti objekata u kojima se održava odgojno-obrazovni rad, poručili su iz Ministarstva školama.
Školama su ujedno dostavljene i preporuke vezano za edukaciju o postupanju u slučaju potresa, a školama predlažu i da prije početka drugog polugodišta zaposlenici budu upoznati s ponašanjem u slučaju potresa te će to znanje na prvom satu iza praznika prenijeti učenicima. Iz Ministarstva napominju da je potrebno s učenicima proći postupanje za vrijeme potresa i nakon njega, a prihvatili su i ovotjedno upozorenje Sindikata hrvatskih učitelja te od svih škola traže da provjere imaju li razrađene planove evakuacije i spašavanja, kao i jesu li njihovi djelatnici s njima upoznati. Od škola koje su bile oštećene u potresu traže pak da provjere treba li ažurirati plan evakuacije. Ravnateljima je poručeno i da Vlada planira usvojiti Nacionalni program prevencije nenamjernih nesreća djece, a najavljena im je i edukacija zaposlenika škola te roditelja o povećaju sigurnosti djece.
Navodeći kako je preporuka o vježbama edukacije dobra, Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja, čiji je to bio i prijedlog, kaže da bi takve vježbe trebale biti uvrštene u redovne programe škola i to u svim mjestima u Hrvatskoj u kojima prijeti opasnost od jačeg podrhtavanja tla.
Alarmantna situacija
– Davno prije te su se vježbe provodile jednom mjesečno, no s time se stalo što nije dobro jer uvijek treba biti spreman na najgore i nadati se najboljem. Također, kako čujemo s terena, procedura je takva da se na učiteljskim vijećima dogovori kada i kako će se to održati. Sukladno naljepnicama s planom evakuacije te protokolom, a naravno postoje i planirani koridori kojima se ide u slučaju nužde, no čini se da će se tek nakon ovih prvih vježbi morati Gradu postaviti mnogo pitanja jer su neke stvari i dalje nerazrađene. Velik je problem i taj da svaka škola nema ažuriran Protokol sukladno novom stanju pojedinih zgrada, a često nam se pojavljuju i pitanja u slučaju kolike jačine potresa se učenici vraćaju u škole, gdje će se djeca sigurno skloniti jer u mnogim dijelovima grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije nema sigurnih putova. Osobito u Sisačko-moslavačkoj županiji jer se na putu do škole nalaze mnoge problematične zgrade. Također, prema novijim podacima bolje je mjesto za zaklon »siguran trokut« nego primjerice ići pod stol, no na veći broj djece pitanje je je li to uopće primjenjivo, a također je posebno pitanje i psihološki pristup. Na pitanja koja će se pojaviti u ponedjeljak tijekom vježbi bilo bi dobro da gradovi i županije daju skupne ili pojedinačne odgovore te posebne upute stručnjaka. Naime, za to su nadležni, prema propisima, i stručnjaci zaštite na radu, no i njima bi trebale hitne dodatne edukacije jer je situacija alarmantna. Također, stanje mnogih zgrada se promijenilo od potresa u ožujku, a dodatno i potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Koliko vidimo, koridori do škola u Zagrebu nisu osigurani, a nije problem samo centar grada već i Čučerje, Markuševec i drugi dijelovi. Ni u drugim županijama pogođenima potresom, a kamoli Sisačko-moslavačkoj županiji gdje se neprestano tlo trese i radi nove štete. Ono što možemo svakodnevno čuti jest samo da se sanacija opasnih dijelova zgrada obavlja, no do početka škole je još doslovno dva dana, a bez sigurna puta do škole, dovode se u opasnost mnogi životi, upozorava Tuškan.


»Davno prije te su se vježbe provodile jednom mjesečno, no s time se stalo što nije dobro jer uvijek treba biti spreman na najgore i nadati se najboljem
Ana Tuškan, Sindikat hrvatskih učitelja


ODGODA
Ukupno se nastava odgađa u 17 škola, a riječ je o odgodi početka polugodišta najdulje do 29. siječnja za 9 škola čiji je osnivač Grad Sisak te 8 škola čiji je osnivač Sisačko-moslavačka županija,
ali do 25. siječnja




Prosvjetari se moraju prioritetno cijepiti
Sindikat hrvatskih učitelja ponovo je zatražio od resornog ministarstva što žurniji stav o uvrštavanju zaposlenika ustanova za odgoj i obrazovanje u prioritetne skupine za cijepljenje protiv COVID-19.
– Ministar je na nedavnoj konferenciji za novinare izjavio kako zaposlenici u ustanovama za odgoj i obrazovanje jesu prioritet. No ono što je sporno jest činjenica da se u Odluci Vlade RH od 23. prosinca 2020., kojom se usvaja Plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19, zaposlenici ustanova za odgoj i obrazovanje nalaze na posljednjom, odnosno sedmom mjestu privremenog poretka prioriteta za obuhvat cijepljenja. To svakako znači da postoji mogućnost da zaposlenici cjepivo možda neće moći dobiti, s obzirom i na potrebno vrijeme za stjecanje imuniteta nakon samog cijepljenja, do kraja školske godine. Stoga očekujemo jasan stav ministra po tom pitanju s obzirom na to da je sadašnji poredak prioriteta još uvijek privremen, ističe Tuškan.