Na Vranskom jezeru prvi put prstenovan mali sokol

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Na prstenovačkom kampu prikupljani podaci o pticama
Martin LIŠKA
Mali sokol je malobrojna i najvjerojatnije neredovita zimovalica Vranskog jezera

Kako objavljuju na stranicama PP Vransko jezero, Prstenovački kamp na Vranskom jezeru održan je u organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero i Hrvatske prstenovačke centrale Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Cilj prstenovačkog kampa, održanog 2021. godine je standardiziranim načinom prstenovanja ptica prikupljati podatke koji omogućuju praćenje stanja populacija ptica (brojnost i raznolikost) koje obitavaju na prostoru Parka u periodu jesenskih migracija. Svrha je, navodi se dalje, prikupljati podatke potrebne za upravljanje populacijama ptica u Parku i planiranje njihove zaštite. Uz to, naglašava se, prstenovački kamp ima važnu ulogu u ornitološkim znanstvenim istraživanjima, obrazovanju prstenovača ptica te edukativnu vrijednost za informiranje javnosti o pticama koje obitavaju u Parku te o značaju Vranskog jezera za zaštitu ptica.
- Kroz ukupno 113 dana kampa, odnosno 99 dana aktivnog prstenovanja, izmijenilo se 14 voditelja smjena – licenciranih prstenovača iz Hrvatske, Mađarske i Češke kojima je pomagalo ukupno 56 volontera te 5 pripravnika za prstenovače. Prstenovano je 4911 ptica, prosječno 49 ptica dnevno. Rezultati prstenovanja standardiziranim načinom pokazali su da je najbrojnija prstenovana vrsta trstenjak cvrkutić, potom trstenjak rogožar, veliki trstenjak, zviždak, lastavica i crnokapa grmuša, istaknuti su rezultati kampa.
Od zanimljivih vrsta prstenovanih na kampu izdvojen je mali sokol koji je po prvi put prstenovan na Vranskom jezeru, zatim vrste koje se rijetko prstenuju jer su malobrojne i neredovite poput sijedog žalara, male šljuke i pršljivca te vrste prstenovane na neuobičajenom staništu ili u neobičajenom razdoblju poput crnogrle strnadice, velike grmuše te pupavca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)