Ovih se dana napravi i preko 800 PCR testova dnevno

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Zoran Škrgatić, ravnatelj zadarskog ZJZ-a o testiranju
Prve rezultate briseva uzetih u osam ujutro dobivamo već oko podne. Dobiveni nalazi odmah se prosljeđuju liječnicima obiteljske medicine, koji svoje pacijente promptno mogu obavijestiti o rezultatima. Radimo cijeli dan, tako da se informacije o nalazima šalju sve do ponoći, kako bi liječnici imali informacije ujutro, istaknuo je Škrgatić
Vedran SITNICA/ ZL
Gužva za testiranje

Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar prilikom potpisivanja Ugovora s američkom tvrtkom Becton, Dickinson and Company, kojim je Služba za mikrobiologiju i parazitologiju zadarskog ZJZ-a postala »BD referentni centar za dijagnostička rješenja za jugoistočnu Europu« osvrnuo se i na trenutačnu situaciju s pandemijom koronavirusa i testiranja na COVID.

Radi se u dvije smjene

- Djelatnici Zavoda već dvije godine ulažu nadljudske napore kako bi naš posao tekao glatko i bez većih problema za pacijente. Radimo u dvije smjene i jedna smo od rijetkih službi koja dvije godine u kontinuitetu unutar 24 sata daje nalaze testa na COVID. Čak i kad smo bili u najvećem minusu po broju raspoloživih djelatnika, prije godinu dana smo uspjeli nabaviti aparat za PCR, bez kojeg ne bismo imali kapacitete za pružanje usluga koje danas imamo, istaknuo je Škrgatić i dodao kako se nalazi uvijek dostavljaju unutar 24 sata.
- Čak i u samim počecima, kada je situacija s pandemijom bila nepoznata i neizvjesna, mi smo pokrivali širi prostor Dalmacije. Nama su gravitirali uzorci i iz kninske, šibenske i gospićke bolnice. Uvijek je isti broj djelatnika Zavoda obavljao sve zadaće, iako smo imali velikih problema s nabavkom testova, kao i čitava Europa. U ovom je trenutku bitno naglasiti da prve rezultate briseva uzetih u osam ujutro dobivamo već oko podne. Dobiveni nalazi odmah se prosljeđuju liječnicima obiteljske medicine, koji svoje pacijente promptno mogu obavijestiti o rezultatima testa. Radimo cijeli dan, tako da se informacije o nalazima šalju sve do ponoći, kako bi liječnici obiteljske medicine imali sve potrebne informacije ujutro, rezimirao je Škrgatić i naglasio kako se ovih dana dnevno učini i preko 800 PCR testova.

Zahvala Županiji

- No, mi uvijek pomažemo svima kojima je potrebno te ne zanemarujemo pacijente koji dolaze u hitnim situacijama. Zaista dajemo sve od sebe kako bismo što bolje pomogli našim sugrađanima. Mi bismo mogli raditi i više testiranja dnevno, no svi su na izmaku snaga te trebamo paziti i na zdravlje zaposlenika Zavoda jer se aparati nikad ne gase. Najviše vremena i dalje gubimo na upis podataka pacijenata. Dnevno se pošalje 600 do 800 mailova, što je vrlo teško i zamorno. No, ako druge službe Zavoda rade manjim obimom, kolege uskaču i pomažu obaviti što više posla u sektoru dijagnostike COVIDA-19, kazao je Škrgatić i zahvalio Županiji na financijskoj pomoći, pomoću koje su zaposlili dodatne djelatnike, bez kojih Zavod ne bi mogao normalno funkcionirati.
- Djelatnici Zavoda rade bez prekida, ne bježe od svog posla i ne odlaze na bolovanje te bi im se ovim putem želio još jednom zahvaliti na trudu koji ulažu posljednje dvije godine, zaključio je Škrgatić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno