Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Maškare zavele kroničare s Trga rufijana

Autor: Velimir Brkić

15.02.2009. 23:00
Maškare zavele kroničare s Trga rufijana

Foto: Velimir BRKIĆ



Svi znaju da u vrijeme maškara i onima najstaloženijima popuste kočnice. U prigradskom naselju Petrčane, što zbog Valentinova što zbog škrtog sunca, u subotu je svih zahvatio virus maškaranog ludila, vrijeme razularene maškarane zabave, po mnogima najluđe razdoblje u godini.
Maškarana svita svih dobnih uzrasta i maski po slobodnom izboru, predvođena meštricom od maškara Zvjezdanom Stanišić, biskupom i milozvučnim gitaristom Dujom, u ophod selom je otišla s lokacije “Ispod vrtla” na rivi. Dakako, tek kad su im odobravajuće zapljeskali oduševljeni petrčanski kroničari s Trga rufijana, svojevrsni glas naroda. Bio je to tako znakovito da su maškare i odmah vratile u svoje tople domove, a da nisu, bile bi uspješne za ocjenu deset. Pozitivan i blagonakloni znak s Trga rufijana je ipak najveće moguće, doduše, neslužbeno, priznanje koje se može dobiti u turističkim Petrčanima. Ni ono od predsjednika Mjesnog odbora Ivana Nemarića zvanog Sveti Rok ne može se mjeriti s onim s Trga.
– Možemo samo poželjeti da se duh maškarane razdraganosti i veselja u našem mistu zadrži što duže, ako ne do glavne turističke sezone barem do lokalnih izbora, poželjeli su maskirani Petrčanci.
Dok su do subotnjeg mraka obilazili svako domaćinstvo i svaki dvor do kojeg su stigli, osiguravale su ih jake snage MUP-a, zlu ne trebalo. Ipak su u maškaranoj sviti bili biskup, Madonna, Pipi Duga Čarapa, poneki hipi i drugi pa se trebalo čuvati udara atentatora. Umorni od hodanja i gromoglasne pjesme u kratkim stankama listale su se raznorazne neturističke revije, a umjesto misnog, biskupova vina, pilo se misno pivo i kokteli. No, to nije spriječilo da se veselje i zabava nastavi i nakon zalaska sunca kad se otišlo na maškaranu zabavu i večeru uz bogat stol u mjesnoj Lovačkoj kući. Naravno, dječje maškare su vrlo brzo morale put kućama.
U nedjeljno jutro Petrčane se probudilo s Velikim Mamurlukom. Kako su se njih dvoje spetljali odlučit će Haški tribunal. Virus je to koji se ne može izolirati dok traje vrijeme šašavih, grješnih i raspojasanih maškara. Da barem potraje do lokalnih izbora.