Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Agencije za nekretnine zadovoljne, političari sumnjičavi

Autor: Petra Mičić

15.02.2010. 23:00
Agencije za nekretnine zadovoljne, političari sumnjičavi

Foto: Ana SURAĆ



To će jedino koristiti osobama koje već imaju u planu kupiti stan te građevinarima koji se bore s golemim brojem neprodanih stanova. Ali taj kredit neće potaknuti mlade da kupe stanove. Vrlo sam nezadovoljna učinkovitošću Vlade i premijerke, koja do sada nije donijela nijednu pravu akciju kako bi se država oporavila od krize, zaključila je Šarić Frantin
Na proslavi 20. obljetnice šibenskog HDZ-a u subotu 12. veljače premijerka Kosor je najavila zakon kojim će Vlada mladima koji stan kupuju prvi put posuditi 200 eura po četvornom metru, a ostvarenje takvog zakona zasigurno će pomoći i Zadranima.
Poticanje prodaje stanova
Podsjetimo, premijerka Kosor u subotu je najavila da će Vlada za desetak dana u hitnu proceduru uputiti zakon kojim će se pokušati pokrenuti prodaja stanova u Hrvatskoj.
Vlada će kupcima pomoći tako što će im posuditi 200 eura po četvornom metru stana. Na primjer, za stan od 70 metara četvornih, to bi značilo pozajmicu od oko 14.000 eura. Pozajmice će se davati uz poček od 20 godina. Najava novog zakona je donijela i oprečna mišljenja. Naime, neki smatraju da je takav zakon pomoć i onima koji su gradili stanove, dizali visoke cijene, a sada ih ne mogu prodati, a neki naglašavaju da je to u suštini dobra ideja, ali bi se taj novac trebao uložiti u gradnju novih stanova koja će angažirati i građevinare.
– Ako se ovaj zakon zaista i ostvari, bila bih veoma zadovoljna i objeručke bih prihvatila takav zakon, jer recesija je uvelike utjecala na promet nekretninama. Tržište nekretnina je u krizi, a mladi ljudi nemaju sredstva za kupnju stana. Takav zakon bi pomogao i građevinarima jer područje gradnje i prodaja nekretnina usko su povezani, kazala je Jagoda Jurica, vlasnica Agencije za promet nekretninama “Evita”.
Cijeli posao će ići preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, a početni kapital je 31 milijun kuna, koji će se iz HBOR-a prebaciti u Agenciju za pravni promet koji je već osiguran. Premijerka je izjavila da se nada da će se na taj način pokrenuti prodaja stanova, ali i stanogradnja. Procjenjuje se da bi se tim poticajima moglo prodati oko 1.000 stanova do kraja ove godine.
SDP kritičan
Vlasnik agencije za promet nekretninama “Idassa” Vedran Vinketa nada se da će se tržište nekretninama pokrenuti te drži donošenje takvog zakona pozitivnim za sve sektore, od kupaca, investitora do trgovina nekretnina.
– Dvjesto eura po metru četvornom nije mali iznos te je za kupca koji želi kupiti nekretninu to velika pomoć, naravno, što je veći stan, veća je pozajmica. Investitori, trgovci nekretninama i kupci čine jedan krug i što više bude kupaca, bit će posla i za investitore i trgovce. Mi i dalje imamo posla, ali jedno je raditi, a drugo je zaraditi. Recesija je itekako utjecala na trgovce nekretninama.
Prema istraživanju CentarNekretnine koje je provedeno u siječnju 2010. godine, čak 67 posto hrvatskih građana posjeduje vlastitu nekretninu. Unatoč tome 73 posto ispitanika smatra da je danas teže kupiti nekretninu nego prije 30 ili 40 godina.
Svoje mišljenje o Vladinoj najavi imaju i zadarski političari.
– Ideju kao takvu smatram pozitivnom te je apsolutno podržavam, međutim, treba vidjeti kako će se taj zakon realizirati te kakve će biti kamate i kakva će ta ideja biti u praksi. Moram naglasiti da je krajnje vrijeme da se učini nešto, nekakav pomak na području stanogradnje jer toliko je neprodanih stanova i stanje je zaista alarmantno. Dakle, vidjet ćemo hoće li taj zakon funkcionirati, kazao je Damir Kasap, predsjednik zadarskog HSLS-a.
Omerka Šarić Frantin, gradska vijećnica SDP-a, misli da ovaj zakon nije nešto najbolje što je premijerka Kosor mogla smisliti, jer komu će koristiti kredit od 200 eura po metru četvornom na poček od dvadeset godina?
– To će jedino koristiti osobama koje već imaju u planu kupiti stan te građevinarima koji se bore s golemim brojem neprodanih stanova. Ali taj kredit neće potaknuti mlade da kupe stanove. Vrlo sam nezadovoljna učinkovitošću Vlade i premijerke, koja do sada nije donijela nijednu pravu akciju kako bi se država oporavila od krize. Golemo povećanje nezaposlenih jasan je znak da je naša Vlada neučinkovita, zaključila je Omerka Šarić Frantin.