Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Gašenje analognog signala pomaknuto za kraj ožujka

Autor: Velimir Brkić

15.02.2010. 23:00
Gašenje analognog signala pomaknuto za kraj ožujka

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Potpuno gašenje zemaljskog analognog signala sve se više bliži. Prva regija koja je prestala sa odašiljanjem analognog signala je područje Istarske i Primorsko-goranske županije (D5) i to 26. siječnja. Za 15-ak dana, 3. ožujka, trebalo je prestati odašiljanje analognog signala u regijama D1, D3 i D9 te u regiji D7 (Zadarska, Šibensko-kninska i dijelu Ličko-senjske županije). Međutim, kako neslužbeno doznajemo, gašenje analognog signala 3. ožujka, biti će samo u regiji D3, dok se za ostale regije datum pomaknuo. Među njima i za regiju D7 u kojoj je i Zadarska županija.
Umjesto na početku mjeseca ožujka analogni signal u Zadarskoj županiji ugasit će se krajem slijedećeg mjeseca, 30. ožujka. Time će se završiti jedna, gotovo 55 godina duga televizijska era te se otvoriti nova, digitalna, stranica TV povijesti. Postajemo dio šire europske pa i svjetske priče, koja bi trebala osigurati kvalitetniju i oštriju sliku te zauvijek s malih ekrana otjerati omraženi “snijeg”.
Budući da o tome među građanima još uvijek vladaju neke nepoznanice, nikakve nove kupovine ili preinake nisu potrebne za one koji imaju televiziju s već ugrađenim digitalnim prijamnim modulom. Najlakše je to provjeriti preko naljepnice koju takvi televizori imaju. Druga mogućnost za gledanje putem digitalnog signala je kupovina “digitalne” televizije ili pak uređaja za prijem digitalnog signala koji se prikopča na televiziju. Kupovinu tog uređaja Vlada RH sufinancira 75 kuna. Vaučere, odnosno kupone za taj uređaj Hrvati su dobivali poštom proteklih mjeseci. Vaučeri će se moći iskoristiti do kraja godine.
A kako mnogi žitelji u stanu ili kući imaju i više od dva “obična” umjesto odgovarajućih “digitalnih” televizora, nabava DVB-T prijamnika može biti financijski frustrirajuća jer će se za svaki televizor morati nabaviti takav dodatni uređaj. Dok “najobičniji” stoji oko 200 kuna, onaj s RF modulatorom je 430 kuna.
Mnogi ljudi i ne znaju da je i do sada eksperimentalno emitiran digitalni program, problem je jedino u vrsti prijemnika. Ukoliko posjedujete televizor novijeg datuma proizvodnje, koji ima integriran DVB-T uređaj, ili pak koristite IPTV uslugu, kao što je MAXtv, nećete imati nikakve dodatne troškove. Također, antene će još biti potrebne, pa ih nemojte skidati s krovova i bacati. Naime, “digitalne antene” ne postoje.
Upozoravaju se i svi gledatelji koji televizijske programe prate putem zajedničkih antenskih instalacija u zgradama da na vrijeme dograde postojeće antenske sustave s odgovarajućim uređajima za distribuciju digitalnog multipleksa (paketa) u antensku instalaciju.
Prema dostupnim podacima, 60 posto kućanstava u cijeloj državi spremno je za prelazak na digitalni signal.