Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Obavljen generalni remont zvona

Autor: Marija Ćurko

15.02.2010. 23:00
Obavljen generalni remont zvona

Foto: Zvonko KUCELIN



Najveće zvono je posvećeno svetoj Stošiji, zaštitnici Zadarske nadbiskupije i naslovnici katedrale. Drugo po redu, veliko zvono posvećeno je svetom Donatu, biskupu, a srednje – svetom Krševanu. Malo zvono posvećeno je svetom Šimunu. Svetom Jeronimu, zaštitniku Dalmacije posvećeno je najmanje zvono
Jučer se obavljalo servisiranje zvona katedrale Sv. Stošije u Zadru, odnosno, doznajemo, izvršen je generalni remont kako bi se izvršili određeni zahvati. Obaviti generalni remont znači provjeriti jesu li lanci nategnuti, je li klatno zvona ima pravilan hod. Također je potrebno podmazati lance i zupčanike, treba kontrolirati cijelu drvenu konstrukciju, vidjeti jesu li olabavljeni spojni vijci. U sklopu najvećeg, prvog zvona je i čekić koji udara u njegov obod i služi za slavljenje, luncijanje. On nije u potpunosti ispravno radio, pa se pristupilo cjelokupnom remontu zvona. Zvona bi, kako saznajemo, trebalo servisirati jedanput godišnje, jer se na taj način ostvaruje njihovo nesmetano djelovanje.
Remont, to jest cjelokupno uređenje i dotjerivanje zvona, izvršila je tvrtka Giacometti iz Italije, koja je i elektrificirala zvona prije desetak godina, a bavi se montažom i automatizacijom crkvenih zvona. Za ovu tvrtku radi i Eugen Sikirić iz Bibinja koji je njezin predstavnik u Hrvatskoj, po zanimanju bravar – brodolimar, jedan je od petorice stručno osposobljenih održavatelja crkvenih zvona u Hrvatskoj, tako i onih katedrale Sv. Stošije u Zadru. Sikirić je uštimavanje i servisiranje zvona usavršio u poduzeću Campane Di Giacometti Andrea u Italiji. Ovo poduzeće u svijetu ima dugu tradiciju izrade i elektrifikacije zvona. Njihov zastupnik u Dalmaciji je Eugen Sikirić koji godinama surađuje sa spomenutom tvrtkom. U Hrvatskoj servisira zvona treću godinu, a osim na katedralnim zvonima Sv. Stošije, radio je i na onima crkve Sv. Marije, zatim biogradskim, bibinjskim, pakoštanskim i sukošanskim zvonima te na onima u Polači, Debeljaku, Pašmanu i Molatu.
Zadarska katedrala ima pet zvona, a prema pisanim podacima, najveće zvono je teško 1.250 kilograma. Pretpostavlja se da cjelokupna konstrukcija zvona katedrale Sv. Stošije u Zadru iznosi oko 6.000 kilograma. Kako je poznato, najveće zvono je posvećeno svetoj Stošiji, zaštitnici Zadarske nadbiskupije i naslovnici katedrale. Drugo po redu, veliko zvono posvećeno je svetom Donatu, biskupu, a srednje – svetom Krševanu. Malo zvono posvećeno je svetom Šimunu. Svetom Jeronimu, zaštitniku Dalmacije posvećeno je najmanje zvono.
U budućnosti se, saznajemo, planira nabava još tri zvona, kako bi se kompletiralo svih osam tonova. Također nam je rečeno kako bi trebalo obnoviti i dotjerati sam zvonik katedrale Sv. Stošije, zbog posjeta građana, ali i mnogih turista kojima je to nezaobilazni dio u razgledavanju grada Zadra. Potrebno je obojati ogradu te popraviti zaštitne žice.