Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Potrebna “biometrijska” šablona

Autor: Katina Vrsaljko

15.02.2010. 23:00
Potrebna “biometrijska” šablona

Foto: A. SITNICA



Klijentu, naravno, ne naplatimo ponovno snimanje jer nije on kriv što fotografija ne odgovara. Još uvijek ima odstupanja, ali naviknut ćemo se, svaki početak je težak, pozitivan je Surać
Od srpnja prošle godine svi građani Republike Hrvatske mogu preuzeti nove biometrijske, “čipirane” putovnice, a od 18. siječnja ove godine sve policijske postaje u Hrvatskoj izrađuju isključivo nove putovnice.
Električni nosač podataka
Biometrijska putovnica služi za neograničen broj putovanja u inozemstvo, sadrži elektronički “nosač” podataka – čip u kojem su pohranjeni biometrijski podaci – digitalizirana slika lica i otisci prstiju. Podaci, tako, nisu vidljivi korisniku, a krivotvorenje, kao i pokušaj promjene podataka radi zloupotrebe lako je prepoznatljivo.
Na samom početku izrade novih putovnica pojavili su se prvi problemi i to vezani uz fotografije za koje su fotografi dobili posebne šablone kako bi odgovarale traženim standardima. Bilo je slučajeva da građani predaju zahtjev za biometrijsku putovnicu s fotografijom snimljenom upravo po toj šabloni, a da skener u policijskoj postaji utvrdi da ne odgovaraju traženim standardima. Tada ih sustav automatski odbija i podnositelj zahtjeva mora izraditi nove fotografije.
Čak su neki fotografi po Hrvatskoj tim građanima naplaćivali svako novo fotografiranje pa bi troškovi za biometrijsku putovnicu itekako porasli. Ionako je, za razliku od stare koja je koštala 220 kuna, izrada nove čak 390 kuna. S obzirom na nešto zahtjevnije fotografiranje, neke fotografske radnje su podigle i cijenu fotografiranja za putovnicu i to ponegdje čak sa 30 do 40 kuna na 70 kuna.
U Zadru to nije slučaj. Kako doznajemo od fotografa iz radnji na Poluotoku, niti su podigli cijene, niti su ponovno naplaćivali klijentima koji su im se vratili zbog neispravne fotografije.
Kako kaže fotograf iz fotostudija Lido, fotografija za dokumente je uvijek morala biti kvalitetna pa tako i sada.
Bijela pozadina
– Novi standard fotografija nije ništa kvalitetniji no prije. Pretpostavljam da njihova oprema nije toliko kvalitetna kad sustav odbacuje fotografiju i zbog najmanjih odstupanja. Za fotografiju za biometrijsku putovnicu je bitno da crta očiju bude u određenom segmentu fotografije jer skener u postaji preko toga registrira očnu mrenu vlasnika putovnice. No i glava treba biti određene veličine i pozadina mora biti bijela. Mi smo dobili šablonu koja približno zadovoljava ove kriterije, ali se pokazalo da nije dobra jer i zbog odstupanja od nekoliko posto skener zna odbiti zahtjev. Ipak, ne piše nam na fotoaparatu koliki postotak slike zauzima glava. Zato bi bilo dobro da dobijemo točno određenu šablonu po kojoj ćemo raditi da se olakša i nama, a što je još važnije, našim klijentima, rekao je.
Fotograf Vjeko Surać, vlasnik radnje foto Vjeko, snašao se na taj način da je na nožu za rezanje fotografija označio linije očiju i glave. Kaže da svojim klijentima napravi nekoliko verzija iste fotografije na kojima su razlike oku jedva vidljive, ali i uz sve to se dogodi da se neki klijenti vrate po nove fotografije.
– Onda klijentu, naravno, ne naplatimo ponovno snimanje jer nije on kriv što fotografija ne odgovara. Još uvijek ima odstupanja, ali naviknut ćemo se, svaki početak je težak, pozitivan je Surać.