Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Pronađeno” 16 milijuna kuna za Ždrelac

Autor: Anamarija Bilan

15.02.2010. 23:00
“Pronađeno” 16 milijuna kuna za Ždrelac

Foto: Adam VIDAS



U Ministarstvu ćemo učiniti sve kako bismo osigurali sredstva koja su potrebna da taj prolaz do početka sezone postane plovan, rekla je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture
Preraspodijelom sredstava unutar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture trebalo bi se osigurati 16 milijuna kuna potrebnih za dovršetak radova na proširenju i produbljenju kanala Mali Ždrelac. Naime, iako ove godine u državnom proračunu nije bilo planiranih sredstava za dovršetak tih radova, u resornom ministarstvu su odlučili kako će preraspodijelom sredstava naći sredstva kojima bi dovršili radove.
– U Ministarstvu ćemo učiniti sve kako bismo osigurali sredstva koja su potrebna da taj prolaz do početka sezone postane plovan. Moram istaknuti kako ministar Božidar Kalmeta ima jaku želju da se ti radovi što prije privedu kraju, rekla je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Mate Perišić, direktor Plovputa, državne tvrtke koja je izvođač, ovih je dana dobio je potvrdu iz Ministarstva nakon čega će izvođač radova, splitska tvrtka Konstruktor krenuti u radove. Inače, Konstruktorovi strojevi su još uvijek na terenu i spremni su za rad. Nakon pripreme izvođač će što je skorije moguće nastaviti radove. Njihov završetak se očekuje do početka turističke sezone.
Inače, u resornom su ministarstvu svjesni da odgađanje radova povećava troškove, između kojih i one za gorivo zbog duže plovidbe brodova na komercijalnim linijama koji već mjesecima ne putuju kroz taj kanal već moraju ići oko otoka Ugljana.
Vijestima iz Ministarstva zacijelo će se najviše razveseliti žitelji južnog dijela Dugog otoka koji, dok traju radovi u Malom Ždrelcu (već više od godinu dana), do svojih mjesta plove gotovo dvostruko duljim putem – preko Velog Ždrelca. Bude li se situacija razvijala onako kako je predviđeno, Saljani, Zaglavci, Žmanci i Lučani će najkasnije do ljeta do svojeg otoka putovati starim putem – kroz Mali Ždrelac.