Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Rijeka maškara tekla paškim ulicama

Autor: Alenka Festini

15.02.2010. 23:00
Rijeka maškara tekla paškim ulicama

Foto: Alenka FESTINI



Povorka je krenula od Doma kulture na Goliji, prošla je starom lukom Mandrač i preko Branimirove obale došla do Trg Petra Krešimira IV. gdje se odvijala prava karnevalska fešta. Sutra u srijedu je zadnji dan karnevalske vlasti, dan žalosti, kada će krenuti tužna povorka i zapaliti mesopusta
Velikom povorkom u kojoj su sudjelovali Gradska glazba Pag, glazbari iz Stankovaca, članovi KUD-a “Družina” iz Paga, Delnica, Severina na Kupi, Stankovaca, oko 200 malih i velikih Pažana u narodnoj nošnji te preko 500 maškara počeo je ovogodišnji paški zimski karneval.
Povorka je krenula od Doma kulture na Goliji, prošla je starom lukom Mandrač i preko Branimirove obale došla do Trga Petra Krešimira IV. gdje se odvijala prava karnevalska fešta.
Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić po staroj paškoj užanci, a uz nazočnost karnevalskog suda te gostiju zastupnika Slobodarske narodne stranke u bečkom parlamentu Geralda Ebingera, Herberta Mateskog, paškog dogradonačelnika Tina Herende i pred preko tisuću ljudi, ustupio je “Princu karnevala” ključeve grada, čime je proglašena vladavina maškaranog puka koja će trajati do sutra.
Potom je uslijedilo paško kolo, a uz vesele taktove paških i stankovačkih glazbara kolo se savijalo po cijelom trgu. Gosti su se predstavili svojim kulturno-umjetničkim programom. Povijest karnevala ispjevali su paški pučki pjevači, a nazočnu veselu maškaranu svitu zabavila je klapa “Sol” iz Paga. Među maškaranom svitom bilo je doista lijepih maski, maštovitost su pokazala djeca iz paškog dječjeg vrtića, učenici paške osnovne i srednje škole, grupe Pažana, ali i njihovih gostiju. Na trgu je bilo doista veselo, plesalo se i pjevalo, a mnogi su za malo novca mogli dobro pojesti i popiti s obližnjih štandova.
Kao po starom običaju, nedjeljni karneval na trgu nastavio se i jučer gdje je bilo puno maškara, ali i nezaobilazna luda zabava. Ludo je bilo na maškaranim tancima u hotelu “Pagus”, gdje se slila maškarana svita nakon zabave na trgu i ludovala do ranih jutarnjih sati. Paškom karnevalu još nije kraj. Zabava se nastavlja i danas.
Organizatori su najavili izvođenje male “Robinje”, izlazak novog broja satiričkog karnevalskog lista “Baš nas briga”. Naravno, bit će kolo i puno zabave, a dan će završiti velikim vatrometom, a potom nastavkom maškaranih tancov u “Pagusu”.
Sutra u srijedu je zadnji dan karnevalske vlasti, dan žalosti, kada će krenuti tužna povorka i zapaliti mesopusta Marka i oprostiti od ovogodišnje vladavine maškaranog puka.
Organizatori paškog zimskog karnevala su Grad Pag, Gradska turistička zajednica, Centar za kulturu Pag, Karnevalska Udruga “Markova kompanija” i mnogi sponzori, a svi oni doista su se potrudili da karnevalski dani prođu u vrhunskoj zabavi, plesu, dobroj hrani te raznim zabavnim i kulturnim manifestacijama.