Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zbog krize im voda došla do grla

Autor: Velimir Brkić

15.02.2010. 23:00
Zbog krize im voda došla do grla

Foto: Velimir BRKIĆ



Banke ne prihvaćaju koncesiju čija je vrijednost kod njih jednaka nuli. Biogradska zona zasigurno je jedina u Hrvatskoj koja nema riješen vlasnički odnos. U ovakvom vlasničkom odnosu niti je Grad niti smo mi vlasnici, svi smo gubitnici, pojašnjava Đino Labar, dugogodišnji direktor Tvornice mreža i ambalaža d.o.o.
Desetak vlasnika poslovnih subjekata u Industrijskoj zoni Biograd od Grada Biograda zatražilo je prodaju zemljišta na kojem već imaju odobrene koncesije od 20 do 40 godina. Zbog općepoznate recesije sve više zapadaju u poslovne poteškoće, a kako nisu vlasnici zemljišta nisu u mogućnosti podignuti kredit ni za kupnju potrebnog repromaterijala.
– Voda nam je došla do grla, nemoćni smo. Unatoč izuzetno povoljnom geostrateškom položaju sve više stagniramo u odnosu na druge poduzetničke i industrijske zone koji imaju riješene vlasničke odnose. Banke ne prihvaćaju koncesiju čija je vrijednost kod njih jednaka nuli. Biogradska zona zasigurno je jedina u Hrvatskoj koja nema riješen vlasnički odnos. U ovakvom vlasničkom odnosu niti je Grad niti smo mi vlasnici, svi smo gubitnici, pojašnjava Đino Labar, dugogodišnji direktor Tvornice mreža i ambalaža d.o.o.
Nisu za rušenje vlasti
Još 1985. godine bivša Skupština Općine Biograd donijela je odluku da se svi industrijski objekti presele u industrijsku zonu.
– Tvornica mreža i ambalaže jedan je od pionira u stasanju industrijske, odnosno poslovne zone Biograda na predjelu Kosa zapad gdje je niknula nova tvornica na 12.000 metara četvornih. Sveukupna ulaganja u nabavku novih strojeva u posljednje dvije-tri godine iznose tri milijuna eura, odnosno 22-23 milijuna kuna. Tvornica zapošljava 75 djelatnika, a zbog neriješenog vlasništva nad zemljištem u najozbiljnijem smo razmišljanju da se nakon 48 godina preselimo na novu lokaciju izvan područja Grada Biograda. Da nije istinito bilo bi smiješno. Katastrofa, zavapio je Labar dodajući kako su zbog nedaća ribara i oni u dodatnim poteškoćama koje ne mogu riješiti kreditnim zaduženjima.
Poduzetnička zona Industrijska zona u Biogradu površine 20,20 hektara, zona je namijenjena proizvodno-servisnim djelatnostima, infrastruktura je izgrađena osim odvodnje. Zona trenutačno zapošljava oko 160 radnika.
– Ne dižemo glas protiv biogradskog čelništva niti smo za rušenje vlasti, sačuvaj Bože. Međutim, Grad bi u ovakvim okolnostima zaista morao imati sluha jer je samo biogradska zona od svih postojećih zona na području Zadarske županije u koncesijskom najmu. Mi smo po onoj narodnoj: “Čardak ni na nebu ni na zemlji”, odnosno “što je bilo prije – kokoš ili jaje”! Zapravo nema vlasnika jer se ne zna je li vlasnik Grad ili mi. Koncesija je zlo protiv kojeg ćemo se boriti svim snagama, istaknuo je Branko Filipović, vlasnik tvrtke za preradu drveta Pinija d.o.o.
Upis zemljišta jamči sigurnost vlasništva i drugih prava na zemljištu i objektima na tom zemljištu.
Problem su vlasnički odnosi. U ovakvim uvjetima ne možemo ni koristiti jamstveni fond pomoći za nacionalni gospodarski oporavak i razvitak kojeg je ovih dana donijela Vlade RH na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor. Bez vlasništva nad zemljištem smo nemoćni, tonemo sve dublje. Grad se prije nekoliko mjeseci upisao kao vlasnik zemljišta od Hrvatskih šuma te su se sada stekli uvjeti za prodaju zemljišta. Cijenu će odrediti tržište. Vlasništvo nad zemljištem znatno bi nam smanjilo poslovne poteškoće, spasilo bi nas, sačuvalo radna mjesta, poručio je Filipović.
Zahtjev Gradskoj upravi za raspisivanje natječaja
Umjesto koncesijskog najma prodaja zemljišta, tvrde nazočni vlasnici poslovnih subjekata, stvorila bi pretpostavke za proširenje Industrijske zone, otvaranja novih industrijskih kapaciteta i nova radna mjesta.
U postupku je proširenje zone. Grad Biograd kao i šira regija ovim projektom dobit će mogućnost daljnjeg razvoja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta. No, u ovakvim imovinsko-pravnim odnosima zasigurno se za dolazak u zonu neće odlučiti ozbiljniji ulagač sa sjedištem izvan Biograda na Moru, tvrdi Antonio Knežević, vlasnik klesarskog obrta Markvinia d.o.o.
Na radnom sastanku osim navedenih nazočio je i Darko Eškinja, vlasnik Tvornice mreža i Bure commercea, Marijan Baričić, vlasnik tvrtke Inox Marijan-IM, Vinko Jurjević, vlasnik obrta Marina Biograd, Željko Zrilić, vlasnik tvrtkeVE-HA-EF d.o.o., dok zahtjeve podržavaju tvrtke Čirjak d.o.o, Filipović d.o.o., Kulaš d.o.o, Škverić d.o.o, Karlo yachting d.o.o, Uljara Medić, Duo peka…
Prvi potez je upućivanje zahtjeva Gradskoj upravi za raspisivanje natječaja za prodaju koncesijskog zemljišta. Ne tražimo ništa drugo osim onoga što imaju i sve druge poslove i gospodarske zone na području Zadarske županije i Republike Hrvatske. Sad kada je vlasnik zemljišta Grad Biograd stekli su se svi uvjeti za prodaju što bi itekako olakšalo našu uspješnu poslovnost, zaključak je radnog sastanka održanog u prostorijama Tvornice mreža i ambalaže u Industrijskoj zoni Biograd.


Ivan Knez: O (ne)prodaji odlučuje Gradsko vijeće


U ovom globalnom recesijskom vremenu sasvim su mi razumljivi razlozi gospodarstvenika i poduzetnika s biogradske Industrijske zone. Međutim, dobro je znano kako sam ja osobno izričito protiv prodaje bilo kakvog gradskog zemljišta. Istovremeno je ulaganje u razvoj gospodarstva jedan je od biogradskih prioriteta, rekao je Ivan Knez, biogradski gradonačelnik.
Upravo zbog navedenog odluku o mogućoj prodaji zemljišta prepustit ću na odlučivanje Gradskom vijeću na jednoj od sljedećih sjednica, kada zaprimimo službeni zahtjev. Dakako, prihvatit ću odluku biogradskih vijećnika ma kakva bila. U slučaju da vijećnici izglasaju prodaju zemljišta vlasnicima poslovnih subjekata u Industrijskoj zoni jedan od uvjeta za prodaju svakako će biti i naplata komunalnog doprinosa od kojeg su dobivanjem koncesije bili oslobođeni, istaknuo je Knez.