Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Još ove godine plastična boca će vrijediti znatno manje nego dosad

15.02.2011. 23:00
Još ove godine plastična boca će  vrijediti znatno manje nego dosad


Saznajemo da je samo u prošloj 2010. godini u zadarsku Sirovinu pristiglo 1.038.434 kilograma plastičnih boca! To je golema količina, premda nam u Sirovini kažu da je to neto manje nego godinu dana ranije


Postoji velika vjerojatnost da će biznis s plastičnim bocama već do ljeta postati prošlost, barem za dio skupljača i prodavača. Naime, jedan je ministar ovih dana najavio da će Vlada pomoći proizvođačima mlijeka i na taj način  što će im smanjiti troškove ambalaže. To znači da bi manje  davali za boce, plastične i staklene nego što je to dosad bilo.  A bilo je da su se vrijednosti  tih boca uveličavale, jer tvrdi se da plastična boca ne  vrijedi više od 20 lipa, a  potrošačima se prodavala  po 50 lipa, po koliko se  zaračunavala i proizvođačima. Znači da je realna cijena jedne boca 20-ak  lipa, a kada ju se zbrinjava  50 lipa. Nije li tu nešto  poremećeno? Znamo da je  svatko tko je vratio nazad u  trgovinu takvu bocu mogao  zaraditi 50 lipa, pa su tako  od toga u našoj zemlji stvoreni cijeli pa i veliki biznisi.  Govori se da su svoje boce u  Hrvatsku dovozili spretni  maheri i iz susjednih zemalja i ovdje je sve to prihvaćano i plaćano, tako da je  na kraju bilo puno više takve ambalaže nego što je  proizvedeno. A plaćane su  milijunske vrijednosti. Naravno da je u takvome poslu  netko gubio, a netko dobivao. Gubili su potrošači i  proizvođači, a zarađivali oni  koji su se znali snaći o toga  napraviti svoje carstvo. Treba reći da je bilo i sitnih  skupljača, građana, kojima je  skupljanje boca dobrodošlo, jer  su mogli dodatno zaraditi, neki  od toga i preživjeti.
Za jednu kunu tri do  pet boca
Ako se, kako se najavljuje,  smanji sadašnja vrijednost  boce, a to bi moglo biti na 20  ili 30 lipa, malim skupljačima će se to slabo isplatiti. Jer za jednu kunu će  morati prodati tri ili čak pet  boca.
U Zadru, kako znamo već  nekoliko godina, od kada je  uvedeno vraćanje plastične,  aluminijske i staklene ambalaže, postoji veliki centar  za skupljanje takve ambalaže, Odlagalište Sirovina,  koje tu ambalažu ditribuira  dalje na preradu. Saznajemo da je samo u prošloj  2010. godini u zadarsku Sirovinu pristiglo 1.038.434  kilograma plastičnih boca!  To je golema količina, premda nam u Sirovini kažu da je  to nešto manje nego godinu  dana ranije. Istodobno, lani  je tamo skupljeno 538.127  kilograma aluminijske ambalaže, kao što su limenke  od cole i sličnih pića. Nadalje, u ovome odlagalištu,  ali zajedno sa zagrebačkim,  jer se, kako saznajemo, kod  skupljanja staklenih boca  vodi zajednička evidencija  ova dva centra, lani je prikupljeno 3.854.376 kilograma staklenih boca! Podaci  govore također da je preklani u Hrvatskoj skupljeno  928 milijuna plastičnih boca!
Podsjetimo da se navedena vrsta ambalaže skuplja  u bezbrojnim dućanima,  onima koji imaju ugovore o  tome s Fondom za zaštitu  okoliša i energetsku učinkovitost i onda se prebacuje  u Odlagalište Sirovinu i odatle opet odlazi na zajedničko  odlagalište nedaleko od Zagreba.
Veliki nastavljaju  posao s bocama
Dakle, postoji mogućnost  da će svega toga iduće godine  biti manje, jer će biti manje  zainteresiranih za skupljanje  takve ambalaže. Tijekom ove  godine bi Ministarstvo okoliša  trebalo donijeti novi Pravilnik  o ambalaži i tek tada će  se znati koliko će vrijediti plastične, aluminjske i staklene boce od  raznoraznih pića. No nisu svi građani ni sada  zainteresirani za  vraćanje svojih boca, pa  ih mnogi odlažu u kontejnere s ostalim komunalnim otpadom, a onih  koji su svakoga dana redovno pregledavali kontejnere u potrazi za bocama, vjerojatno će biti  manje, jer će im trebati  puno više boca da zarade koju kunu. No veliki skupljači će vjerojatno nastaviti svoj posao. Ovih dana nam je  serviran i podatak da se  u europskim zemljama  također skuplja ovakva  vrsta ambalaže, ali da je  cijena pojedinačne boce  znatno niža, realnija, pa  tako na primjer u Austriji stoji 15-ak lipa. Na  kraju recimo i da je Hrvatska ipak očišćena, pa  tako i Zadar, njegova  okolica, osobito plaže  su od uvođenja povrata boca  odlično očišćene. Odbačene  boce više ne nagrđuju naš  okoliš, koji je prije bio zatrpan  mnogočime, pa i ovakvom  ambalažom, kojoj je potrebno  i do tisuću godina da se sama  razgradi u prirodi!