Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kosor uvažila primjedbe Crkve, SDP-a i udruga

15.02.2011. 23:00
Kosor uvažila primjedbe  Crkve, SDP-a i udruga


HSS-ov potpredsjednik Vlade bio je glavni promotor pretvorbe Hrvatskih voda iz javne ustanove u trgovačko društvo, no Kosor je uvažila primjedbe Crkve, SDP-a i udruga


Vlada će na sutrašnjoj sjednici povući dva zakonska prijedloga temeljem  kojih je Hrvatske vode trebalo  iz javne ustanove pretvoriti u  trgovačko društvo. Premijerka  Jadranka Kosor na taj je način  popustila javnom pritisku  SDP-a, Crkve i ekoloških udruga koji su se protivili izmjenama Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog  gospodarstva smatrajući kako  bi one u konačnici mogle dovesti do privatizacije Hrvatskih  voda. Premda je i u HSS-u bilo  različitih mišljenja o tim zakonskim zahvatima, činjenica  je da je njihov potpredsjednik  Vlade Božidar Pankretić u javnosti bio percipiran kao glavni  promotor sporne transformacije Hrvatskih voda. Stoga se  može konstatirati da je HSS u  ovoj priči ispao kao glavni gubitnik.
Utjecaj Crkve
Uostalom, premijerka je u  ponedjeljak na Hrvatskom radiju izjavila kako je prije konačne odluke “još jednom razgovarala s Pankretićem”, što bi  trebalo sugerirati da se njega  moralo uvjeriti u nužnost  odustajanja od ovih zakona jer  je upravo on bio tome prepreka.
– Pankretić i HSS dobili su  žestoku javnu pljusku, komentirao je jučer jedan oporbenjak.
No, potpredsjednik Vlade i  ministar regionalnog razvoja  nije htio razgovarati u tom  kontekstu.
– Premijerka je jasno rekla  što će se napraviti, razgovarali  smo o tome i dogovorili se.  Vlada će u četvrtak donijeti  odluku, kratak je bio Pankretić.
Na drugoj strani, oni koji su  se pobunili protiv donošenja  zakona isijavali su zadovoljstvom. Premda je uključivanje  Crkve zacijelo bilo presudno, u  komisiji HBK Iustitia et pax  koja se prošlog tjedna oglasila  izjavom u prilog ostanka Hrvatskih voda u statusu javne  ustanove nisu sebi pripisali  zasluge.
Nacionalni konsenzus
– Radili smo svoj posao, ali  bio je to širok front otpora u  kojem su bili i Zelena akcija i  neki intelektualci. Puno je bilo  zainteresiranih za očuvanje voda, šuma, prostora na kojem  živimo i koji moramo sačuvati i  za generacije Hrvata koje dolaze iza nas. To nisu stvari  dnevne politike i stoga bismo  oko njih morali postići nacionalni konsenzus, rekao nam je  tajnik Iustitie et pax Gordan  Črpić. Idućih dana ta će komisija zajedno s još nekim  udrugama i pojedincima angažiranim u ovoj akciji održati  konferenciju za novinare.
SDP je u studenom prošle  godine pokrenuo borbu protiv  vodnih zakona, no potpredsjednik stranke Zvonimir Mršić  smatra da je jedino rezultat  važan, a ne tko je započeo.
– SDP, Crkva i dio HDZ-a  bili su protiv tih zakona i uspjeli smo. Nadam se kako bi  ovo mogla biti pouka za ubuduće tako da se zakoni od nacionalnog interesa ne donose  po hitnoj proceduru, bez prethodnih širokih konzultacija,  kazao nam je Mršić. Dodao je  kako će zanimljivo biti službeno opravdanje HDZ-a koji je  glasovao protiv SDP-ovog zahtjeva da sporni zakoni ne idu  po hitnoj proceduri.
 


Donesi, pa povuci




Prije paketa od dva vodna zakona, Vlada Jadranke Kosor u jednoipogodišnjem mandatu povukla je Zakon o radu te Zakon o prebivalištu i boravištu. ZOR je naišao na oštre kritike vladinih socijalnih partnera i sindikati su prikupili potpise za referendum kojim bi ga oborili. Suočena s masovnim neodobravanjem Vlada je odustala od izmjena koje bi poslodavcima olakšale raskidanje kolektivnih ugovora. S predloženim zakonom o prebivalištu, kojim bi se onemogućilo dvostruko prebivalište, naročito su nezadovoljni bili Hrvati u BiH, snažna HDZ-ova izborna baza, pa Vlada taj prijedlog nije uputila u Sabor u drugo čitanje. Trenutačno je u izradi posve nov zakonski prijedlog.