Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Neizvjesnost jedina izvjesnost

15.02.2011. 23:00
Neizvjesnost jedina izvjesnost


Tonči Anzulović, povjerenik za natjecanja A-1 ženske lige, kaže da je pravilnikom o natjecanju predviđeno da posljednja ekipa iz Lige za ostanak izravno pada u niži rang


Utakmicom u Splitu košarkašice Zadra četvrti  put u posljednjih pet  sezona počet će natjecanje u  A-1 ligi za ostanak. Od kada  su 2006. godine ušle u A-1 ligu  nakon pet godina Zadranke  su jednom, u sezoni 2007./08.  nastupale u Ligi za prvaka.  Sve ostalo bila je borba za  ostanak, odnosno izbjegavanje pretposljednje pozicije koje je značilo odlazak u kvalifikacije za ostanak u ligi.  Naime, svake godine u ligi je  bila jedna ekipa koja je bodovno značajno zaostajala za  ostatkom lige (Vidici, Novi  Zagreb, Trešnjevka). No,  pretposljednje mjesto Zadru  je svaki put prijetilo praktički  do posljednjeg kola, a očito je  da ni ove sezone neće biti  mnogo bolje. Razlika je samo  ta što sada u Ligi za ostanak  ima svega pet ekipa. Svejedno, Tonči Anzulović, povjerenik za natjecanje A-1 ženske  lige, kaže da je pravilnikom o  natjecanju predviđeno da posljednja ekipa iz Lige za ostanak izravno ispada u niži  rang.
2006./07.
Zadar je nakon prvih 18  kola (tada je A-1 liga imala  deset ekipa) imao šest pobjeda i 12 poraza i krenuo je  u posljednjih deset kola  borbe za ostanak. Počelo  je domaćim porazom od  Agrama koji su Zadranke  “vratile” već u sljedećem  kolu kada su pobijedile  Montmontažu u Zagrebu.  Taj je uspjeh vratio mir u  zadarske redove, a  olakšavajuća okolnost bilo  je zaostajanje šibenskih  Vidika (kasnije promijenili  ime u Vodice) koje je Zadar dvaput pobijedio u Ligi za ostanak i tako izbjegao posljednju poziciju.  Uspjesi protiv Montmontaže udaljili su Zadar i od  pretposljednjeg mjesta, pa  je utakmica posljednjeg kola  protiv Murse, koja je odigrana u Sukošanu, bila revijalnog karaktera. Zadar je  tako u povratničkoj sezoni u  A-1 ligi uspio ostati u ligi  isključivo s domaćim kadrom, istim onim koji je i  godinu dana prije toga bio  prvak A-2 lige. Jedino pravo  pojačanje bila je Ana Vrsaljko, koja je sa sestrom  Marijom te godine predvodila ekipu do ostvarenja cilja  – ostanak u ligi.  
2008./09
Zadar je u Ligu za ostanak  ušao s kapitalom od osam  pobjeda i svega dva poraza i  činilo se da je preostalih deset  kola samo formalnost. Mataš  Novi Zagreb nije imao nijednu pobjedu i tako je praktički ispao i prije početka Lige  za ostanak, a pretposljednja  Mursa imala je četiri pobjede  manje od Zadra. No, nije krenulo dobro po igračice Marije  Mazije koje su u prva četiri  kola triput izgubile, kod kuće  od Agrama te na gostovanju  od Požege i Murse. Osječanke  su se tako sasvim približile  Zadrankama, ali panike u redovima “bijelo-plavih” nije bilo. Domaća pobjeda protiv  Pule u 5. kolu usmjerila je  Zadar prema sigurnim vodama i bez obzira što su se  Zadranke mučile do kraja sezone kapital koje su prenijele  u Ligu za ostanak bio im je  dovoljan. Ipak, još se jednom  pokazalo kako se u košarci u  nekoliko kola može sve promijeniti i kako se iz dobivene  možete naći u gubitničkoj poziciji. Zadar je do kraja nekako izdržao, čak i završio  Ligu za ostanak na prvom  mjestu, no samo sa jednom  pobjedom više od pretposljednje Murse. 
2009./10.
Slično kao i godinu dana  ranije početak Lige za ostanak  Zadranke su dočekale u dobroj poziciji. Posljednje mjesto bilo je rezervirano za  Trešnjevku koja je u rubrici  pobjeda imala ništicu, a pretposljednji Agram imao je tri  pobjede manje od ekipe s  Višnjika. Puljanke su za Mazijinim igračicama zaostale  dvije pobjede i činilo se da  problema za Zadar neće biti,  premda je ekipu napustila Ina  Marin, do tada najbolja  igračica, koja je prešla u Gospić. Međutim, ponovila se situacija iz prethodne sezone i  Zadar je u prva četiri kola  triput izgubio. Istina, sve su to  bili porazi na gostovanjima,  ali svejedno stvorio se pritisak. Zadar mu se othrvao  pobjedom na Višnjiku protiv  Splita u 5. kolu i bez obzira na  domaće poraze od Požege i  Agrama koji su uslijedili do  kraja sezone Zadar se ponovno izvukao zahvaljujući bodovima koje je prenio iz prvog  dijela natjecanja. Otežavajuća  okolnost bila je i ozljeda Marine Akšamović bez koje je  Zadar imao velikih problema  sa skokom. U kvalifikacijama  je završila Pula koja je imala  isto bodova kao Split i Zadar,  no u tom trokutu Puljanke su  imale najlošiji međusobni omjer. Kada se sve zbroji bila je  to sezona u kojoj je Zadar bio  najbliži pretposljednjem  mjestu, što je bilo jasno upozorenje da će brojni odlasci  kvalitetnih igračica jednom  doći na naplatu. Za sada još  uvijek nisu, ali upozorenja prije početka nove Lige za ostanak ima napretek. Posebno  kada se zna da nema Antonije  Erslan, koja je do ozljede igrala najbolju sezonu u karijeri.
 


A-1 liga košarkašica




Rezultati 14. kola: Split – Zadar  68:54, Agram-ZG – Pula 65:84, Croatia  2006 – Plamen Požega 85:70, slobodan Studenac Omiš.
Redoslijed: Studenac-Omiš, Pula  22, Croatia 2006, Zadar 18, Agram – ZG 16, Pl. Požega, Split 15
U Ligi prvaka plasirali su se Studenac Omiš i  Pula, a ostali klubovi igraju Ligu za ostanak.
Raspored 1. kola Lige za ostanak (19./20.  veljače):  Split – Zadar, Plamen Požega – Croatia  2006, Agram-ZG slobodan.


 


Zadar u Ligi za opstanak


           Sezona         pobjede     porazi
            2006./07.          6          4
            2008./09.          4          6
            2009./10.          4          6


 


Zadar prije Lige za opstanak


            Sezona        pobjede     porazi
            2006./07.          6          12
            2008./09.          8          6
            2009./10.          8          6