Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nije lako povezati e-uputnice i uzorke krvi

15.02.2011. 23:00
Nije lako povezati e-uputnice i uzorke krvi


Kada pacijentima izvadimo krv u ambulanti na epruvete napišemo ime, prezime i datum rođenja pacijenta, a uputnice šaljemo i elektronski i djelatnici laboratorija imaju teškoća pri traženju epruveta i uputnica, pa se snalaze, zovu nas, traže još podataka o pacijentima i slično. Ovo snalaženje nije u redu jer je prvo trebalo osmisliti sve detalje u sistemu, pa ga tek onda uvesti, zaključio je Biloglav


Nakon zamjene  papirnatih recepata elektronskim, isto bi se trebalo dogoditi i s uputnicama, pa bi  pacijenti, umjesto papirnatim  uputnicama, na specijalističke  pretrage i preglede trebali biti  naručeni preko e-uputnica.
Ipak, za sada se e-uputnice  koriste samo za laboratorijske  pretrage i to samo za primarne laboratorijske usluge.
Put uputnica
 – Trenutačno elektronske  uputnice vrijede samo za primarne laboratorijske usluge.  Ako su pacijent i liječnik prethodno dogovorili pretragu  pacijent može nazvati svog  liječnika telefonski, koji potom elektroničkim putem naručuje pretragu. U drugom  slučaju pacijent dolazi kod  liječnika obiteljske medicine  na pregled, a ako postoji potreba za specijalističkim pretragama, one se naručuju  elektronski, objasnio je postupak izdavanja e-uputnica  liječnik Damir Biloglav, predsjednik druge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu. Trenutačno se većina  crvenih uputnica namijenjenih specijalističkim  pregledima i dalje izdaje na papiru, ali i  one bi s vremenom trebale postati elektroničke. Biloglav je pojasnio da je zamišljeno  da pacijent nakon pregleda kod liječnika  obiteljske medicine  dobije termin pregleda  kojeg može sam provjeriti na internetu, a  uputnicu odmah dobije i bolnica.
 – Bojim se da bi s ovim  sustavom mogli imati problema. Naime, sustav je kompliciran i zbog toga postaje  nestabilan i ima mnogo mjesta gdje se može srušiti. Zbog  toga mislim da sudbina ovog  projekta nije najsjajnija, kazao je Biloglav dodajući da  izdavanje e-recepata, na kojem se trenutačno radi, najprimitivniji korak ovog sustava i da trenutačno nema  većih poteškoća.
No uvođenjem e-uputnica  mogli bi se pojaviti problemi.  Već sada u laboratoriju imaju  problema s povezivanjem  elektroničkih uputnica i epruveta s uzorcima.
Bez papirologije
– Naime, kada pacijentima  izvadimo krv u ambulanti na  epruvete napišemo ime, prezime i datum rođenja pacijenta, a uputnice šaljemo i  elektronski i djelatnici laboratorija imaju teškoća pri  traženju epruveta i uputnica,  pa se snalaze, zovu nas, traže  još podataka o pacijentima i  slično. Ovo snalaženje nije u  redu jer je prvo trebalo osmisliti sve detalje u sistemu,  pa ga tek onda uvesti, zaključio je Biloglav dodavši da  se razmišlja o uvođenju “teretnog lista” kojima bi se označavale epruvetice i na kojima bi pisali podaci pacijenata, ali time se opet uvodi  papirologija, koja se želi izbjeći.
Istaknuo je da je dobra  stvar e-uputnica za laboratorijske pretrage ta da liječnici obiteljske medicine istim  putem dobiju i nalaz pretrage,  tako da pacijenti više ne trebaju ići do liječnika s nalazima. Ipak, zbog kolizije s  bolničkim sustavom dobijanje  nalaza zna kasniti po dan,  dva.
Nakon uvođenja e-recepata  i e-uputnica u sustavu bi se, i  to tijekom ovog mjeseca, trebali povezati i pedijatri te  ginekolozi, dok bi stomatolozi  trebali u sustav ući tijekom  ožujka. Ovaj projekt trebao bi  povezivati oko 6.000 subjekata u zdravstvenom sustavu,  čime bi se smanjila nepotrebna administracija, osiguralo više vremena liječnicima  za pacijente, a i ljekarnici bi  ostali bez administrativnog  posla.