Nije lako povezati e-uputnice i uzorke krvi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
bolnica_centralni laboratorij
Vedran SITNICA
U zadarskoj Općoj bolnici uskoro će se na specijalističke pretrage naručivati e-uputnicama

Nakon zamjene  papirnatih recepata elektronskim, isto bi se trebalo dogoditi i s uputnicama, pa bi  pacijenti, umjesto papirnatim  uputnicama, na specijalističke  pretrage i preglede trebali biti  naručeni preko e-uputnica.

Ipak, za sada se e-uputnice  koriste samo za laboratorijske  pretrage i to samo za primarne laboratorijske usluge.

Put uputnica

 - Trenutačno elektronske  uputnice vrijede samo za primarne laboratorijske usluge.  Ako su pacijent i liječnik prethodno dogovorili pretragu  pacijent može nazvati svog  liječnika telefonski, koji potom elektroničkim putem naručuje pretragu. U drugom  slučaju pacijent dolazi kod  liječnika obiteljske medicine  na pregled, a ako postoji potreba za specijalističkim pretragama, one se naručuju  elektronski, objasnio je postupak izdavanja e-uputnica  liječnik Damir Biloglav, predsjednik druge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu. Trenutačno se većina  crvenih uputnica namijenjenih specijalističkim  pregledima i dalje izdaje na papiru, ali i  one bi s vremenom trebale postati elektroničke. Biloglav je pojasnio da je zamišljeno  da pacijent nakon pregleda kod liječnika  obiteljske medicine  dobije termin pregleda  kojeg može sam provjeriti na internetu, a  uputnicu odmah dobije i bolnica.

 - Bojim se da bi s ovim  sustavom mogli imati problema. Naime, sustav je kompliciran i zbog toga postaje  nestabilan i ima mnogo mjesta gdje se može srušiti. Zbog  toga mislim da sudbina ovog  projekta nije najsjajnija, kazao je Biloglav dodajući da  izdavanje e-recepata, na kojem se trenutačno radi, najprimitivniji korak ovog sustava i da trenutačno nema  većih poteškoća.

No uvođenjem e-uputnica  mogli bi se pojaviti problemi.  Već sada u laboratoriju imaju  problema s povezivanjem  elektroničkih uputnica i epruveta s uzorcima.

Bez papirologije

- Naime, kada pacijentima  izvadimo krv u ambulanti na  epruvete napišemo ime, prezime i datum rođenja pacijenta, a uputnice šaljemo i  elektronski i djelatnici laboratorija imaju teškoća pri  traženju epruveta i uputnica,  pa se snalaze, zovu nas, traže  još podataka o pacijentima i  slično. Ovo snalaženje nije u  redu jer je prvo trebalo osmisliti sve detalje u sistemu,  pa ga tek onda uvesti, zaključio je Biloglav dodavši da  se razmišlja o uvođenju "teretnog lista" kojima bi se označavale epruvetice i na kojima bi pisali podaci pacijenata, ali time se opet uvodi  papirologija, koja se želi izbjeći.

Istaknuo je da je dobra  stvar e-uputnica za laboratorijske pretrage ta da liječnici obiteljske medicine istim  putem dobiju i nalaz pretrage,  tako da pacijenti više ne trebaju ići do liječnika s nalazima. Ipak, zbog kolizije s  bolničkim sustavom dobijanje  nalaza zna kasniti po dan,  dva.

Nakon uvođenja e-recepata  i e-uputnica u sustavu bi se, i  to tijekom ovog mjeseca, trebali povezati i pedijatri te  ginekolozi, dok bi stomatolozi  trebali u sustav ući tijekom  ožujka. Ovaj projekt trebao bi  povezivati oko 6.000 subjekata u zdravstvenom sustavu,  čime bi se smanjila nepotrebna administracija, osiguralo više vremena liječnicima  za pacijente, a i ljekarnici bi  ostali bez administrativnog  posla.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno