Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prvi priključci na jesen

15.02.2011. 23:00
Prvi priključci na jesen


Za projekt plinofikacije utrošit će se oko 800 milijuna kuna za područje cijele Dalmacije, dok je u Zadru taj iznos oko 200 milijuna kuna


Prema našim planovima prvi priključci plina u  Zadar stižu na jesen prije sljedeće ogrjevne sezone, kazao je  Goran Jurilj, osoba zadužena  za planiranje i projektiranje  distributivne mreže iz tvrtke  EVN Croatia plin, na  jučerašnjem seminaru “Plinofikacija Zadarske županije”  koji je organizirala HGK  Županijska komora Zadar.
– Trenutačno smo u fazi intenzivnog planiranja i projektiranja u sve tri županije u  kojima smo dobili koncesijske  ugovor. Za naš prvi projekt u  Zadru ishođena je pravomoćna lokacijska dozvola i  predali smo zahtjev za potvrdu  glavnog projekta koji je u proceduri. Prema našim planovima početak radova predviđamo za sredinu trećeg mjeseca, a završetak prve faze  očekivan je na jesen ove godine, kazao je Jurilj, ističući da  će korisnicima za sljedeću ogrjevnu sezonu pružiti zemni  plin kao novi energent.
Uskoro se očekuje i početak  radova na plinofikaciji Splita i  Šibenika, a trenutačno se provode faze projektiranja i planiranja. U Zadarskoj županiji  krajem ovog mjeseca podnijet  će se još i zahtjevi za lokacijsku  dozvolu za Biograd, a u ožujku  za Benkovac.
– Intenzivno radimo na plinofikaciji cijele Zadarske  županije, istaknuo je Jurilj te  dodao da je očekivano da će se  na ovaj projekt utrošiti oko 800  milijuna kuna za područje cijele Dalmacije, dok je u Zadru  ta cifra oko 200 milijuna te da  se kompletna izgradnja mreže  plaća sredstvima tvrtke EVN.
Denis Ikić, tajnik Županijske komore Zadar, kazao nam  je da je seminar organiziran da  bi se javnost upoznalo s tim da  je projekt plinofikacije došao  do faze kada se u sljedećih  nekoliko mjeseci očekuju prvi  priključci na mrežu.
– Ovaj projekt je veliki benefit za Zadarsku županiju i  pozicionira nas kao pogodnije  za ulaganje zbog infrastrukture koju imamo, što plinofikacija svakako jeste. Projekt  donosi direktnu korist i u javnom sektoru i gospodarstvu,  jer će se smanjiti ukupni  troškovi i promijeniti način ponašanja i korištenja energenata, kazao je Ikić i dodao da će  to doprinijeti jeftinijem i čistijem korištenju energije,  zaštiti okoliša i promjeni kadrova u projektiranju, građevinarstvu i drugima.
Okupljene su pozdravili  zamjenik gradonačelnika Darko Kasap i pročelnik Olivio  Meštrović koji su izrazili zadovoljstvo zbog plinofikacije  Zadra i Zadarske županije. U  sklopu seminara održane su i  četiri stručne prezentacije s temama “Plin kroz vrijeme i prilagodbu energetskim potrebama gospodarstva Dalmacije”,  “Stanje izgradnje Plinovodnog  sustava Like i Dalmacije”,  “Mogućnost primjene prirodnog plina umjesto tekućih goriva u institucijama općeg interesa” te “Pripreme zidne  plinske tehnike za korištenje  plinofikacije Dalmacije”, a  održali su ih predstavnici tvrtki  Plinacro d.o.o., EVN Croatia  d.o.o., predstavnik Hrvatske  udruge za plin te tvrtke Viessman koja se bavi tehničkim  postrojenjima za plinofikaciju. 
 


Umjesto pritvorenog Zrnića, nagradu preuzela Jadranka Sorić




Tvrtki Sirovina odlagalište d.o.o. uručen je certifikat integriranog sustava upravljanja koji je preuzela Jadranka  Sorić, predstavnica tvrtke. Kako je pojasnio Denis Ikić radi se o sustavu koji objedinjuje tri norme – sustav  upravljanja kvalitetom po normi 9001/2008, upravljanje okolišem 14001/2004 te zdravljem i sigurnošću na radu  u skladu s normom 818001/2007. Zanimljivo je da ovaj certifikat ima još samo tvrtka Cemex iz Solina.
– Mislim da je bitno što je uz Cemex i Sirovina odlagalište dobila ovaj certifikat te da ove tvrtke u Dalmaciji daju  putokaz širenju kulture kvalitete na ovim prostorima,  kazao je Ikić.
S obzirom na to da je  vlasnik tvrtke Miho Zrnić Marinović u pritvoru, nagradu je  preuzela Jadranka Sorić, a  Denis Ikić nam je kratko prokomentirao kako vlasnik ne  mora uvijek predstavljati firmu.