Što je to aktivno traženje posla?

Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Željko Marić, pročelnik Zavoda za zapošljavanje Područne službe Zadar

S obzirom da je  problem nezaposlenosti u Hrvatskoj kulminirao te da se  smatra vodećim problemom  nacije, kojeg je iznjedrila gospodarska kriza, premijerka  Jadranka Kosor najavila je kako bi na Hrvatskom zavodu za  zapošljavanje trebalo uslijediti  "pročešljavanje" statusa evidentiranih.

Rijače je, naime, o tome da  Vlada i HDZ zapravo žele administrativno izbrisati dio ljudi  koji su na burzi, a koji zapravo  nemaju to pravo. Jer, kako prenose pojedini mediji, u Hrvatskoj trenutačno postoji 48 socijalnih prava poput besplatnog prijevoza, struje, komunalija, sudskih troškova i stipendija, zbog čega se smatra da dio  građana na taj način mjesečno  može ostvariti prihvatljiva primanja, a da se istovremeno vode na evidenciji Zavoda. Navodno je Vladina administracija došla do broja od 70.000  ljudi koje bi trebalo provjeriti  imaju li status nezaposlenih ili  bi ih trebalo brisati. No, Željko  Marić, pročelnik Zavoda za zapošljavanje Područne službe  Zadar, navodi kako s ovakvim  novostima, odnosno mogućem  uvođenju nekih novih kriterija  za nezaposlenost, prema kojima bi neki mogli biti izbrisani  s evidencije Zavoda, nije upoznat.

- U našem radu mi primjenjujemo Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, čije su izmjene i dopune  stupile na snagu u studenom  prošle godine, a koji jasno nalaže tko i pod kojim uvjetima  može imati status nezaposlenosti osobe. Rad s nezaposlenima je svakodnevni posao  naših savjetnika, koji isto tako  svakodnevno, pozivajući se na  Zakon, "skidaju" s evidencije  one koji mu ne udovoljavaju,  kazao je Marić, pojasnivši kako  je to jedini način na koji se  netko može obrisati s evidencije te da nikakvo dodatno  "pročešljavanje" nije potrebno.

Riječ je, dakle, o Zakonu  kojim se uređuje posredovanje  pri zapošljavanju, profesionalno usmjeravanje, obrazovanje  u cilju povećanja zapošljavanja  radne snage, osiguranje za  slučaj nezaposlenosti, aktivno  djelovanje na tržištu rada u cilju poticanja prostorne i profesionalne pokretljivosti radne  snage te novog zapošljavanja i  samozapošljavanja, izvori sredstava za djelatnosti Zavoda te  ustroj, upravljanje i obavljanje  djelatnosti Zavoda.

- Jedini kriteriji po kojima se  netko može izbrisati s evidencije Zavoda, a koje propisuje  Zakon, su ako ta osoba odbija  zaposlenje koje joj preporučuje Zavod te ukoliko ne  sudjeluje aktivno u traženju  posla. Te aktivnosti podrazumijevaju da se jednom mjesečno javlja na Zavod, da zajedno sa savjetnikom za zapošljavanje izradi profesionalni plan traženja posla, aktivno  traži posao u dogovoru sa savjetnikom za zapošljavanje na  način da se uključi grupno savjetovanje-radionice kojima se  stječu vještine aktivnog  traženja posla te sudjeluje u  postupku profesionalne selekcije-odabiru za određeno radno mjesto ili obrazovanje kao  i prisustvovanje grupnim i individualnim informiranjima,  pojasnio je Marić, naglasivši  kako je sve to odavno poznato  te da se mimo ovih propisa  nitko neće brisati s evidencije,  niti će se oni koji ne ispunjavaju  ove obveze zadržati na evidenciji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Fake Fatal
najbolje bi bilo izbrisati tih 350 000 nezaposlenih iz knjige državljana....problem bi se istog trena riješio
Slika korisnika santa
otkad je vanjski stručni suradnik u općini Vrsi, Marić se baš lijepo zaokružio i proljepšao...
Slika korisnika raven
to otprilike ovako funkcionira...dobijes ponudu za posao, ti naravno sretan jer ces se napokon zaposlit, raditi, zaraditi, prehraniti sebe i obitelj, kupiti djeci nesto pristojno za obuci, moci skolovati dijete...kako nebi prihvatio posao...tko jos moze ziviti od naknade sa zavoda ili socijale...odes raditi, dodjes u firmu...pun motivacije, kreces sa poslom...u podne pauza...ti razgovaras sa radnicima koji vec duze rade u firmi i saznas da vec vise od 3 mjeseca nisu placu dobili...a prije toga im je dao nakon 2 mjeseca nekih 2000 kuna...naravno razocaran, odlazis sa posla i javljas se na zavod za zaposljavanje i kazes im da odbijas taj posao, medjutim ako ga odbijes gubis pravo nezaposlene osobe...tako ce oni smanjiti nezaposlenost u HR i to je nasa svakodnevica...Hrvatska realnost! uzdravlje!!
Slika korisnika evo vakoj
Tražim 150 000 samarša i čobana plaća kakva bude i ako je bude.Marenda što uvatiš? Jaca
Slika korisnika lavandar
gledajte, da i sam Zavod radi po zakonu i zapošljava stručne osobe stvari bi izgledale drugačije. Dok god Zavod ne respektira stručnjake u svom fahu nego umjesto diplomiranih sociologa, psihologa ili pedagoga na mjestu stručnog savjetnika zapošljava diplomiranog arheologa (nemam ništa protiv arheologa, ali mu mjesto svakako nije u zavodu nego u muzeju ili na iskopinama), stvari će i dalje izgledati ovako...nikako...prema tome, dokle god sam zavod pogoduje pojedincima, Marić je od svih njih u zavodu najnepozvaniji da drži govore i nekoga briše iz evidencije...