Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Volio je ovaj grad i ovu nadbiskupiju

15.02.2011. 23:00
Volio je ovaj grad  i ovu nadbiskupiju


Svetu misu na treću  godišnjicu smrti zadarskog nadbiskupa mons. Marijana Oblaka  u katedrali Sv. Stošije u Zadru  sinoć je predvodio  katedralni  župnik mons. Ivan Mustać u zajedništvu s nekoliko svećenika.  On je govoreći o životu mons.  Oblaka pozvao na zahvalnost za  dar pastira i duhovnih poziva u  Crkvi. Euharistiji je uz rodbinu i  ostale vjernike sudjelovao i   nećak mons. Marijana Oblaka  dr. sc. Ante Uglešić. Preminuli  nadbiskup Marijan Oblak je u  sedamnaest stoljeća zadarske  Crkve, 67. zadarski nadbiskup.  Prethodno, kroz povijest zadarske Crkve djelovalo je 43 zadarska biskupa. Za vrijeme svoje  nadbiskupske službe istaknuo se  bogatim duhovnim plodovima  koje je ostavio u baštinu Zadarskoj nadbiskupiji.
–  Moleći za pokoj njegove  duše sjećamo se svega onoga što  je učinio za ovu nadbiskupiju i  grad, kazao je mons. Mustać na  početku svete mise, dodajući tome važne zasluge i doprinose  mons. Oblaka. Među njima su  uređenje katedrale Sv. Stošije te  drugih crkava i crkvenih institucija.
– Dugo godina je mons. Oblak  bio na čelu ove Crkve, radovao  se i žalostio. Radovao se svemu  onome što je dobro i žalostio se  kao čovjek i pastir zbog svega  onoga što nije bilo dobro u Crkvi. Rijetko je bilo susresti čovjeka koji je volio ovaj grad i ovu  nadbiskupiju kao što je to činio  on i to je prenosio na sve nas, na  sve one s kojima je surađivao,  radio i odgajao ih, s kojima je i  dočekao svoju starost i svoju  smrt. Ova sveta misa je naša riječ  hvale Bogu za dar poziva u Crkvi, za dar svećeništva, ali i za dar  poziva koji je on imao kao pastir  u ovoj Crkvi.   Meni je drago vidjeti da vi dolazite na grobove  naših nadbiskupa i da se molite  nad njima. Ja osobno vrlo rado  posjećujem njihove grobove,  molim i osjećam mir. Uvjeren  sam da mole za nas. Zato mi je  uvijek drago da donesete cvijeće  i dođete moliti. Mi molimo za  njih, a vjerujem da oni još više  mole za nas, zaključio je katedralni župnik.