Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Branitelj počinio suicid pritisnut egzistencijalnim problemima

15.02.2012. 23:00
Branitelj počinio suicid pritisnut egzistencijalnim problemima


– Nedavno su mu podigli stanarinu za 700 kuna i to ga je dotuklo. Stan je najprije bio Zadrankin, a on je uselio u njega još 1991. godine jer je do tada radio kao poslovođa jedne od trgovina tadašnje Zadranke. Kako je Zadranka otišla u stečaj Grad Zadar postao je vlasnik stana, a nedugo zatim predan je Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), kojima je posljednjih godina Jere plaćao najam i nadao se trajnom rješenju stambenog pitanja – ispričali su prijatelji pokojnog Jerka Buterina
Jerko Buterin, 60-godišnji hrvatski ratni vojni invalid, počinio je u srijedu navečer suicid vješanjem na balkonu stana u Ulici Ante Starčevića u kojem je stanovao posljednjih 20 godina. Prema riječima njegovih suboraca i prijatelja koji su se nešto iza 22 sata okupili pred kućnim brojem 11c, 60-godišnjeg muškarca u smrt su otjerali egzistencijalni problemi, odnosno pitanje krova nad glavom.
Iako je u stan na sedmom katu zgrade na Bulevaru uselio još 1991. godine, on ni do danas nije uspio riješiti svoj stanarski status usprkos brojnim obećanjima nadležnih unatrag 15-tak godina. Naprotiv, prijetila mu je deložacija iz stana, a nije imao kuda jer mu kuća u Paljuvu ni do danas nije obnovljena. On i supruga preživljavali su s tri tisuće kuna mjesečno koliko je iznosila njegova mirovina, a posljednjih mjeseci od tog su iznosa mjesečno izdvajali 1.800 kuna za najam stana.
– Nedavno su mu podigli stanarinu za 700 kuna i to ga je dotuklo. Stan je najprije bio Zadrankin, a on je uselio u njega još 1991. godine jer je do tada radio kao poslovođa jedne od trgovina tadašnje Zadranke. Kako je Zadranka otišla u stečaj Grad Zadar postao je vlasnik stana, a nedugo zatim predan je genciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), kojima je posljednjih nekoliko godina Jere plaćao najam i nadao se nekakvom trajnom rješenju stambenog pitanja – ispričali su prijatelji pokojnog Jerka Buterina ogorčeni činjenicom da je još jedan dragovoljac Domovinskog rata počinio suicid jer je doveden do ruba gladi.
Naime, prema priči njegovih najbliskijih prijatelja koji su se u srijedu navečer okupili pred zgradom u kojoj je stanovao, posljednjih mjeseci Jere nije imao novca niti za grijanje. Dolazio je kod susjeda, kažu, kako bi se ugrijao, a bio je poprilično narušenog zdravlja zbog čega je pio dnevno 20-tak tableta.
– Trebao je paziti na ishranu, a on nije imao ni za kruh. Žalosno je to, ali je ujedno i velika sramota za ovaj narod, za ovu Državu. Koliko se branitelja još treba ubiti da bi netko nešto poduzeo – ogorčeno je u hladnoj noći negodovalo desetak najbliskijih prijatelja i suboraca pokojnog Jerka još u nevjerici kako ga više nema među njima. No osim situacije koja je nesretnog 60-godišnjaka natjerala na očajnički čin, njegove najbliskije šokirao je postupak službi nakon što su ih obavijestili da se on objesio.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA