Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kosor: “Vjesnik” je hrvatski brend

15.02.2012. 23:00
Kosor: “Vjesnik” je hrvatski brend


Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je jučer da bi likvidacija “Vjesnika” bila loša odluka jer se radi o “brendu i jednoj od hrvatskih vrijednosti”. Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s direktorom “Vjesnika” Bojanom Divjakom i glavnim urednikom Brunom Lopandićem, Kosor je rekla da će njena stranka predložiti dva amandmana na proračun za 2012. godinu kako bi se pronašao novac za funkcioniranje “Vjesnika” barem za sljedećih nekoliko mjeseci.
– Novac se može namaknuti iz proračuna ureda premijera koji je povećan s 2,7 na osam milijuna kuna. Može se uzeti i dio novca od potpora civilnom društvu koje je lani dobilo 40, a ove godine čak 105 milijuna kuna. U “Vjesniku” rade profesionalci, ljudi sa sudbinama i neprihvatljivo je da ih Vlada pošalje na cestu. Osobno ću pisati premijeru Zoranu Milanoviću, te ga zamoliti za razgovor o “Vjesniku”, rekla je Kosor. Ona je demantirala da je pridonijela srozavanju “Vjesnika” na 2.000 primjeraka, te naglasila da je potpora koju su davali bila neupitna i da nije tražila da se piše ovako ili onako, dobro ili loše.
Odgovarajući na pitanje je li ikad pokušala prebrojiti svoje fotografije koje je “Vjesnik” obilato objavljivao dok je bila na čelu Vlade, Kosor je rekla da nije jer je “imala pametnijeg posla”.
Lopandić je rekao da bi se možda moglo objediniti Hinu, HRT i Vjesnik, a Divjak da treba naći trajno rješenje za “Vjesnik” kako bi on bio protuteža medijima iza koji stoji privatni kapital. Govoreći pak o izuzetno maloj tiraži Divjak je rekao da ona jest mala, ali da je doseg Vjesnikovog portala izuzetno velik. Divjak je rekao da i ono što Sindikat novinara i HND govore o uzrocima stečaja Vjesnika nije točno.
– Priča o tome da netko želi zemljište ne može se povezati s pričom o navodnom gašenju Vjesnika. Vjesnik nema nikakve nekretnine u vlasništvu. Kako je do toga došlo ne znam, ali to je tako, rekao je Divjak.


Stečaj ne znači nestanak


Ministarstvo kulture smatra da otvaranje stečaja “Vjesnika” ne znači nužno i nestanak tih novina. Ističu da će Ministarstvo, ali i Vlada u cjelini zasigurno naći mjere kojima će se omogućiti razvoj profesionalizma u medijima.
“Pitanje stečaja nije u nadležnosti Ministarstva kulture i procjena je da kulturološki argumenti koje smo više puta isticali nisu mogli riješiti financijske probleme. Otvaranje stečaja ne znači nužno i nestanak novina Vjesnik. Ministarstvo kulture, ali i Vlada u cjelini zasigurno će naći mjere kojima će se omogućiti razvoj profesionalizma u medijima”, stoji u odgovoru ministarstva na upit Hine kakav je stav ministarstva u vezi s Vjesnikom s obzirom na najavu pokretanja stečaja tih novina. (Hina)