Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Marušić se još nada da će država dati novac za podvožnjak!

15.02.2012. 23:00
Marušić se još nada da će država dati novac za podvožnjak!


Sve je u rukama Hrvatskih cesta, odnosno Vlade RH, kaže Marušić podsjetivši da je od bivšeg ministra Kalmete imao čvrsta obećanja u pronalaženju potrebnih milijuna za izgradnju podvožnjaka


U zemuničkoj općinskoj vijećnici održana je javna rasprava o Prijedlogu ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Zemunik Donji koji se odnosi na uže područje budućeg podvožnjaka ispod poletno-sletne staze Zračne luke Zadar.
– Nakon što ciljane dopune i izmjene PPU-a prihvati Zadarska županija i zemuničko Općinsko vijeće, samo smo mali korak do dobivanja lokacijske dozvole za izgradnju toliko željenog podvožnjaka, kaže zemunički načelnik Josip Marušić
– Zemuničanima cesta znači život jer se njom putovalo znatno prije nego što je prije 40-ak godina izgrađena Zračna luka Zadar i kada je preko postojeće ceste izgrađena aerodromska pista, navodi Marušić.
Izmjene PPU-a zapravo se odnose, kaže Marušić, na izgradnju podvožnjaka na spojnoj cesti nerazvrstane ceste između D422 i Ž6040 ispod rulne staze Zračne luke Zadar i rekonstrukciju te dionice, u svrhu bolje prometne povezanosti.
– Praktički je cestovno ostalo sve isto s tim što je dio D502 od ulaza u Zračnu luku Zadar do Vlačine kod igrališta NK Zemunika postala lokalna cesta, a dio D502 od Vlačine do čvorišta Tromilja županijska cesta, navodi zemunički načelnik.
Prijedlog PPU-a obrazlagala je Nives Kozulić sa suradnicima, a Zračnu luku Zadar predstavljale su Anita Čolak i Irena Ćosić.
– Podvožnjak će biti dug oko 70 metara, a čitav zahvat obuhvaća 580 metara ceste. Dvotračna cesta podvožnjaka neće imati nagib veći od 7 posto, dok će visina biti 4,5 metara, navodi Marušić koji je unatoč financijskoj krizi čvrsto uvjeren u sretan završetak ove zemuničke priče.
Izgradnja podvožnjaka prema prvim procjenama koštat će između 30 i 40  milijuna kuna.
– Nakon ishođenja građevinske dozvole Hrvatske ceste će objaviti raspisivanje javne nabave, odnosno javnog natječaja za  izvođača radova za podvožnjak. Shodno dosadašnjem tempu ishođenja potrebne dokumentacije objavu javne nabave Hrvatskih cesta za izgradnju podvožnjaka očekujem do ljeta. Naravno, ako Vlada RH, odnosno Hrvatske ceste osiguraju potreban novac. Sve je u njihovim rukama, rekao je Marušić podsjetivši kako je od bivše Vlade i ministra Božidara Kalmeta imao čvrsta obećanja u pronalaženju potrebnih milijuna za izgradnju podvožnjaka.
– Uvjeren sam da će, nakon što ishodimo svu dokumentaciji, biti i odobrena sredstva za zemunički podvožnjak života, žila kucavica u povezivanju Zadra sa zaleđem, poručio je zemunički načelnik.