Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Matić: Registar će se objaviti i nema priče

15.02.2012. 23:00
Matić: Registar će se objaviti i nema priče


Razgovor o objavljivanju registra hrvatskih branitelja za mene je završena tema, razgovarati se može samo o tome kako objaviti registar, izjavio je ministar branitelja Predrag Matić Fred na okruglom stolu “Objava registra hrvatskih branitelja” u organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba. Matić je na okruglom stolu koji je izazvao velik interes branitelja konstatirao da bi objava registra u ovome času bila protuzakonita, ali, kako je kazao, zakoni postoje zato da se mijenjaju kad se pokažu slabima. Bivši ministar branitelja Tomislav Ivić usprotivio se objavi registra. Razloge za to vidi u zakonima koji to priječe, pa i u ustavnoj odredbi o zaštiti osobnih podataka. Objavom registra ugrozili bi se hrvatski branitelji koji žive u Republici Srpskoj i Srbiji, a objavom bi se svi podatci na pladnju dali stranim obavještajnim službama.
– U registru vjerojatno ima i onih koji nisu bili hrvatski branitelji, ali treba li zbog njih jedan ili dva posto uznemiravati populaciju, kazao je Ivić i dodato da 85 posto branitelja iz registra, koji je primarno rađen zbog Hrvatskog fonda branitelja, nema nikakvih materijalnih koristi. Predsjednik Hvidre i zastupnik HDZ-a u Saboru Josip Đakić također se usprotivio objavi registra iz sigurnosnih razloga. U registru su i imena obavještajaca drugih nacionalnosti koji bi objavom bili ugroženi, smatra Đakić.
Za Žarka Puhovskog s zagrebačkog Filozofskog pitanja bitno je da se jedna društvena kategorija, branitelji, “izvuku iz ilegale”, a ne hoće li netko biti skinut s popisa branitelja ili ne. Naime, ovakvim stanjem s objavom registra branitelji su ilegalna kategorija, Puhovski je zagovornik objavljivanja registra hrvatskih branitelja, ali ne vidi i zašto ne objaviti imena onih koji su odbili novačenje jer je i to odnos javne uprave i građana. Objava registra smanjuje prostor za laž, zaključio je Puhovski. Za Branka Borkovića, posljednjeg ratnog zapovjednika obrane Vukovara, registar nije funkcionalni dokument, nego politički problem.