Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na jednog Benkovčanina pet knjiga i DVD-a

15.02.2012. 23:00
Na jednog Benkovčanina pet knjiga i DVD-a


Osim knjiga korisnicama su na raspolaganju CD-ovi i filmoteka sa 1.500 filmova za posudbu, kaže ravnatelj Mile Marić


Gradska knjižnica Benkovac raspolaže fondom od 53.200 knjiških jedinica. O kolikom se broju radi najbolje govori to što je čak 5,3 jedinice po stanovniku, dok je u najbolje opskrbljenim gradovima ta brojka tek oko 2,5. Sličnim prosjekom diči se i Knjižnica Molat, zbog malog broja stanovnika, no ona nije u sustavu nacionalnog knjižničarstva.
Benkovačka Gradska knjižnici osnovana je 1999. godine. Do 2005. bila je smještena u skučenom prostoru na 92 metra četvorna, a već tada imala je 37.000 jedinica. U listopadu iste godine seli u današnje prostore.
– Šezdesetak posto je novonabavljenih knjiga, a ostale su za posudbu. Osim knjiga i recentnih djela, korisnicama su na raspolaganju i drugi mediji poput CD, DVD te filmoteka s 1500 filmova za posudbu, kaže ravnatelj Mile Marić, dodajući da oko dvije tisuće članova doživljavaju ovu ustanovu kao svoj vlastiti dom.
Godišnje se u knjižnici posudi oko 35.000 knjiških jedinica. Osim prof. Marića koji obnavlja dužnost ravnatelja, u knjižnici rade tri diplomirana knjižničara te jedan pomoćni.
U prizemlju knjižnice smješteni su glazbeni odjel i videoteka, dječji odjel i multimedijalna dvorana, u kojoj se organiziraju edukativna predavanja, književne večeri, tečajevi… Prije tri godine pokrenut je Projekt edukacije nezaposlenih osoba, pa se tako preko tvrtke Algebre educiralo njih 75, koji su se kompjutorski opismenili i dobili ECD diplomu. Na raspolaganju korisnicima je deset računala, čije se korištenje članovima naplaćuje pet kuna po satu, a drugima 10.
Na prvom katu su smješteni Odjel za odrasle, Predškolski odjel te Studijski odjel, koji koriste studenti, srednjoškolci kao i drugi građani koji se žele stalno usavršavati u svojoj profesiji ili hobiju. U potkrovlju je radni prostor za djelatnike i ravnatelje te spremišni odjel.