Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Premijera “Sve o ženama” Mire Gavrana u New Yorku

15.02.2012. 23:00
Premijera “Sve o ženama” Mire Gavrana u New Yorku


Drama “Sve o ženama” Mire Gavrana bit će premijerno izvedena na njujorškom West Endu 17. veljače, u Galeriji MC, što je ujedno prvi puta da se djelo tog hrvatskog dramatičara i romanopisca izvodi u SAD-u.
Radi se o 32. premijeri te drame koja se do sada igrala širom svijeta, od Hrvatske i Slovenije, preko Srbije i Bosne i Hercegovine, pa sve do Češke, Slovačke, Litve, Latvije, Italije, Poljske, Njemačke, Argentine, Brazila, Čilea i Indije.
Predstava se izvodi u produkciji Storefront Production, režiju potpisuje Sanja Beštić, mlada redateljica koja proteklih sedam godina živi i radi u New Yorku baveći se režijom i produkcijom.
U glavnim ulogama nastupaju Alison Novelli, Jessica Duclos, Jennifer Prezioso, Karen Eilbacher, Kate Siepert, Olivia Hayes, Sheri Graubert i Tara Haight.
Radnja drame “Sve o ženama” odvija se u Zagrebu u našoj suvremenosti i u njoj se portretira petnaest ženskih karaktera svih generacija u pet različitih priča koje se uzajamno isprepliću. Autor u ovome tekstu vješto kombinira dramu s komedijom, prikazujući svoje junakinje s puno simpatija u neobičnim kriznim situacijama i u neobičnim odnosima.
Miro Gavran najizvođeniji je hrvatski kazališni pisac u zemlji i inozemstvu. Njegova djela prevedena su na trideset pet jezika a njegove drame doživjele su više od dvije stotine premijernih izvedbi u proteklih dvadesetak godina. Procjenjuje se da je njegove predstave vidjelo oko 2 milijuna gledatelja širom svijeta. Taj broj je u stalnom porastu jer Miro Gavran i dalje stvara te je jedini živući pisac u Europi koji ima kazališni festival posvećen njemu samome. Na Gavranfestu, festivalu koji se od 2003. godine održava u Slovačkoj izvode se isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima.