Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Srbija između Srba i Europe

15.02.2012. 23:00
Srbija između  Srba i Europe


Srbi na sjeveru Kosova nalaze se u procjepu između interesa Vlade Srbije i vlastite odluke o referendumu, svjesni su da će za eventualni neuspjeh kandidature Srbije za EU krivica pasti na njih, ali nisu otkazali referendum


Sve je manje vremena, a i manevarskog prostora u kojem sljedećih dana Beograd može učiniti nešto ne bi li od Bruxellesa dobio zeleno svjetlo za kandidaturu za članstvo u Europskoj Uniji. Tim prije jer je kandidatura uvjetovana napretkom u odnosima Beograda i Prištine, a napretka nema. Naprotiv, stanje je takvo da se prije mogu očekivati dodatne komplikacije, budući Srbi iz četiri općine na sjeveru Kosova upravo održavaju referendum na kojem se izjašnjavaju hoće li prihvatiti kosovske institucije.
Ukoliko Srbija u ožujku ne dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU, posljedice takve odluke bit će ozbiljne, a sljedeće šanse za kandidaturu možda neće biti ni do kraja godine jer Srbiju očekuju izbori u svibnju. U Beogradu vlada umjereni optimizam, a u Bruxellesu se ne žele upuštati u prognoze kakva će biti procjena zemalja-članica EU. Neslužbeno se pak, sve češće, mogu čuti zabrinutost i upozorenja da vrijeme istječe, a da napretka, prvenstveno u dijalogu sa Kosovom, nema. Iz Centra za europsku politiku upozoravaju da bi za Srbiju mogle biti vrlo ozbiljne posljedice ponovnog odlaganja i uskraćivanja statusa kandidata.
Tadićeva nemoć
– Izborna kampanja u Srbiji je praktički u tijeku i izgleda da radikalne snage imaju dosta potpore. Borisu Tadiću je zaista potrebno nešto što će isporučiti svojim biračima. Negativan ishod sastanka Evropskog vijeća u ožujku imao bi jako loš utjecaj na perspektive partija koje su najviše posvećene eurointegraciji Srbije, ocijenila je za Deutsche Welle (DW) analitičarka Rosa Balfour koja je u Centru za europsku politiku u Bruxellesu zadužena za Balkan.
Slično misli i beogradski politički analitičar Dušan Janjić.
– Iluzija je da će Srbija ipak dobiti kandidaturu. Mislim da se ovim samo razobličuje nemoć Borisa Tadića da utječu na procese na sjeveru Kosova, a to znači dobrim dijelom i u samoj Srbiji. S obzirom da je izborna godina, Kosovo će ostati bitna tema izborne kampanje, a na njoj sadašnja vladajuća koalicija ne može ništa dobiti, uvjeren je Janjić.
Analitičarka Rosa Balfour ide i korak dalje. Negativna odluka o kandidaturi Srbije, smatra ona, prouzročila bi negativne posljedice i u regiji, stavila bi pod upitnik i određivanje datuma početka pregovora o pristupanju Crne Gore, a usporila i napredak Kosova.
– Povećano je nepovjerenje regije glede iskrene opredijeljenosti EU da nastavi sa proširenjem nakon ulaska Hrvatske. Takva odluka poslala bi dodatni, negativni signal, citira DW izjavu Balfour u Bruxellesu.
Kategorična Priština
S druge strane, Priština ima vrlo kategoričan stav. Ministar vanjskih poslova vlade u Prištini Enver Hodqaj nedavno je u New Yorku ponovio kako bi “davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU prije ispunjavanja preuzetih obaveza prema Kosovu dugoročno imalo negativne posljedice na Kosovu”. Sadašnji status na sjeveru Kosova postat će zamrznuti konflikt, a proces normalizacije između Kosova i Srbije neće imati budućnost, ocijenio je Hodqaj na sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj Kosovu.
U međuvremenu, Srbi na sjeveru Kosova nalaze se u procjepu između interesa Vlade Srbije i vlastite odluke o referendumu. Svjesni su da će za eventualni neuspjeh kandidature Srbije za EU krivica pasti na njih jer – nisu spremni na ustupke i nisu otkazali referendum. No, sa ili bez referenduma klima u Bruxellesu neće biti bitno drugačija, za sada nema niti jednog konkretnog nagovještaja da će 1. ožujka vodeće zemlje članice EU reći Srbiji – DA.


Uzaludan referendum




Postavlja se i pitanje svrhe referenduma u općinama na sjeveru Kosova ako ga nitko osim Srba neće priznati. Naime, šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Pieter Feith izjavio je koncem prošlog tjedna kako “rezultat najavljenog referenduma na sjeveru Kosova neće imati nikakvog utjecaja, jer ga međunarodna zajednica ne priznaje”.
– Ishod referenduma jednostavno neće biti priznat. To neće priznati vlasti na Kosovu, neće priznati EU, neće priznati ni UN. Ako to nitko ne priznaje teško da će imati nekakvog materijalnog utjecaja. Ne mislim da će to promijeniti tok događaja na Kosovu, rekao je Feith u intervjuu za srpski i albanski servis “Glasa Amerike”.