Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Turina Đurić: Bajiću, ili ste nesposobni ili manipulirani

15.02.2012. 23:00
Turina Đurić: Bajiću, ili ste nesposobni ili manipulirani


HNS-ovka DORH-u zamjera što je istraga protiv Vojka Obersnela trajala čak 20 mjeseci. Ako se javlja sumnja, onda ste ili nesposobni ili manipulirani, rekla je Turina Đurić


Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ustvrdio je, podnoseći izvješće Saboru o radu DORH-a u 2010. godini, kako bi Državno odvjetništvo, da je prije dobilo “alate” kakvu mu je dao novi Zakon o kaznenom postupku, i ranije odlučnije krenulo u obračun s organiziranim kriminalom i korupcijom. U izvješću stoji da je USKOK u 2010. imao 1.101 kaznenu prijavu, od kojih su se 152 odnosile na kaznena djela organiziranog kriminala, a 925 za korupciju. Navodi se i da je u 2010. smanjen broj prijava, za 1,5 posto, ali i da je u znatnom porastu broj i težina najtežih oblika kaznenih djela korupcije, pri čemu su najčešće zlouporabe položaja i ovlasti službenih osoba, odnosno državnih dužnosnika na raznim razinama. Sudovi su za kaznena djela organiziranog kriminala u 2010. donijeli ukupno 305 presuda, od čega 286 osuđujućih, 15 oslobađajućih i pet odbijajućih. U odnosu na korupcijska kaznena djela, sudovi su donijeli 156 presuda, od čega 141 osuđujuća i 15 oslobađajućih.
Izvješće o radu DORH-a uz tek manje primjedbe dobilo je jučer podršku svih parlamentarnih stranaka. Tako je Nada Turina Đurić, uz neupitnu podršku glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, izrazila nezadovoljstvo činjenicom da je istraga protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela trajala čak 20 mjeseci. 
– Osim što je naravno užasno teško funkcionirati pod takvim uvjetima kao osoba na odgovornom mjestu, toliko je strašno i za građane koji su dali povjerenje toj osobi da vodi jedan veliki grad, u ovom slučaju Rijeku. Da ne govorimo što drugi misle o nama. Je li u tih 20 mjeseci ikoji pošteni investitor došao i razgovarao s gradonačelnikom koji je pod istragom da je oštetio proračun za milijune kuna. Vi imate velike ovlasti i moć. HNS i velika većina zastupnika će vas zdušno podržati. Ali ako se javlja sumnja, ako se ti predmeti rješavaju po 20 mjeseci, onda ste ili nesposobni ili manipulirani. A šteta je neprocjenjiva, rekla je Turina Đurić.   
Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar rekao je pak da ga je uvijek zbunjivala ocjena da je do značajnog napretka učinkovitosti rada DORH-a došlo zbog “promjena u političkoj volji”. Dodao je da je uvijek mislio da je “rad DORH-a i istražnih tijela u cjelini, od policije pa do pravosuđa, uvijek posljedica zakonodavnog okvira”.
– Ali naučili smo da u Hrvatskoj to nije dovoljno nego mora postojati i nekakva politička volja. E sada čija je volja odlučujuća? Politička volja u Hrvatskoj ili negdje drugdje, upitao se Lesar.
Blaži prema Bajiću nego prijašnjih godina bio je i SDP. Josipa Leku zasmetalo je to što se o izvješću raspravlja tek sada, te da raspravljati “nakon proteka vremena od cijele jedne godine nije demokratski standard niti normalno”.


Pohvale HDZ-a




Od svih stranaka za Bajićevo je izvješće najviše pohvala imao HDZ. Govoreći uime te strane Josip Salapić je naglasio da je baš “HDZ-ova Vlada predložila jačanje DORH-a kroz promjene Ustava čime smo dal čvrst doprinos borbi protiv korupcije”.
– Vlada HDZ na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor je udarila snažan temelj za to. Aon je bio preduvjet za završetak pregovora i demokratizaciju države. Vodili ste snažnu borbu protiv korupcije zajedno s Jadrankom Kosor. Vi glavni državni odvjetniče štitite interese Hrvatske kroz vašu neovisnost i zajedno sa Saborom štitite interese svih građana, rekao je Salapić, koji je Bajiću jedino zamjerio curenje informacija.