Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ugovore s Crkvom treba revidirati

15.02.2012. 23:00
Ugovore s Crkvom treba revidirati


O ugovorima treba pregovarati, istaknuo je Slavko Linić. Međunarodni ugovori ne mogu se tek tako mijenjati, kaže teolog Adalbert Rebić


Tri godine za redom Katolička crkva odrekla se dijela novca iz proračuna, pa su sredstva namijenjena Crkvi u tom razdoblju bila manja za ukupno više od 110 milijuna kuna, poručio je jučer predstojnik Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić, odgovorivši tako na mini-prosvjed Građanske akcije protiv Crkve, održan na Markovom trgu, ali i na izjavu ministra financija Slavka Linića da o ugovorima sa Svetom Stolicom treba pregovarati.
Dvadesetak članova Građanske akcije jučer je pred Vladom uzvikivalo parole poput “Hrvatska je sekularna država”, “Više za zdravstvo i školstvo, a manje Crkvi” i “Zašto podmazujete masnu gusku”, prosvjedujući protiv najava da će sredstva namijenjena Katoličkoj crkvi u ovoj godini biti jednaka kao lani.
Kritike aktivista
Noseći transparente, prosvjednici su od političara tražili objašnjenje, pitajući, primjerice, ministra uprave Arsena Bauka zašto je socijala dobila manje novca, a potom mu i dovikujući “kad se ništa nije promijenilo, mogli smo onda i dalje glasati za HDZ”.
Na kritike aktivista prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić uzvratio je da se slaže da i Crkva mora snositi dio tereta krize, ali da njegovo ministarstvo nije nadležno za tu temu. Ministar financija Linić poručio je, pak, da nije točno da sredstva za Crkvu nisu smanjena.
– O ugovorima treba pregovarati, istaknuo je Linić, dodavši da, ipak, ove godine za Crkvu nije osigurano 310 milijuna, nego manje. Prema tome, tvrdi Linić, nije više, nego manje od ugovorenog, “a o tome ćemo još razgovarati. No, sve su to dugovi koje plaćamo zbog 20 godina vođenja ovakve politike”.
Drukčije prilike
Ugovor Hrvatske i Svete Stolice omogućava izmjene pojedinih odredbi, ako bilo koja od ugovornih strana smatra da su se bitno promijenile prilike u kojima je ugovor sklopljen.
– Ako Vlada smatra nužnim da se ugovori mijenjaju, mora se o tome dogovoriti sa Svetom Stolicom. To ne može Slavko Linić kao jedan od ministara. Premijer bi morao upozoriti Linića da se ne istrčava, smatra, pak, ugledni teolog Adalbert Rebić, dodajući da se u uređenoj državi međunarodni ugovori ne mogu tek tako mijenjati. Rebić također podsjeća da se Crkva već odrekla dijela proračunskih sredstava, pa “vjerujem da će tako biti i ove godine”.


 HBK: ZA FINANCIRANJE ISTO KAO LANI




Da su proračunska sredstva smanjena tvrdi i Zvonimir Ancić (HBK).
– I u ovogodišnjem prijedlogu proračuna predviđeni iznos je umanjen u odnosu na iznos koji proizlazi iz Ugovora Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom, komentirao je predstojnik Tiskovnog ureda HBK, ustvrdivši da je 2009. proračun za Crkvu bio manji 50 milijuna kuna, sljedeće godine za 18,5 milijuna kuna, a lani za 45 milijuna kuna. Ove godine je na financiranje Ugovora sa Svetom stolicom izdvojeno isto kao i lani – 245 milijuna kuna.