Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ante Kurtović se žalio i “kupio” vrijeme?!

Autor: Minja Gugić

15.02.2013. 23:00
Ante Kurtović se žalio i “kupio” vrijeme?!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– Rješenje o razdvajanju postupka u odnosu na Antu Kurtovića postalo je pravomoćno 8. veljače ove godine, ali i u tom slučaju on ima pravo na žalbu, što je i učinio – pojasnila nam je u petak predsjednica Sudskog vijeća u ovom slučaju, Enka Moković


Ante Kurtović (32) trećeoptuženi u aferi leasing uložio je žalbu na odluku Sudskog vijeća o razdvajanju sudskog postupka za 52 kaznena djela prijevare, za koje je optužen te sada o njegovoj žalbi treba odlučiti Vrhovni sud RH, a kako nema točno određenog zakonskog roka u kojemu suci toga suda moraju odlučiti, veliko je pitanje kada će akterima iz afere leasing suđenje stvarno i započeti.
– Nakon što smo razdvojili postupak, ostao je “poseban” spis sa 52 kaznena djela prijevare, a za to je kazneno djelo propisana kazna zatvora do pet godina, no i da je deset u tom je slučaju stvarno i mjesno nadležan Općinski sud u Zadru. Rješenje o razdvajanju postupka u odnosu na Antu Kurtovića postalo je pravomoćno 8. veljače ove godine, ali i u tom slučaju on ima pravo na žalbu, što je i učinio – pojasnila nam je u petak predsjednica Sudskog vijeća u ovom slučaju, Enka Moković.
 Odvjetnici jedva našli slobodan termin
Sudski proces za koji se već unaprijed znalo da će obilježiti ovu godinu zadarskog pravosuđa, formalno je započeo 1. veljače ove godine, no stvarno se zapravo ništa nije dogodilo jer su odmah na početku odvjetnici šestorice optuženih zatražili razdvajanje kaznenog postupka u odnosu na Antu Kurtovića što je i prihvaćeno. Potom je krenula “rasprava” o datumu termina početka suđenja jer su “šestorica veličanstvenih” teško nalazili slobodnu “rupu”, pa je na kraju dogovoreno da bi suđenje trebalo započeti sredinom ožujka. No ulažući žalbu na razdvajanje postupka, optuženi Ante Kurtović svima je “kupio” vrijeme, što kako pojašnjavaju pravnici, ni u kojem slučaju ne može biti loše kada su kazneni postupci u pitanju, tim više što nitko od optuženih nije u pritvoru.
Nakon iscrpne istrage, koja je trajala gotovo dvije godine, optužnica u slučaju višemilijunskih prijevara u kupnji skupocjenih automobila i plovila podignuta je 21. listopada 2011. godine. No onda je zbog uloženih prigovora nekih od optuženika, optužni akt ispravljen godinu kasnije da bi optužnica “teška” 40 stranica postala pravomoćna 27. studenoga prošle godine.
Ante Kurtović jedini bio pritvoren u vrijeme istrage
A, kada je afera leasing izbila u javnost vezivala se uglavnom uz ime 32-godišnjeg Kurtovića koji je, jedini, zbog provođenja istrage iza rešetaka zadarskoga Istražnog centra proveo šest mjeseci. No sada je na optužnici Županijskog državnog odvjetništva njegovo ime “završilo” na trećem mjestu.
Prvooptuženi je podsjećamo, dipl. oec. Dejan Pupovac (36), direktor prodaje u Autokući Zadar, drugooptuženi je njegov kolega dipl. ing. Niko Lisica (34) iz tima za financiranje i Audi-prodaju, dok je četvrti, odmah iza Kurtovića, dipl. pravnik Milan Rajlić (64), direktor te Autokuće. Potom kao petooptuženi slijedi Marin Mišković (39), pomorac iz Povljane na otoku Pagu, te naposljetku Dražen Bezinović (43), koji je u Autokući Zadar bio zadužen za prodaju automobila marke volkswagen.