Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Novi zakon ne poznaje zasluge starih vlasnika vezova

Autor: Ivana Burica

15.02.2013. 23:00
Novi zakon ne poznaje zasluge starih vlasnika vezova

Foto: Marin GOSPIĆ



Većina ovih korisnika je slabijeg imovinskog stanja te nemaju novaca za tužbu protiv države, odnosno protiv Zakona koji je omogućio ovu ‘otimačinu’. Pomalo je apsurdno da je zakon donesen za vrijeme ministra Božidara Kalmete, koji potječe s područja MO Arbanasi, pa pretpostavljam da je bio upućen kako su se gradili vezovi u lučici Bregdetti, kaže Pavlović


Koliko je tvrdo i nefleksibilno slovo zakona na svojoj su koži osjetili vlasnici vezova u uvali Bregdetti koji su 1990. godine financijski kao i vlastitim radom sudjelovali u izgradnji vezova u navedenoj uvali.
Jedan je njih je i Alojz Pavlović, koji je, kako kaže, u izgradnju vezova u uvali Bregdetti uložio oko 3.000 tadašnjih njemačkih maraka te osam vikenda dragovoljnog rada.
– Tada smo ja i drugi korisnici, koji su na takav način sudjelovali u uređenju vezova, dobili pravo korištenja vezova na neodređeno vrijeme. To je uostalom i bio uvjet pod kojim smo prethodno bili potpisali ugovore o udruživanju financijskih sredstava, odnosno rada. Kroz sve ovo vrijeme smo uredno plaćali i plaćamo pristojbe kao svi ostali koji su koristili vezove u lučicama na području Lučke kapetanije Zadar, s tom razlikom što oni nisu morali davati novac ili raditi u izgradnji vezova.
Korisnici se boje da će ostati bez vezova
Krajem 2012. godine smo bili primorani sa Županijskom lučkom upravom Zadar potpisati ugovor o vezu na rok od pet godina koji anulira naša prava na korištenje vezova na neodređeno vrijeme. Ovime smo izjednačeni primjerice s korisnicima vezova u uvali Jazine, koji nisu morali ulagati novac i rad u njihovo uređenje te su nam protuzakonito oduzeta stečena prava, kaže Pavlović dodajući kako ni to nije sve što brine vlasnike vezova.
– Postoji, naime, opravdan strah korisnika vezova da će nakon pet godina isteka ugovora, a možda i ranije, biti istisnuti iz ove lučice. Planira se rekonstrukcija uvale Bregdetti te možemo doživjeti sudbinu korisnika vezova u uvali Vitrenjak, gdje će, po najavi nekih medija, bogataške jahte istisnuti male brodice umirovljenika, kaže Pavlović.
Njega i druge korisnike vezova smeta što su u novom Ugovoru svoje mjesto našli mnogi, kako je rekao, “prijeteći i upozoravajući članci”, a nije nije ubačen i članak o neograničenom korištenju vezova za korisnike s područja MO Arbanasi i MO Ričina koji u uređenje uvale Bregdetti uložili financijska sredstva i rad.
– Većina ovih korisnika je ili slabijeg imovinskog stanja ili su to umirovljenici te nemaju novca za tužbu protiv države, odnosno protiv Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je omogućio ovu ‘otimačinu’. Pomalo je apsurdno da je taj zakon donesen za vrijeme ministra Božidara Kalmete, koji potječe s područja MO Arbanasi, pa pretpostavljam da je bio upućen kako su se izgradili vezovi u lučici Bregdetti, kaže Pavlović.
Govor ulice
Ravnatelj Županijske lučke uprave Marinko Slavić podsjeća da je ŽLU upravljanje nad vezovima u uvali Bregdetti preuzela 2009. godine te da je sve što je od tada poduzela u svezi produljenja ugovora o vezovima učinila u skladu sa Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama.
– Svi stari korisnici koji su uredno plaćali svoje obveze imali su apsolutni prioritet pri dobivanju veza. Ugovori su napisani u skladu sa Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama i Pravilnikom o kriterijima za dodjelu komunalnih vezova te su u skladu s istim propisima i potpisani na pet godina. Tko god je pročitao Zakon i Pravilnik zna da će nakon pet godina ugovor biti produžen svima koji se budu pridržavali obveza. Govoriti da je nešto protuzakonito, a ne pročitati zakon je govor ulice. Pozivam svakoga tko ima bilo kakve nedoumice u svezi tih ugovora da dođe u Županijsku lučku upravu Zadar gdje će dobiti sve potrebne informacije, kaže Marinko Slavić koji nije htio ulaziti u rasprave o tomu koliko je postojeći Zakon o pomorskom dobru o morskim lukama pravedan ili ne.
– Ako zakon ne valja zna se kakve su procedure da bi se išlo u njegove izmjene. Što se tiče bojazni da će korisnici vezova biti istisnuti iz uvale Bregdetti pitam ih na čemu uopće temelje te svoje strahove. Ne znam gdje piše da će se ova uvala preuređivati. Za to ne postoje nikakvi planovi pa čak niti ideje, rekao je Slavić.