Trideset pčelara na edukaciji

Slika korisnika admin

Zadarska županija kao financijer u suradnji s UDNP-om kao provedbenim tijelom i Srednjoškolskim centrom Bedekovčina pokrenula je novi ciklus edukacije za trideset pčelara. Prvo predavanje održano je u četvrtak u multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru u Novom kampusu. Edukaciju financira Zadarska županija s 40.000 kuna dok sami pčelari plaćaju 704 kune. Svi polaznici po uspješnom završetku edukacije dobit uvjerenje o stručnoj osposobljenosti za poslove pčelara, ali što je još važnije ovladat će osnovama tehnologije pčelarenja.

Sektor pčelarstva posljednjih godina doživljava veliki bum te prema nekim procjenama danas u Hrvatskoj ima 11.000 pčelara. Broj pčelara prvo je porastao prvim valom slanja u mirovinu policajaca i vojnika, a danas su u ovom sektoru priliku vidjeli oni koji su u vremenima gospodarske krize ostali bez posla. Pred pčelarstvom Hrvatske nalaze se veliki izazovi u budućnosti kojih se ne treba plašiti jer je perspektiva obećavajuća, ali treba raditi na edukaciji novih pčelara. Struka pomor pčela početkom godine povezuje i sa slabom educiranošću pčelara.

- U pčelarstvu je pčelar sam i da bi mogao uspješno pčelariti on mora imati određeno znanje. Pčela je najjeftinija životinja koji se ne mora svaki dan voditi u šetnju, i od koje se dobiva trajan i kvalitetan proizvod koji se ne kvari. Da bi se to ostvarilo treba posjedovati jednu visoku razinu znanja. Po mom mišljenju u pčelarstvu je teorija ključna s kojom će izbrusiti praksu, rekao je predavač prof. dr. sci. Nikola Kezić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno