Jednom tjedno predavanja u zadarskom Arhivu

Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA

Državni arhiv u Zadru uskoro kreće s još jednim novitetom kojim se nastoji otvoriti javnosti. Počevši od 3. ožujka u arhivskoj čitaonici, jednom mjesečno u načelu, održavat će se javna predavanja. Teme bi bile od šireg društvenog interesa, dakle s područja povijesti i kulture.

- Zajednički naziv tema bi trebao istaknuti naš Arhiv kao polazišnu točku za mnoga interdisciplinarna istraživanja, konkretno želimo promovirati arhivsko gradivo koje čuvamo i široj javnosti skrenuti pažnju kao izvor za razna područja društvenih znanosti, kazao nam je Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru. Arhivska čitaonica je još od 2013. otvorena jedno tjedno, srijedom, u poslijepodnevnim satima. Taj korak rezultirao je porastom broja korisnika u tom neoficijelnom radnom vremenu. Naime, mnogima odgovara istraživanje u tom vremenu, kad je čitaonica otvorena do 18.30 sati, bilo da se radi o studentima ili osobama koje zbog posla ne mogu doći u Arhiv u jutarnjim satima. Ciklus javnih predavanja još je jedna inicijativa kojom se zadarski arhiv otvara široj javnosti.

- Intencija je da se promoviraju ne samo teme, već i arhiv u konačnici. Birat ćemo teme koje se tiču Zadra i Dalmacije, a čuvaju se ovdje. To je dijapazon širih društvenih znanosti. Predavanja će održavati razni predavači, stručnjaci i znanstvenici sa zadarskog sveučilišta, ali i drugih znanstvenih i istraživačkih institucija, kazao nam je Gverić koji je pozvao i svoje djelatnike da prezentiraju vlastita istraživanja.

 Prvo predavanje 3. ožujka održat će prof. dr. sc. Valter Tomas, s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru. On će govoriti na temu Strenna dalmata novogodišnja nadopuna tjedniku La Dalmazia (1845. - 1847.)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno