Zorica: Da je Bezinović htio, iznos na mjenici popunio bi na milijun kuna

Slika korisnika admin
Silvano JEŽINA
Na Bezinovićev račun u jednoj poslovnoj banci uplaćeno je 26.224 kune

Na optuženičku klupu Općinskog suda jučer je sjeo Zadranin Dražen Bezinović (45), kojemu se sudi za pronevjeru novca tadašnje Auto kuće Zadar, čiji je bio voditelj prodaje, kao i za krivotvorenje službene isprave te tvrtke.

Optužnicom se tereti da je u ožujku i travnju 2011. godine, u namjeri da si nezakonito pribavi 56.207 kuna, kod sebe zadržao dvije bjanko mjenice ovjerene potpisom tadašnjeg direktora Auto kuće Zadar Milana Rajlića i pečatom te tvrtke. Te mjenice je dostavio jednom odvjetničkom uredu u Zadru, nakon čega je na Bezinovićev račun u jednoj poslovnoj banci uplaćeno 26.224 kune. Preostali iznos mu nije uplaćen, već je zadržan i to na intervenciju Auto kuće.

 Zamjenica općinske državne odvjetnice Branka Rukavina kazala je kako traže da se optuženom izrekne jedinstvena kazna zatvora od jedne godine, uz istovremenu primjenu uvjetne osude, ako u roku od tri godine ne počini isto djelo. Traže i da Auto kući, odnosno njenu pravnom sljedniku Auto Hrvatskoj automobilima, uplati 26 tisuća kuna za nanesenu štetu.

Bezinović je zanijekao krivnju za djela koja mu se stavljaju na teret, a njegov branitelj Branimir Zorica u uvodnoj riječi je pojasnio kako će optuženi dokazati da je sporne mjenice dobio od direktora Rajlića kao osiguranje od povrata novca, koji je uplatio na ime ugovorene kupoprodajne cijene automobila VW Passat.

- To vozilo on je trebao kupiti od Nebojše Kresovića, ali je Auto kuća taj Passat naknadno odlučila prodati trećoj osobi, dok su Bezinoviću, kako bi mu vratili novac, dali mjenice. Dio tog novca je trebao biti iskorišten za kupnju Audija A5 od Auto kuće. Optuženi je uplatio 93 tisuće kuna za taj drugi automobil, pri čemu mu je dio od 37 tisuća kuna Rajlić priznao kao multilateralnu kompenzaciju - istaknuo je Zorica te dodao kako je direktor te ugasle tvrtke tvrdio da te mjenice nije nikada potpisao, da bi se grafološkim vještačenjem utvrdilo suprotno.

- Da je optuženi htio on bi, i bez odvjetničkog ureda, popunio iznos na mjenici na milijun kuna kako bi na taj način oštetio Auto kuću. No to mu nije bila namjera, već samo da vrati iznos koji je uplatio. Dokazat ćemo da nije uopće počinio kazneno djelo i da nije nikoga oštetio - najavio je branitelj, čijem klijentu će se utvrđivati je li imao u svojem vlasništvu koje vozilo od 2009. godine do danas, što je zatražila zastupnica optužbe.

Suđenje se nastavlja saslušanjem svjedoka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno