Branitelji nezadovoljni izdavanjem knjige o obrani Paškog mosta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata otoka Paga i Odbora za branitelje Gradskog vijeća Paga oglasili su se priopćenjem u vezi izdavanja i promocije knjige Postrojba Most u obrani Paškog mosta autora Ivice Jurčevića. Navode kako ovim putem žele izvijestiti javnost da navedena tijela nisu i ne mogu biti suglasna s falsificiranjem povijesnih činjenica i iskrivljavanjen istine o Domovinskom ratu. 

- Legitimno pravo svakog pojedinca je pisanje i izdavanje knjige, ali ako to to radi novcem poreznih obveznika, odnosno sviju nas i pri tome se zloupotrebljava povijesni kontekst zbivanja, onda je to veliki problem.  Otok Pag bio je vojno organiziran na zavidnoj razini, zahvaljujući prvenstveno institucijama ljudima koji su shvatili ozbiljnost situacije i stratešku važnost otoka. Djelovali su Ured za obranu, Krizni štab, Civilna zaštita, MUP ( djelatni i pričuvni), Prva pješačka satnija, desetina PZO kasnije prerasla u mješovito topničko raketnu-bitnicu te je ustrojen Samostalni odred Pag. Pokazatelj je to djelovanja sustava i organizacije, uz strateško promišljanje, planiranje i izvodenje b/d, stoji u priopćenju branitelja, koji dodaju kako nitko nije djelovao izvan sustava, a kada je to i pokušao, onda je bio smijenjen.

- Upravo iz svega navedenog postignut je dogovor, koji je inicirala Koordinacija braniteljskih udruga proizašlih iz DR otoka Paga, oko pisanja knjige Pag u Domovinskom ratu i to u suradnji s Hrvatskim memorijalno- dokumentacijskim centrom Domovinskog rata. Medutim, pojedincima očito ne odgovara istina, pa su iskoristili legalne instititucije i pokušali iskriviti povijesne činjenice i kontekst zbivanja sredstvima poreznih obveznika, navode u Koordinaciji i Odboru.

- Najoštrije osuđujemo ovakav način djelovanja i manipuliranja s pojedincima i ustanovama. Osuđujemo i ponašanje gradonačelnika Paga i Novalje te načelnika općina Kolan i Povljana, koji su, mimo braniteljskih udruga otoka Paga, podržali ovakav povijesni revizionizam. Žalosno je što se iskoristila institucija Matice Hrvatske- ogranak Pag, bez znanja i odluke predsjedništva iste, stoji u priopćenju, koje se zaključuje najavom kako navedena tijela neće sudjelovati u promocijama ovakvih povijesnih falsifikata, niti ih podržavati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika nemilosrdni
Ja sam branio taj MOST..mislim ne sam.. nego policijska postrojba PZ Zadarske- prometne policije od momenta kada su MIGovi po njemu pucali raketma, kada su helihopteri GAZELE doljetali u DVA navrata preko Velebita i htjeli maljutkama pucati po Paškom mostu...na taj most sam stigao po zapovjedi načelnika PU Zadarske Ivana Brzoje citiram : "pod svaku cijenu što hitnije na paški most izvršiti obranu mosta, napadaju MIGOVI koji su raketirali most i jednim djelom je oštećen, a preko sistema veza smo uhvatili njihove (srpske) naredbe o dolasku 4 helihoptera GAZELE preko Velebita.Ti imaš borebenog iskustva i zadatak ti je obraniti most pod svaku cijenu i žrtve. To je jedina spona za premet između Juga i ostatka Hrvatske". Dakle nakon prvog raketnog napada za kratko vrijeme cijela interventna postrojba prometen policije je bila na MOSTU, u momentu kada je usljedio drugi krug napada MIGOVIM, a aksnije u toku dana i 4 helihoptera GAZELE. Ove sve koji se spominju tu u tekst NIKADA niti sam čuo za njih, niti sam ih vidio OSIM Ivice Vrbana... U vrijeme napada avijacije JNA nitko i nijedna postrojma osim policajaca iz prometne policije ZADAR nije Branila paški MOST... i na tom mostu od tada je provela oko 2 ipo mjeseca ( to dobro znaji mješatni RTINE, to dobro zanju oni koji su izbjegavli mobilizavijske poziove , vozači autobusnih linija itd ).. da li je obrana mosta punktovi policije na otoku pagu, ili HV, ili Zbora narodne garde udaljeni po 1-3 kilometra pd mosta, dva locirana topa ili "protuavionca" na većoj udaljenosti od mosta koja zapravo nisu imala takvu vatrenu moć da mogu uopće biti bilo kakva opsnost za MIGove, a za helihoptere GAZELE su bili potpuno nedjelotvorni i neupotrebljivi jer njihov smještaj je bio takav da im je uzvisina -brdo sa paške strane ometala pogleda na most ivatreno djelovanje... Ne znam našto se bune ove udruge iz Paga,nisam imao prilike čitat tu neku knjigu, nikad nitko nije mene ni moje suborce pozvao na neko obilježavanja obrane mosta ( što u konačnici NIJE NI BITNO ni VAŽNO) al znajuči veći dio istine obrane Paškog Mosta napisah malo.. Tko je u pravu : ne znam.. al nije mi ni bitna PREPIRA s nekim.. znam tko je tamo bio kad se pucalo, znam da nikad nisam čuo za ova imena koja se navode u tekstu kao nisam ikog osim prometnih policajac PU Zdaraske i jednog broja pripadnika HV iz mjesta RTINA vidio u obrani mosta... ili sam ja možda bio na nekom drugom mostu i drigoj zemlji u neko drugo vrijeme.. Bit svega je MOŽDA tekst čitaju naša djeca..a njima treba kazat ISTINU..a ne konstrukcije i izmišljotine..
Slika korisnika nemilosrdni
malo imam grešaka u pisanju, oprostite, !