Ključno revizalitirati željeznički promet

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Uvodna konferencija o prometnom masterplanu Sjeverne Dalmacije
Provedba projekta sufinancira se sredstvima Kohezijskog fonda u iznosu 4 milijuna kuna, od čega su 3.4 milijuna sredstva Kohezijskog fonda, a 601.500 kuna iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture
Zvonko KUCELIN

U Kneževoj palači u Zadru održana je uvodna konferencija projekta "Izrada prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija" koji bi nakon što se dovrši trebao predstavljati temeljni strateški dokument dugoročnog razvoja prometa na području Zadra i Zadarske županije. Provedba projekta sufinancira se sredstvima Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u iznosu 4 milijuna kuna, od čega su 3.4 milijuna sredstva Kohezijskog fonda, a 601.500 kuna iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Grad Zadar je nositelj projekta te ga provodi u suradnji sa Zadarskom županijom, koja sudjeluje u projektu kao partner.

Plan bi trebao definirati buduće intervencije u prometu i prometnu infrastrukturu na navedenom području.

Konferenciju povodom početka izrade ovog, za Zadar i Zadarsku županiju izuzetno bitnog strateškog dokumenta, prigodnim su pozdravnim govorima otvorili gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, župan Zadarske županije Božidar Longin te pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

- Zadaća ovog masterplana je prepoznavanje svih uvjeta i stanja u prometu na području naše županije. To će biti podloga za sve prometne investicije koje ćemo moći povući iz EU fondova. Također ćemo moći definirati potrebe ulaganja u prometnu strukturu, rekao je Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra, istaknuvši kako je ovo jedan od najznačajnijih projekata za Zadar i Zadarsku županiju koji bi ovim projektom trebao postati geostrateško središte.

- Zadar je uvijek bio sjecište puteva i ovim projektom želimo vratiti tu važnost. Imamo veliku šansu i ukoliko je ne iskoristimo buduće generacije nam neće oprostiti, rekao je Božidar Longin, župan Zadarske županije. Istaknuo je kako bi se ovim projektom Zadar mogao transformirati u tranzitno središte putničkog i teretnog prometa na ovom dijelu Europe.

Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture istaknuo je kako mu je drago što je za Zadarsku županiju određeno da bude samostalna jedinica u projektu.

Poslije pozdravnih govora, Una Vidović i Maja Jermen Vranić kao predstavnice konzorcija Mobilita Evolva, Inženjerski biro i Ekonerg, koji je odabrani kao izrađivač samog masterplana i Strateške studije utjecaja na okoliš, predstavile su planirane aktivnosti u sklopu izrade prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija i Strateške studije utjecaja na okoliš.

- Masterplan funkcionalne regije Sjeverna Dalmacije, koja obuhvaća geografsko područje Zadarske županije, će omogućiti planiranje učinkovitog i održivog prometnog sustava u skladu s europskim i nacionalnim strategijama i planovima, rekla je Una Vidović. Istaknula je kako Zadar ima jako velik potencijal kao transferno središte. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)