Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dan koji podsjeća na važnost međunarodne suradnje i “kulture koja nas povezuje”!

16.02.2019. 15:59
Dan koji podsjeća  na važnost  međunarodne  suradnje i  “kulture koja nas  povezuje”!


Slovensko kulturno društvo Lipa u Zadru djeluje već 14. godina te okuplja hrvatske državljane slovenske narodnosti i prijatelje Slovenije. Od ukupno 280 Slovenaca koliko ih broji Zadarska županiji, 160  ih se nalazi u Zadru, a samo društvo broji 85 članova. 
Društvo je jučer u MMD Gradske knjižnice Zadar, uz potporu Slovenske izseljenske matice iz Ljubljane, Ureda Vlade Republike Slovenije za  Slovence u zamejstvu i po svijetu i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, održalo redovnu godišnju skupštinu društva i organiziralo svečanu proslavu Prešernovog dana. Riječ je o slovenskom kulturnom  danu kojeg Društvo svake godine, od svog postanka, obilježava bogatim  kulturno-zabavnim programom i domjenkom. 
Značaj Prešernovog dana 
Tako je jučer na početku programa o značaju Slovenskog kulturnog  dana govorila tajnica Društva Andreja Malta. Između ostalog, objasnila  je što sve taj Dan predstavlja za Slovence te navela kako je riječ o državnom prazniku u Sloveniji, te kako se isti obilježava u svim slovenskim  društvima diljem svijeta. 
Darja Jusup, predsjednica Slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar,  kazala nam je kako posebnu njeguju međunacionalnu suradnju. 
-Važno je za naglasiti da imamo jaku tu kulturnu komponentu. Moto  manifestacije je "Kultura nas povezuje", i zato uvijek nastojimo da to bude međunacionalni projekt. U svakom našem projektu tako sudjeluju i  domicilna i slovenska društva. Važno nam je da nas kultura povezuje i  zato dosta njegujemo suradnju, čuvamo našu tradiciju i jezik i družimo  se kad god nam se za to pruži prilika, kazala je Jusup. 
Atmosferu užgao Trio Vetrnica 
U kulturnom dijelu programa recitaciju vlastite poezije izvele su Marija Ivoš, Andreja Malta, Zorica Buljanović i Adrijana Ivoš, a za zabavni dio  programa bio je zaslužan Trio Vetrnica (harmonika, kontrabas i ženski  vokal) iz Gorišnice pod umjetničkim vodstvom Konrada Kostanjevca.  Trio Vetrnica užgao je atmosferu proslave i atmosferu za sve prisutne  učinio nezaboravnom. 
Na Skupštini o aktivnostima u 2018. i planu za 2019. 
Na redovnoj skupštini podsjetilo se na aktivnosti koje su provedene u  2018., te je usvojen izvještaj i plan aktivnosti za tekuću godinu. Tako je,  između ostalog, najavljeno da će tijekom ožujka biti održano predavanje  "Slovenska planinarska putovanja" predavačice Pie Peršič, koncem travnja, na sajmu cvijeća u Svetom Filip i Jakovu, a na poziv direktorice Turističkog ureda Općine Sveti Filip i Jakov, Klare Eškinje Glavan, Društvo  organizira izložbu slika. 13. svibnja 2019. godine, u suradnji s Kulturnim  društvom Slovenski dom Karlovac, Društvo Lipa organizira retrospektivne izložbe 11. međunarodne likovne kolonije Maj Turanj, u Gradskoj  knjižnici Karlovac. Od 20. do 25. svibnja 2019. godine Društvo će organizirati 12. Međunarodnu likovnu koloniju Maj 2019 Turanj, na kojoj sudjeluju članovi Slovenskih društava Hrvatske, slikari iz Slovenije i iz okolnih mjesta Turanj, Sv. Filip i Jakov, Vir, Zadar, Biograd na moru. Tijekom  lipnja Društvo će sudjelovati na 13. Međunarodnom danu kulturne raznolikosti. Riječ je o gastro manifestaciji gdje će raznorazne delicije slovenske kuhinje pripremati članovi i članice Lipe Zadar. Tijekom prosinca  društvo Lipa Zadar obilježit će Dane ljudskih prava, uz sudjelovanje KPD  Slovenski dom Bazovica Rijeka, pjevačkog zbora Bazovice, a paralelno će  se održati i retrospektivna izložba 12. međunarodne likovne izložbe i  predavanje dr. Barbare Riman o rezultatima istraživanja o Slovencima u  Dalmaciji u GKZD. Ovo su samo neka od događanja u kojima će sudjelovati koja će organizirati Slovensko kulturno društvo Lipa. Također, važno  je za napomenuti kako tijekom cijele godine Društvo sudjeluje na brojnim sastancima i seminarima Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije te posjećuje slovenska društva u Hrvatskoj. U projektu  međunacionalne suradnje, društvo Lipa sudjeluje i u aktivnostima i proslavama drugih nacionalnih manjina Zadarske županije. 


 


Nacionalni praznik posvećen  pjesniku




Slovenija je jedina zemlja koja ima nacionalni praznik vezan uz područje kulture.  Taj dan posvećen je najvećem slovenskom pjesniku svih vremena, Franceu Prešernu, pjesniku koji je djelovao u vrijeme romantizma, a kojeg je u konačnici i unio na  područje Balkana. Njegove se pjesme izdižu visoko iznad poetike Ilirskog pokreta koji je u to vrijeme okupirao svu pažnju. Prešern je mogao biti osrednji pjesnik, ali nije  to želio. On je znao da je na njemu ostao teret Slovenije kakvu je ostavio prije nego  je otišao u Beč na fakultet i odlučio je svaliti taj teret na svoja leđa. Vratio se iz Beča  i našao istu, kuturno zaostalu zemlju u kojoj se još uvijek vjerovalo u feudalizam.  Prešern je svojim pjesmama postao lučonoša novih ideja u općem mraku nazadnih  vjerovanja. Pet godina prije smrti (1844.) napisao je pjesmu Zdravljica koja je danas  slovenska himna. (izvor: studenstki.hr)