Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ministarstvo zaštite okoliša odobrilo izgradnju pogona u Zatonu Obrovačkom

16.02.2019. 18:59
Ministarstvo  zaštite okoliša  odobrilo  izgradnju  pogona u  Zatonu  Obrovačkom


Povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša usvojilo je jučer,  uz male ograde, Studiju zaštite okoliša izgradnje postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje u Zatonu Obrovačkom. Tvrtka Grit  Inter, prema riječima njenog prvog čovjeka, Ivana Prižmića, treba samo  pojasniti neke od detalja čuvanja i transportiranja recikliranog grita.
– Iako su sve te situacije vrlo jasno opisane u Studiji, mi ćemo učiniti  kako je naložilo Povjerenstvo i sistematizirati podatke na način kako to   oni zahtijevaju. No ovog puta bih naglasio da postrojenje u Zatonu  Obrovačkom neće obrađivati 50.000 tona kako to u studiji piše. Bit ćemo  sretni ako budemo uspjeli obraditi 10.000 tona. Naime, mi ne prodajemo  pogon, nego tehnološki proces za ona brodogradilišta koja proizvode i  do 50.000 tona grita. Neću kriti da se radi o vrlo unosnom poslu, ali i da  na tom području nema radne snage. Posao u našem pogonu će moći  naći i umirovljenici, a plaća će se kretati između četiri i pet tisuća kuna,  rekao je  Prižmić.
Da podsjetimo, postrojenje Grit Intera  u Zatonu Obrovačkom počelo  bi raditi u hali bivše tvornice hidrauličnih cilindara. Otpadni grit iz brodogradilišta bi se reciklirao kako bi se mogao ponovno koristiti kao abrazivno sredstvo za čišćenje brodova u brodogradilištima. Riječ je navodno  o inovativnoj tehnologiji recikliranja otpadnog grita gdje se odvajaju čestica boje i hrđe i ostalih nečistoća, čiji rezultat predstavlja reciklirani grit  koji je pogodan za ponovnu uporabu. Postupkom recikliranja od ukupne  ulazne količine otpadnog grita dobije se oko 75 posto recikliranog grita  koji se može koristiti ponovno za pjeskarenje, ali se također može koristiti i u proizvodnji željeznih legura, betona, asfalta visoke čvrstoće i sl.  Oko 25 posto iz postupka recikliranja otpada na tzv. sitnu frakciju. Provedenim analizama, kaže se u Studiji, utvrđeno je da je sitna frakcija pogodna za namješavanje sa sirovinom u proizvodnji cementa. Ostaci boje i  metala će se odvojeno prikupljati, privremeno skladištiti u zatvorenim  bačvama i predavati ovlaštenom sakupljaču na daljnju oporabu i/ili  zbrinjavanje. No u studiji stoji kako je provedenim ispitivanjima uzoraka  ostataka boje i metala te sitne frakcije, utvrđeno je da se radi o neopasnom otpadu koji zadovoljava uvjete za odlaganje na odlagalište neopasnog otpada.


 


Ministarstvo: Ne možemo reći je li  Studija prihvaćena




Ministarstvo zaštite okoliša jučer nije moglo potvrditi je li Studija zaštite okoliša  Izgradnje postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje u Zatonu Obrovačkom prihvaćena ili nije. Iako su sjednice povjerenstva javne, odbili su dati informaciju koja je “top-tema” u općini Jasenice i gradu Obrovcu i o kojoj su se prosvjedima očitovali internetska platforma CitizenGO te susjedi koji se bave ruralnim turizmom i koji su zapravo pokrenuli lavinu nezadovoljstva. U Ministarstvu su se opravdali činjenicom da rješenje mora najprije na potpis ministru Tomislavu Čoriću što u  prijevodu znači – ništa do ponedjeljka. “Ako imate nekog tko je bio na sjednici Povjerenstva, njemu se obratite, ali mi vam ne možemo dostaviti odgovor, bio je odgovor  Ane Mikulić iz Službe za odnose s javno ovog ministarstva.