Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na Bilom brigu brišu se crne točke kvarta

16.02.2019. 19:48
Na Bilom brigu brišu se crne točke kvarta


Ovih dana uvelike se radi na uređenju okoliša i brojne infrastrukture u jednom od najvećih gradskih kvartova – na Bilom brigu. 
Naime, u zadnjih nekoliko mjeseci napravilo se više zahvata kojima se taj kvart uredio, očistio te se radi na tome da se poboljša kvaliteta življenja.
Travnjaci i nova parkirališna mjesta
Jedan dio uređenja odradili su sami stanari predvođeni novim predsjednikom Mjesnog odbora Marinom Pijacom, a koji su odradili nekoliko akcija čišćenja smeća, košenja i čupanja drače i neurednog raslinja. Drugi dio, onaj tehnički zahtjevniji odradio je Grad Zadar, odnosno Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša. 
– I ove godine nastavljamo s uređenjem zelenih površina u svim gradskim kvartovima. Tijekom protekle godine uredili smo travnjake u Šibenskoj ulici postavljajući prethodno prepreke kako bismo spriječili manji dio nesavjesnih vozača da svoja vozila zaustavljaju na travi. Po istom modelu nastavljamo sljedećih dana s radovima na zelenim površinama kroz Vinkovačku ulicu, Put Pudarice, Put Biliga i sve do Vukovarske gdje ćemo na dvije lokacije urediti nova parkirna mjesta, najavio je nove radove Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti. Dodao je i kako su riješili problem trenutno neprihvatljivog okretišta autobusa redovne linije za Bili brig gdje je prošireno i uređeno okretište. Također, dodao je kako im je u planu završiti i uređenje nogostupa s novim zelenim površinama u Kaljskoj ulici gdje su prošlog tjedna izmijenili dotrajale svjetiljke javne rasvjete. 
Marin Pijaca, novi predsjednik Mjesnog odbora Bili brig rekao nam je kako je zadovoljan učinjenim radovima.
Imaju ideje  
– Zadnjih nekoliko mjeseci dosta se radi na uređenju kvarta. Nešto smo uradili mi, nešto Grad, uglavnom zadovoljni smo. U pregovorima smo s Nasadima i Čistoćom oko nekih poslova. Naime, voljeli bismo maknuti kontejnere s nogostupa jer smetaju prolaznicima. Također, planiramo prenamijeniti postojeće kamene ograde u koje se nekada davno odlagalo smeće. Ideja je u neke staviti kontejnere, neke možda srušiti, neke preurediti i postaviti roštilje… Uglavnom imamo dosta ideja koje polako provodimo u djelo, najavio je Marin Pijaca istaknuvši kako je još uvijek jedan od ključnih problema Bilog briga nedovoljno parkirališnih mjesta. Dodao je kako bi željeli napraviti i akciju s Nasadima kako bi se neka stabla ispilala, odnosno uredila. 
 – Imamo brojne ideje kako urediti kvart, a među njih spada i obnova sportskih igrališta. Potrebno je promijeniti mrežice na pojedinim košarkaškim obručima. Također planiramo obnoviti i stolove za stolni tenis, najavio je Marin Pijaca dodavši kako se nada da će uspjeti urediti i igralište za badminton. Sve ovo, rekao je, trebalo bi "izvući" građane ovog kvarta na zrak u dvorišta, te bi kvart ovog proljeća mogao prodisati punim plućima.
Inače, Bili brig prošle je godine došao u centar pažnje zahvaljujući Društvu zadarskih arhitekata i njihovom projektu "Gradionica za bolji brig" tijekom koje su polaznici Gradionice osmislili zanimljive projekte kojima bi se oživio ovaj kvart. 


 


 




Očišćen teren


"Kad se male ruke slože sve se može" – dokazali su građani Bilog briga predvođeni novim predsjednikom Mjesnog odbora Marinom Pijacom kada su jučer očistili jednu veliku crnu točku u kvartu. Riječ je o terenu koji je zbog godina nebrige zarastao u kupinu i draču zbog čega je taj dio kvarta izgledao napušteno i neuredno. Od ranog jutra skupina građana je tako na terenu kosila, pilala te razgrtala obraslu draču, da bi, nakon nekoliko sati rada, zadovoljni uživali u plodovima rada. Zadovoljni su i brojni građani koji su komentirali kako je ovo zaista izvrsna akcija.