Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vodovod i asfalt u Jankolovicu stigli do kućnih pragova

16.02.2019. 19:52
Vodovod i asfalt  u Jankolovicu  stigli do kućnih  pragova


Vodovodna mreža došla je i u Jankolovicu, naselje na  sjevernoj periferiji Biograda na Moru koje je svoju svjetsku promociju  doživjelo zahvaljujući "59. svjetskom natjecanju orača Biograd na Moru  2012.", spektakularnom natjecanju koje se održalo na poljoprivrednom  dobru Vrana d.o.o. 
– Riječ je o vodovodnoj mreži Kosa – Jankolovica u vrijednosti od oko  2,5 milijuna kuna, kaže Marin Colić, direktor Komunalca.
U drugoj fazi radovi u iznosu od milijun kuna završeni su svi radovi  na vodovodnoj mreži, voda je došla do kućnih pragova, sve do Brganka  u Jankolovici. 
Tehnički pregled, slijede priključci 
– U prvoj fazi radova od rotora na Torovima-Kosi, odnosno od sadašnjeg gradilišta Poduzetnički inkubator Biograd na Moru, uz cestu za  Polaču i Benkovac, u vrijednosti od oko 1,5 milijuna kuna izgradio se  glavni cjevovod te mjesna mreža, u Jankolovici, rekao je Colić.
Ishođena je uporabna dozvola, u tijeku je tehnički pregled vodovodnih objekata.
– Čim završi tehnički pregled uslijedit će priključivanje domaćinstava  i javnih objekata na vodovodnu mrežu, najavio je Colić.
U Jankolovici se u posljednje vrijeme znatno ulaže u komunalnu infrastrukturu i kvalitetniji život. Komunalac je doveo vodu, a Grad je asfaltirao sve ulice i puteve u naselju.
–  U Jankolovici je voda došla do svih stambenih i javnih objekata, kao  i asfalt za koji smo uložili oko milijun kuna, naglasio je Ivan Knez, gradonačelnik.
Ni na nebu ni na zemlji
U ovom pitoresknom naselju trenutačno obitava tek 20-ak domaćinstava ili 30 do 40 stalnih žitelja koji zbog imovinskopravnih zavrzlama  žive "ni na nebu ni na zemlji". Stanovi koje su dobili kao radnici Vrane  i u kojima žive više od pola stoljeća, još su uvijek ničiji.
– Nekad su tu bili trgovina, škola, pošta, društveni dom, kuglana, restoran, menza, sve za život. Ovdje nas je živjelo i na Vrani radilo na stotine, sjetno će baka Marija.
Vrana je prije Domovinskog rata bila poljoprivredni kombinat u  državnom vlasništvu, a kao takav za mnoge izvor zaposlenja u mljekarstvu, peradarstvu i poljoprivredi kao i drugim djelatnostima. Nakon  Domovinskog rata stagnirao je kombinat pa i sam kraj te je dosta žitelja  odselilo. Ostali su samo oni najuporniji, pretežno stariji žitelji, koji su  se sve vrijeme strpljivo nosili s poteškoćama.
Željni dječjeg plača i smijeha
– Jankolovičani su radišni i nadasve gostoljubivi.  Oni međusobno posvađani sve se više mire i Jankolovica postaje prava seoska "idila" podcrtana uređenim okućnicama, vrtovima i s očaravajućim zelenilom, što  u šali što u zbilji  rekao je barba Ante, jedan od šestero sugovornika  ovog naselja nasuprot poljoprivrednog dobra Vrana.
Tvrtku Vrana na izdisaju nakon Domovinsko rata na javnoj dražbi pri  Trgovačkom sudu kupio je hrvatski iseljenik iz SAD-a Steve Bubalo koji  je u nju uložio više od 100 milijuna kuna i obnovio proizvodnju. Tu se  proizvodi povrće, kiseli kupus, stolno grožđe, konzumna jaja i mlijeko.  Uz sve to uzgajaju se žitarice i proizvodi hrana za potrebe vlastite govedarske farme.
– Vrana je oživjela, a i Jankolovica se napokon počela buditi iz desetljećima dugog sna, sa vidnim zadovoljstvom će baka Nena.
Svi sugovornici se slažu, najveći su problemi vlasnički papiri za ovdašnje kuće i stane.
– Živost je ono što Jankolovici najviše nedostaje. Gotovo da se i ne  čuje smijeh, dječja vika i cika. Daj Bože da proživim i da ne mogu zaspati od dječjeg smijeha i plača, poželio je dida Mile.


 


 




 


Najpoznatiji po Vrana d.o.o. i  bratovštini Cenacolo


Jankolovica je najpoznatija po najeminentnijoj poljoprivrednoj tvrtki  na području Zadarske županije Vrana d.o.o., s preko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta bruto ili preko 800 hektara neto. O tradiciji poljoprivredne proizvodnje ovoga kraja svjedoči i spomenik oraču koji je  podignut 1970. godine u spomen na 200 godina melioracije i 70 godina  postojanja poduzeća Vrana.


Poznata je i po komuni Cenacolo bratovština "Sv. Nikola", odnosno  rehabilitacijskoj ustanovi koja s vjerom u Boga iz pakla droge, alkohola  i hazardnih napasti trenutačno nastoji izbaviti 20-ak štićenika


 


 


Dokumentacija za tisuću novih žitelja  Jankolovice


Novom izgradnjom POS-ovih stanova nije se odustalo od Jankolovice. Izradom detaljnih planova uređenja zone Jankolovica I i zone Jankolovica II očekuje se kompletna prilagodba ovog područja za život  većeg broja ljudi. Ishođena je sva planska dokumentacija za novu gradsku četvrt sa svim potrebnim urbanim sadržajima za 1.000 žitelja, istaknuo je gradonačelnik Knez.