Izvođači radova za aglomeraciju Biograd poznati do ljeta, rok radova tri godine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Kopneni dio velikog projekta težak 670 milijuna kuna
Za projekt aglomeracije Biograd ishođene su sve lokacijske dozvole te je ishođeno svih 14 građevinskih dozvola za izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje na području naselja Sv. Petar, Turanj, Sv. Filip i Jakov, Sikovo, Raštane Donje, Raštane Gornje, Biograd na Moru, Pakoštane, Drage i Vrana, kazao je Marin Colić, direktor Komunalca d.o.o. Biograd, nositelja projekta
Velimir BRKIĆ
Marin Colić i Krune Pešić, generalni i tehnički direktor Komunalca

Strateški investicijski projekt Vlade Republike Hrvatske za područje bivše općine Biograd pod nazivom »Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograda na Moru, Pašman i Tkon«, ima dva dijela, kopneni i otočni.
- Kopneni dio obuhvaća Grad Biograd na Moru i općine Pakoštane i Sveti Filip i Jakov, dok otočni dio obuhvaća otok Pašman, odnosno općine Tkon i Pašman, kazao je Marin Colić, direktor Komunalca d.o.o. Biograd, nositelja projekta dodajući kako EU projekt Biogradska rivijera košta nevjerojatnih milijardu kuna i jedna je od najvećih aglomeracija u Republici Hrvatskoj.
- Kopneni dio je u vrijednosti od oko 670 milijuna kuna, a otočni oko 330.000 milijuna kuna. Vrijeme implementacije projekta je 2020.-2023., istaknuo je Colić.

Pozitivna ocjena spremnosti projekta

Projekt aglomeracije za bivšu općinu Biograd odnosi se na završetak izgradnje kanalizacije i vodovodne mreže te rekonstrukciju postojećih cjevovoda, odnosno promjenu starih s novim vodovodnim cijevima.
- Treba reći da su za projekt aglomeracije Biograd, kopneni dio, ishođene sve lokacijske dozvole te da je ishođeno svih 14 građevinskih dozvola za izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje na području naselja Sv. Petar, Turanj, Sv. Filip i Jakov, Sikovo, Raštane Donje, Raštane Gornje, Biograd na Moru, Pakoštane, Drage i Vrana, naglasio je Colić.
Također, ishođeno je i Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš koje je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.
- Slijedi javna nabava za izvođače radova. Sve je spremno i do ljeta se trebaju znati izvođači radova, najavio je Colić.
Predstavnici Posredničkog tijela razine 1 (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike) i predstavnici Posredničkog tijela razine 2 (Hrvatske vode) izvršili su terenski obilazak utvrđivanja spremnosti projekta Biograd te su dali pozitivnu ocjenu.
- Sastanku su nazočili gradonačelnik Ivan Knez, te načelnici Zoran Pelicarić Peco i Milivoj Kurtov koji daju iznimnu podršku projektu te zajedno s Komunalcem d.o.o. kontinuirano rade na rješavanju imovinskopravnih odnosa na trasi obuhvata projekta, kazao je Colić ističući kako primjerena i učinkovita sinergija Vlade RH, Zadarske županije, lokalnih čelnika i Komunalca, velikim koracima gura projekt prema naprijed, što je i dovelo do skorašnje, vidljive realizacije ovog velikog projekta.

Cjevovoda 127 km, 5 vodosprema, 11 crpnih stanica

U sklopu EU projekta rivijera Biograd (kopneni dio), izgraditi će se tri vodoopskrbne crpne stanice, dvije vodospreme za zadovoljenje potreba za tlakom i hidraulike, 56,1 kilometar vodoopskrbnih cjevovoda za priključenje novih korisnika, riješit će se područja s neadekvatnom vodoopskrbom i hidraulički problematični dijelovi sustava, izgradit će se 71 kilometar mreže sustava odvodnje s 11 novih crpnih stanica te dograditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Kumenat na drugi stupanj pročišćavanja.
- Ciljevi koji su relevantni za ovaj projekt su povećanje priključenosti na sustav vodoopskrbe za 24% u 2027. godini (s postojećih 65% na 89%) te povećanje priključenost na javni sustav odvodnje i na pročišćavanje za 50% u 2027. g. (s 49% na 99%) što predstavlja 23.100 ES dodatno priključenih, odnosno sveukupno 52.000 ES, naglasio je Krune Pešić, tehnički direktor Komunalca.
Smanjenje gubitaka će se ostvariti kao rezultat ugradnje mjernih i mjerno-regulacijskih mjesta na kojima će se formirati buduća ulazno/izlazna mjesta DMA zona (u tijeku je analiza, dopunit će se u kasnijim fazama pripreme projekta/Studije izvedivosti) te rekonstrukcijom cjevovoda s izraženijom učestalošću puknuća i oštećenja.

Udio lokalnih jedinica 65 milijuna kuna

- Indikativna vrijednost mega EU projekta Biogradska rivijera, kopneni dio, prema studiji izvodljivosti je 71,3 milijuna eura, odnosno 547.649.724 kuna bez PDV-a ili 670.630.555 kuna s PDV-om, navodi mag.ing.aedif. Mateo Škara, iz Odjela za EU projekte u Komunalcu pojasnivši kako će se opravdani troškovi u iznosu od 534.718.123 kune bez PDV-a financirati sredstvima iz kohezijskog fonda u iznosu od 375.471.045 kuna (70,22%) te sredstvima nacionalnih izvora u iznosu od 159.247.078 kuna (29,78%) od toga: Hrvatske vode: 58.390.595 kuna (10,92%), Ministarstvo zaštita okoliša i energetike 58.390.595 kuna HRK (10,92%), a jedinice lokalne samouprave (Grad Biograd na Moru, Općina Sveti Filip i Jakov, Općina Pakoštane) 42.465.887 kuna bez PDV-a, (7,94%).
Pored gore prikazanih troškova, projekt se sastoji i od troškova neprihvatljivih za sufinanciranje (troškovi projektne i dokumentacije za nadmetanje) u ukupnom iznosu od 12.931.600 kuna koji će se financirati od strane JLS-a. Dio investicije koji otpada na lokalne izvore financirat će Grad Biograd na Moru te općine Pakoštane i Sv. Filip i Jakov. Za financiranje dijela investicije koji otpada na JLS, podići će se kredit.
- Aglomeracija osim što čuva čistoću voda i mora zaštićuje živote i zdravlje ljudi te jamči veću kvalitetu života i privlačenje investitora. Ovim zahtjevnim projektom otvaramo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama kao i našim brojnim gostima, zaključio je Colić.

Ocjena: 
Prosječno: 4.3 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika lahabana
Marin Colic los bivi nacelnik , a jos gori direktor. Koliko se dobro podmaza moze se viditi na slici. Lokalni serif sa knezom i kompanijom.