Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

O legendama i običajima koje se vezuju uz blagdane sv. Trifuna i sv. Valentina

16.02.2020. 12:30


U susret blagdanima svetog Trifuna i Valentina, Makedonsko društvo »Biljana« iz Zadra, u srijedu je za svoje svoje članove i prijatelje društva priredilo domjenak uz prigodne programe sekcija koje djeluju unutar Društva.
U sklopu ove kulturno-gastronomske manifestacije čiji su pokrovitelji: Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Predstavnica makedonske nacionalne manjine Zadarske županije, mogli su se čuti zanimljivi detalji o legendama i običajima koji se vezuju za blagdane sv. Trifuna i sv. Valentina.
Bogati stol autohtonih delicija iz makedonske kuhinje, koje su za ovu prigodu pripremili vrijedni članovi društva, okupio je brojne prijatelje koji su uz makedonske pjesme, ali i stihove zadarskih pjesnikinja Mariju Ivoš i Meli Popović, uživali do kasnih večernjih sati.
Predsjednica društva, Mirjana Majić, za ovu prigodu je pripremila nekoliko crtica iz života, ali i legendi koje se odnose na ova dva sveca koja su živjela u trećem stoljeću i koji su bili pogubljeni, jer se nisu htjeli odreći kršćanstva.
-Tijekom povijesti dodane su mnoge legende o sudbini ova dva sveca, pa se tako priča da je sveti Trifun izliječio kćer cara Gordijana, dok je sveti Valentin iz zatvora slao poruke svojim prijateljima koje su glasile »volim te« i »sjetite se vašeg Valentina«, prepričala je Majić.
Iz daljnjih legendi koje je predsjednica Majić ispričala, dalo se zaključiti kako su Makedonci ipak po običajima i tradiciji više vezani za svetog Trifuna, te da se praznik vezan za ovog sveca obilježava s obrednim krojenjem vinograda.


»Tijekom povijesti dodane su mnoge legende o sudbini ova dva sveca, pa se tako priča da je sveti Trifun izliječio kćer cara Gordijana, dok je sveti Valentin iz zatvora slao poruke svojim prijateljima koje su glasile »volim te« i »sjetite se vašeg Valentina«
Mirjana Majić


-Sve započinje jutarnjom liturgijom u crkvi, nakon čega se ide u vinograde i obrezuju se prvi izdanci vinove loze. Prema običaju, ljudi zadržavaju obrezane grančice da bi im donijele sreću i prosperitet tijekom godine, rekla je Majić, nadodajući još jednu zanimljivost kako se na dan svetog Trifuna na obližnjim grobljima u blizini crkava služe vino i rakija, nakon čega se slavlje nastavlja tijekom cijelog dana u kućama, na ulicama i gostionicama, te da su vinarije tada otvorene cijeli dan, objasnila je predsjednica Društva.