Sud Šaru osudio zbog krivotvorenja putnih naloga, a ujedno i utvrdio da su legalni

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Vrhovni sud ukinuo presudu za malverzacije u Općini Galovac
Prvostupanjski je sud ostvario proturiječje iznesenih razlogakako u odnosu na izreku pobijane presude, tako i iznesenih razloga u pogledu osuđujućeg i oslobađajućeg dijela presude međusobno, čine je počinio povredu kaznenog postupka, stoji u zaključku sudskog vijeća VS-a.
Slavko Šare

Zbog bitnih povreda kaznenog postupka Vrhovni sud Republike Hrvatske u cijelosti je ukinuo nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu, kojom je bivši HSS-ov načelnik Općine Galovac Slavko Šare bio osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet mjeseci, te je predmet vratio na ponovno postupanje istom sudu.
Kazneni postupak vodio se temeljem optužnice Uskoka iz 2012. godine kojom se Šaru i šest odgovornih osoba, bivših djelatnika Općine i Šarinih poslovnih partnera, teretilo za malverzacije teške gotovo pola milijuna kuna. Postupak je okončan oslobađajućom presudom za šestoro optuženih te djelomično osuđujućom za Šaru kojemu je sud osim zatvorske kazne izrekao i mjeru oduzimanja protupravno stečene imovinske koristi od 28.000 kuna i naložio plaćanje sudskih troškova u iznosu od 36.000 kuna.
Konkretno, u tom je postupku Šare oslobođen optužbi za povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga dok je za zlouporabu položaja i ovlasti osuđen na osam mjeseci zatvora i još tri za krivotvorenje službenih isprava temeljem čega mu je izrečena jedinstvena kazna od devet mjeseci zatvora. No na tu presudu žalbu su uložili Uskok, a i Šare putem svojih odvjetnika - Splićanina Nediljka Ivančevića i poznatog zadarskog odvjetnika Marka Marinovića te četvoro suoptuženih i to: Branko Kovač, Mara Raspović, Filip Nadinić i Eneriko Ivković.

Povrede kaznenog postupka

U rješenju Vrhovnog suda navedeno je kako su žalbe optuženog Šare, ali i Uskoka osnovane, te da je sudsko vijeće ispitujući presudu pronašlo i neke druge povrede kaznenog postupka koje nisu navedene u žalbama.
- U pravu su Uskok i optuženik kada tvrde da je izreka presude nerazumljiva i proturječna sama sebi zbog čega se ne može ispitati. Prvostupanjski je sud Šaru oglasio krivim za krivotvorenje isprava i zlouporabu položaja opisanu u prvoj točci optužnice. Istovremeno je sud oslobodio šestoro suoptuženih za djela pod točkom 3. iako se u podtočki a) opisuje radnja radnja izvršenja kaznenog djela koje se isključivo odnosi na Šaru i to na identičan način kao u djelu pod točkom 1. za koju je Šare oglašen krivim. Na opisani način, a na što upućuju žalitelji, sud je izreku učinio proturječnom i nerazumljivom jer je nejasno za koje je točno radnje Šare osuđen te je li istovremeno za iste te radnje i oslobođen optužbe, stoji u rješenju Vrhovnog suda u kojoj se pojašnjava kako je Šare optužen da je u nakani stjecanja imovinske koristi za za sebe i druge odobrio isplatu po putnim nalozima koje su podnijeli i potpisali Branko Kovač, Petar Burčul, Mara Raspović, Filip Nadinić, Eneriko Ivković i Ante Butić, iako nisu imali pravo na naknadu troškova od Općine Galovac.

Proturječnosti presude

Nadalje, navedeno je i kako je Šare, da bi prikrio i opravdao isplate, uz naloge priložio lažne račune za hotelski smještaj, iako službenih putovanja, pa ni troškova smještaja nije ni bilo. Splitski sud, međutim, kako navodi vijeće Vrhovnog suda, nije utvrđivao je li putovanja bilo ili nije, već je Šare oglašen krivim po službenoj dužnosti kao odgovorna osoba i zbog manjkavosti u sastavljanju spornih putnih naloga. Istovremeno, u odnosu na šestoro suoptuženih sud izrijekom donosi zaključak kako nema dokaza da putovanja doista nisu bila realizirana, te da su oni ostvarili pravno na naknadu bez obzira na manjkavosti u ssastavljanju putnih naloga zaključujući kako se ne radi o nepripadno stečenoj imovinskoj koristi.
- Prvostupanjski je sud ostvario proturiječje iznesenih razloga kako u odnosu na izreku pobijane presude, tako i iznesenih razloga u pogledu osuđujućeg i oslobađajućeg dijela presude međusobno, čine je počinio povredu kaznenog postupka, stoji u zaključku sudskog vijeća VS-a.
Protiv Šare je zbog zloporabe položaja i ovlasti Uskok podigao prvu optužnicu 2010. pred Županijskim sudom u Zadru, no sutkinja Enka Moković oslobodila ga je optužbi. Teretilo ga se da je radi pribavljanja protupravne imovinske koristi napisao veći broj neistinitih putnih naloga iako obavljena putovanja nisu bila u službene svrhe. Oslobođen je zbog nedostatka dokaza, a nakon izricanja te oslobađajuće presude Šare je izjavio kako je ona dokaz da hrvatska država 90-ih godina nije ostala bez kvalitetnog sudskog kadra te da je pravda spora, ali dostižna.

Optužnica »teška« gotovo pola milijuna kuna

Uskok sedmero optuženih tereti za više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave, te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Optužnicom se Šari na teret stavlja da je kao načelnik Općine, od 20. srpnja 2007. do 16. srpnja 2009. godine, u Galovcu i Zadru, s vlasnikom obrta Enerikom Ivkovićem potpisao ugovor kao jamac i ovjerio ga službenim pečatom Općine, iako je znao da postupa protivno Zakonu o proračunu i Pravilniku o postupku zaduživanja jedinica lokalne i područne samouprave. Taj ugovor Šare je potpisao sukladno dogovoru i na traženje Ivkovića u namjeri da mu pribavi imovinsku korist ishođenjem kredita u iznosu od 350.000 kuna.
S obzirom na to da Ivković, sukladno dogovoru sa Šarom, nije vraćao kredit do ugovorenoga roka, banka se u ovršnom postupku naplatila s računa Općine Galovac, čime Ivković pribavio imovinsku korist od najmanje 350.000 kuna općinskog novca. Šest se osoba - bivša tajnica Općine Mara Raspović, te bivši Šarin zamjenik Branko Kovač, kao i vlasnik obrta Eneriko Ivković, Filip Nadinić (32) i Petar Burčul (41) terete da su tijekom 2009. do sredine 2010. godine u više navrata pisanjem fiktivnih putnih naloga, neosnovanim terećenjem materijalnih sredstava i prisvajanjem novca iz blagajne Općine oštetili Općinu Galovac za iznos od najmanje 292.716,00 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno