»Sve je u glavi!«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Katarina Gojdanić apostrofirala borbu protiv stresa
Autor: 
Treba se opustiti bez »moranja« i »trebanja« jer nas to »ubija«. Zapravo, zdrav život ne jamči samo zdrava hrana, kretanje, čisti zrak, odmor...Najgore je ono što nas »jede iznutra«, poručuje Katarina Gojdanić
Vedran SITNICA
Predavanje je bilo iznimno posjećeno, tražila se sjedalica više

Smatram da se treba odvažiti i izaći iz svoje zone komfora odnosno, poznatosti i uljuljanosti i krenuti u tom smjeru »nepoznatog«, pomaknuti granice jer tek tada možemo ostvariti sve svoje potencijale, istaknula je Katarina Gojdanić - trenerica osobnog i poslovnog razvoja i aromaterapeut.

Uzročnik mnogih bolesti - stres

Ona, kako je objasnila, radi uz pomoć različitih metodologija na razvoju potencijala i mogućnosti pojedinaca, skupina ljudi, organizacija kao što su sportaši i slično, a u Multimedijalnoj dvorani zadarske Gradske knjižnice, odražala je još jedno u nizu svojih, iznimno dobro posjećenih predavanja na temu - Utjecaj emocija na zdravlje i kvalitetu života.
- S obzirom na to da se ja bavim i mentalno-emocionalnim zdravljem, jedna od uvijek najzanimljivijih tema je pošast današnjice - stres i utjecaj stresa na kvalitetu života. Najnovija istraživanja pokazuju da je stres jedan od vodećih uzročnika svih bolesti 21.stoljeća. A, to je alarmantno. Dakle, nužno je da svatko od nas »zastane« i da se zapita što se događa i da pokuša nešto napraviti, poduzeti nešto po tom pitanju, rekla je Katarina Gojdanić. Među ostalim, tijekom svog zanimljivog predavanja, pokušala je objasniti i otkriti tajnu na koji se način možemo pokušati boriti protiv najgoreg neprijatelja današnjice i većine ljudi - stresa. Ono što je istaknula Gojdanić je - svjesnost.

Svijest o sebi

- Trebamo unijeti malo više svijesnosti u svoj život. Svjesnosti o svojim navikama, ponašanju, o svom načinu života - općenito. Briga i njega za sebe. Trebamo znati, htjeti i moći odvojiti vrijeme za sebe koliko god najviše možemo u ovom ludom, užurabnom tempu svakodnevice. To je najvažniji ključ, a svi smo to zaboravili. Brinuti se o sebi i o svom zdravlju na svim razinama ljudskog postojanja. Naravno tu je i odmor, rekreacija, opuštanje... Jako je također, važno pronalaziti i raditi stvari koje nas vesele. Unijeti u svoj život više susreta i druženja s dragim ljudima, više radosti i smijeha. Više opuštenosti i manje briga, mentalnih nezadovoljstava koje nas opterećuju i iscrpljuju, objasnila je Gojdanić.

»Moranje« i »trebanje«

Dodala je i kako je jako važno »raditi« na svojim emocijama jer treba ponekad »ući u sebe« i zapitati se - što je to s čim nisam zadovoljan, što je to što me frustrira, a što je to što primjerice, mogu pokušati pobljašati i unaprijediti u svom životu, gdje se i na koji način mogu pokušati osnažiti.


»Najnovija istraživanja pokazuju da je stres jedan od vodećih uzročnika svih bolesti 21.stoljeća. A, to je alarmantno. Dakle, nužno je da svatko od nas »zastane« i da se zapita što se događa i da pokuša nešto napraviti«

Katarina GOJDANIĆ

- Jako je važan rad na svojim sposobnostima i potencijalima. Ne treba gledati samo svoje slabosti i negativnosti. Dakle, fokusirati se na ono što možemo, a ne na ono što ne možemo. Pokušati zastati svakoga dana bar na kratko i priuštiti sebi malo mira, sitnog zadovoljstva, bez grižnje savjesti jer kako kažu - ponekad biti sam sebi na prvom mjestu nije sebičnost, nego - potreba. Treba se opustiti bez »moranja« i »trebanja« jer nas to »ubija«. Zapravo, zdrav život ne jamči samo zdrava hrana, kretanje, čisti zrak, odmor... Najgore je ono što nas »jede iznutra«. Trebamo se zapitati: »Što to mene jede unutra?« Jer kao što se kaže - »sve dolazi iz glave«, zaključila je Gojdanić.
 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)