Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Djeci jako nedostaju druženja

16.02.2021. 10:35


Sva djeca lijepo napreduju, jedino što nam nedostaje u ovo vrijeme pandemije kao uostalom i svima, to je druženje. Morali smo odgoditi sve one naše zajedničke aktivnosti u prostorijama Udruge kao što je igra, susreti djece i nas roditelja, likovne radionice i to djeci zaista nedostaje. Socijalni kontakt je nešto što se teško može zamijeniti, naglasila je predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije Suzana Periša.
Podsjećamo, Udruga za Down sindrom Zadarske županije je nevladina, neprofitna socijalno-humanitarna udruga koju su osnovali roditelji, a čiji cilj je udruživanje radi interesa osoba s Down sindromom i njihova što kvalitetnija integracija u zajednicu. Udruga je osnovana još 2007. godine, a kroz svoje projekte i direktan rad s djecom nastoji im omogućiti što bolju rehabilitaciju te senzibilizirati širu društvenu zajednicu prema osobama s Down sindromom.


​Stariji se obrazuju za zanimanje cvjećara
Kroz radionice i uz pomoć volontera i to, kako je objasnila predsjednica Periša, iz Udruge Ahimsa, predškolci su se pripremali i za polazak u školu, a trenutačno ih je petero koji trebaju krenuti u prvi razred. Što se tiče prostora kojeg imaju za rad i druženje, članovi Udruge za Down sindrom Zadarske županije su zadovoljni. Riječ je o doista velikom prostoru na katu zgrade u Zadru poznatom kao »pegla« tako da za sada, njima neće trebati prostor u budućem centru Mocire.
– Nama je za sada ovaj prostor dovoljan i dobra je lokacija tako da smo u Udruzi jedinstvenog stava da prostor trebaju dobiti oni kojima je zaista potreban. I mi, samo želimo kao i svi drugi da ova pandemija što prije prođe da se opet možemo sastajati i organizirati druženja za našu djecu koja to toliko vole, zaključila je Periša.
Dodala je kako ih kroz sve ove godine od osnivanja financijski prate i Grad i Županija te je posebno još jedanput pohvalila i volontere koji ih redovito posjećuju i druže se s djecom. Sva djeca koja idu u školu imaju asistenta u nastavi i tu nema problema.
Nekolicina starijih obrazuje se i zanimanje cvjećara. Inače, Udruga broji 106 članova od kojih je 36-ero djece.
Na kraju na pitanje koliko se toga s godinama promijenilo kad su djeca s Down sindromom u pitanju i koliko je javnost danas senzibilizirana za potrebe, ali i probleme njihove djece u svakodnevici, Suzana Periša je odgovorila kako je njezin dojam da se društvo jako senzibiliziralo za djecu i osobe sa sindromom.


Velika podrška sugrađana
– Sve više je djece u redovnim vrtićima i školama što je samo po sebi dovoljan dokaz da naša djeca postaju prihvaćeni članovi ovoga društva. Moram istaknuti da sam ponosna na naš Zadar jer se vrlo često uvjeravamo da grad diše skupa s nama i našom djecom. Podršku osjećamo sa svih strana, a jedino što istinski želimo je da naša djeca budu dio ovoga društva. Ne niječemo da su drugačiji niti je ikome to cilj, ali želimo da to što su drugačiji, ne znači da su manje vrijedni. Vrijede jednako kao svako drugo dijete, baš kao svako dijete s poteškoćama. I evo, čini mi se da su ljudi počeli gledati iza sindroma i da polako shvaćaju da se iza njega nalazi jedinstvena osoba koja ih može jako puno toga naučiti. Naravno, ako su za to spremni…, poručila je predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije Suzana Periša.