Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bliže slamci spasa

Autor: Šime Ćurko

15.03.2009. 23:00
Bliže slamci spasa

Foto: Vedran SITNICA



Nogometaši Zadra pobjedom protiv Zagreba vratili su nadu u ostanak u društvu najboljih. Nakon posjljednje utakmice drugog dijela prvenstva Zadar je samo bod iza pretposljednje Croatije Sesvete, te će u 11 posljednjih kola pokušati boljim igrama preskočiti njih, ali možda i još ponekog konkurenta.
Živo je počeo Zadar protiv Zagreba, uglavnom preko lijeve strane i Gorana Jozinovića. Prvih desetak minuta igralo se na polovici gostiju, ali bez prave opasnosti po vratara Škorića. Nagovještaj izlaska gostiju iz obrambene formacije bio je udarac Abdurahimija iz daljine u 12. minuti koji je zamalo iznanadio Vukovića. Samo dvije minute kasnije s otprilike iste pozicije pogodio je Ivanković za 0:1 i tako smirio početni nalet Zadrana koji je više bio plod stihije negoli neke kvalitetne igre.
Nakon prve četvrtine utakmice prvi znakovi nervoze na tribinama. Povod je bila akcija u kojoj je Grgić na sredini travnjaka oduzeo loptu Šikliću, zaletio se prema Vukoviću i odlično u sredinu vratio Adburahimiju koji je loše primio loptu. Iako je ta akcija koja je za goste puno obećavala propala, gledatelji su jasno pokazali što misle o igri domaće momčadi. Pokretljivi Abdurahimi učinio je naivnom zadarsku obranu u više navrata, ali i sam se često prekombinirao. Najbliži pogotku bio je u 34. minuti kada je dobro primio loptu na 15-ak metara, smirio je prsima i iz voleja opalio preko gola.
U 36. minuti nakon kornera Župana Škorić je zaplivao u svom petercu i tako otvorio čistu priliku Ljubičiću koji je ostao zatečen kada je lopta došla do njega i uslijedio je nespretan udarac glavom. Odahnuli su domaći nakon izjednačenja Šaranovića kojem je to bio prvi pogodak u zadarskom dresu, ukupno 23. u Prvoj HNL. Tek tada pokrenuli su se domaći i odmah imali kontru u kojoj je Šaranović mogao bolje reagirati, jer je Terkeš sam u sredini čekao loptu. Župan je opasno zaprijetio Škoriću kad je u 44. minuti iz slobodnog udarca gađao gornji desni kut, Zagrebov vratar stigao je na vrijeme reagirati. Uslijedila su tri uzastopna kornera domaćih koja su trebala biti dobra najava nastavka.
U prvoj akciji u drugom poluvremenu upotrebljiv ubačaj Župana s lijeve strane promašio je Škorić, ali nitko od domaćih nije bilo toliko koncentriran da pogodi praznu mrežu. Župan je aktivan i u 49. minuti kada je prebacio loptu u prostor Šaranoviću koji sam pred Škorićem puca toliko visoko da je malo nedostajalo da prebacio cijelu zaštitnu mrežu iza sjevernog gola. No, Zadar je nastavio pritiskati i vrlo brzo stigao do vodstva. Bio je Terkešov šest gol u sezoni, 31. u Prvoj HNL.
Vodstvo domaćih donijelo je i tri promjene u Zagrebu nakon koji su u igru ušli Krstanović, Vugrinec i Pavlović. Zadar se tradicionlano povukao nakon vodstva, kao da ništa nije naučio iz prethodnih utakmica. Zagreb je preslio igru na polovicu domaćih, ali je najveću priliku u tom periodu propustio Zadar, točnije Šaranović koji je s desetak metara natrčao na odbijenu loptu i bez protivničkog bloka pucao uz desnu vratnicu.
Zadru su se prilike otvarale u kontrama, a pravo je čudo što Mitrović nije pogodio u 88. minuti nakon što mu je dodao Surać, a Rašo preskočio loptu, iako je i on mogao pucati. Mitrović je doio loptu i ispred sebe imao je samo Škorića koji je padom u noge zadarskom napadaču blokirao udarac. Zadar je ponovno sa svojim navijačima strahovao do posljednje sekunde, ovaj put tri boda ostala su na Stanovima.


 ZADAR – ZAGREB 2:1


ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 1.500. Sudac: Igor Križarić 6,5. Pomoćnici: B. Križarić, Jambrović (svi Čakovec). Strijelci: 0:1 Ivanković (14′), 1:1 Šaranović (39′), 2:1 Terkeš (58′). Žuti kartoni: Bilaver, Terkeš (Zadar); Špičić, Mikulić, Oršulić, Pavlović (Zagreb).
ZADAR: Vuković 6, Šiklić 6, Milin 6,5, Bećiri 6,5, Bilaver 6, Ljubičić 6, Župan 6,5, Surać 6, Jozinović 6 (od 57′ Pletikosić 6), Šaranović 7 (od 82′ Mitrović -), Terkeš 6,5 (od 72′ Rašo -). Trener: Dalibor Zebić.
ZAGREB: Škorić 5, Ivanković 6, Kartelo 5, Mikulić 5 (od 70′ Pavlović -), Mujdža 5, Jurendić 5, Parlov 5, Oršulić 5, Špičić 5,5, Grgić 5,5 (od 66′ Krstanović 5), Abdurahimi 5,5 (od 67′ Vugrinec 5). Trener: Luka Pavlović.




 GOLOVI


0:1 (14′) – Na desnoj strani Grgić je uposlio Špičića koji prebacio za Ivankovića na oko 25-26 metara na lijevu stranu odakle je Ivanković opalio iz prve i dijagonalno pogodio suprotnu malu mrežu. Sjajan potez Ivankovića za vodstvo “pjesnika”.
1:1 (39′) – Ljubičić je s desne strane iznenadio Škorića parabolom koju je Zagrebov vratar nekakao izvukao ispod grede, ali je natrčao Šaranović i glavom s gol linije gurnuo loptu u mrežu. Zadrovog napadača povlačenjem je pokušao zaustaviti Mikulić, ali se Šaranović istrgnuo i praktički ušao s loptom u mrežu.
2:1 (58′) – Šaranović s lijeve strane asistirao je neometanom Terkešu koji je pred Škorićem poentirao za potpuni preokret.


 VUGRINEC I KRSTANOVIĆ NA KLUPI


Na klupi Zagreba Luka Pavlović ostavio je svoja dva najbolja strijelca, Davora Vugrinca koji je zabio devet golova te Ivana Krstanovića ove sezone četverostrukog strijelca. Njih dvojica zabili su 13 od ukupno 23 gola, koliko ih je Zagreb postigao prije dvoboja u Stanovima. Obojica su u igru ušli nakon u posljednjih 25 minuta.