Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Korak do najbolje hrvatske braniteljske udruge

Autor: Velimir Brkić

15.03.2009. 23:00
Korak do najbolje hrvatske braniteljske udruge

Foto: Velimir BRKIĆ



Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Općine Sv. Filip i Jakov jučer je Turističkom naselju Margarita Maris održala redovnu godišnju skupštinu kojom je pred 80-ak članova predsjedao predsjednik Goran Mikecin. Svojom nazočnošću sjednicu je uveličao glavni tajnik UHDDR-a Dario Duić te drugi uvaženi uzvanici i gosti.
Od mnogobrojnih aktivnosti koje su realizirane protekle godine kao najvažniju ističemo tribinu na temu braniteljskog fonda na kojoj je nazočilo oko 400 branitelja iz naše i susjednih općina, istaknuo je u izvješću o radu Mikecin kada je nabrojio razne aktivnosti koje provodi jedna od najbolje organiziranih i najaktivnijih braniteljskih udruga, ne samo na području Zadarske županije već, moglo bi se reći, i na cijelom području Republike Hrvatske.
Općinski ogranak UHDDR-a koji broji oko 150 aktivnih članova, a 50-ak je pred učlanjenjem, kao neizostavni čimbenik u životu zajednice, uključivanja u akcije dragovoljnog darivanja krvi, organiziranog odlaska braniteljske djece na sportske Susrete djece hrvatskih branitelja, aktivnog obilježavanja svih obljetnica RH-a, sudjelovanja na malonogometnim turnirima i drugim sportskim natjecanjima diljem Lijepe naše, izleta na Velebit, hodočašća u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, podjele 150 božićnih darovnih paketa za djecu članova, upućivanja čestitki putem medija, svekolikim pomaganjem braniteljskoj populaciji, izrade općinskog grba i postavljanje na pročelje općinske zgrade te obnavljanja jambo plakata generalu Anti Gotovini, posebno treba istaknuti pokretanje pomoći tragično stradalom Marinku Persoli i njegovoj obitelji oko uređenja i dovršenja obiteljske kuće u Sikovu.
Najvažniji zadatak udruge, podizanje spomen obilježja poginulim braniteljima Domovinskog rata, nadasve smo uspješno realizirali. Bio je to središnji događaj protekle godine krajem mjeseca listopada na kojem su nazočili brojni društveni i politički uglednici, a popratili gotovo svi pisani i elektronski mediji koji imaju sjedišta, redakcije ili dopisništva u Zadru, zaključio je Mikecin nakon što se zahvalio na podršci i primjerenoj suradnji Općini, Turističkoj zajednici, udruzi Napredak, DVD-u i drugima.
Nakon podnošenja godišnjeg izvješća o radu i financijskog izvješća Udruga je zaslužnim pojedincima pok. Petri Kaziji posthumno, Marinku Katuši, Borisu Brziću i Ivanu Jeliću te tvrtki “Čirjak beton” uručila zahvalnice, a prof. Lenku Demi službenu majicu općinskog UHDDR-a. Izaslanstvo Općine Stupnik i UHDDR-a iz ove prijateljske općine u Zagrebačkoj županiji udruzi su uručili vrijednu umjetničku sliku.
Nakon što je u kulturno-umjetničkom dijelu sjednice nastupila filipjanska klapa Cantus uz bogat stol je održan prigodni domjenak.